Hoera, er komt een wittewijnemoji

Er wordt gelobbyd voor een emoji voor witte wijn. Rode wijn heeft er een. Witte wijn niet. Het is niet eerlijk.

De eenvoudige smiley 🙂  en diverse varianten hadden en hebben een functie. Knipoog: ‘ik maak een grapje hè, niet beledigd zijn’. Mondhoeken naar beneden: ‘ik keur dit af’ of ‘wat vervelend voor je’.

Inmiddels zijn er bijna 140.000 emojis, waarvan de meeste niets méér zijn dan een kinderachtig en nutteloos (en meestal ook nog lelijk) tekeningetje. Bovendien is de ‘emotie’ ervan vaak ver te zoeken.

Toch is er een Unicode Consortium die bepaalt of er een plaatje van witte wijn mag komen en hoe dat eruit moet zien. Als ik het goed heb begrepen moet je een officieel verzoek indienen en zelfs handtekeningen verzamelen als je een nieuwe emoji aan het digitale smurfenboek wilt toevoegen.

Je kunt niet om het Unicode Consortium heen, want wat dit orgaan goedkeurt wordt overgenomen door onder andere Google, Apple, Adobe en Microsoft.

Bedrijven kunnen een emoji sponsoren. Het is aftrekbaar van de belasting, aldus het Unicode Consortium, dat het geld gebruikt om hun non-profit organisatie te financieren. Vermoedelijk kunnen de vier genoemde bedrijven het anders niet betalen… (‘knipoog’)

Sinds de laatste Unicode® Standard, versie 11.0, gelanceerd in juni 2018, zijn er weer 684 nieuwe plaatjes bijgekomen. Dit is er een van:

Geef toe: die hadden we nog niet.

Afijn, er is nog geen wittewijnemoji. Op dit moment doen 23 wijnbedrijven mee aan het pleidooi cq de marketingactie voor een emoji voor witte wijn die begonnen is met de Californische wineries Kendall-Jackson, Fetzer en Flora Springs. Zelfs Chablis heeft zich erbij aangesloten.

De wondere wereld der digitale plaatjes.