Morella en zijn bush vines – geen doorsnee-wijnbedrijf

Van de drie nieuwste Italianen bij Sprezzatura Enoteca Italiana / Verkerk Wijnimport wekt Morella in Manduria (Puglia) de meeste nieuwsgierigheid.

Morella is geen doorsnee-wijnbedrijf. Getuige een verslag uit 2017 van Jancis Robinson van een bijeenkomst in 2017 in Kroatië over de druif primitivo (aka zinfandel aka tribidrag) was het echtpaar bezig een eigen kleine winery te bouwen en maakten ze hun wijn toen nog ‘in de garage’.

Lisa Gilbee (van origine een Australische oenologe) en haar man Gaetano Morella maken sinds begin deze eeuw in Manduria wijn van oude wijngaarden met bush vines primitivo. Ondertussen werden wijnboeren door EU-beleid aangemoedigd wijngaarden te rooien.

Het koppel probeerde contracten te sluiten met wijnboeren voor de koop van druiven van bepaalde oude percelen in plaats van per kilo. De druiventelers die van oudsher uitsluitend primitivo produceren voor de exportmarkt van bulkwijn en geconcentreerde most om andere wijnen kleur en kracht te geven, zagen en zien daar geen brood in, zij incasseren liever het subsidiegeld.

Terwijl er in de afgelopen 10 jaar steeds meer DOC Primitivo wordt gebotteld, vooral in Manduria, is in dezelfde periode naar schatting 70% van de waardevolle oude bush vines primitivo met EU-subsidie uit de grond getrokken.

Nu de potentie van de primitivo-druif beter op waarde wordt geschat, is dit wat Morella betreft eeuwig zonde.

Hun wijngaarden op rode klei (terre rosso) met een kalkrijke onderbodem bewerken Lisa en Gaetano volgens biologisch-dynamische principes. Dit doen ze overigens wel met beide benen op de grond. Gilbee werkt onder andere met eivormige betonnen vaten voor het effect van de circulatie van de wijn en de gistresten die daarin ontstaat. Dus niet vanwege kosmische krachten?, zo werd haar eens gevraagd. Haar antwoord was: “Ik ben niet achterlijk!”

De wijnen:
Morella Negroamaro Primitivo 2016. Blend van negroamaro en primitivo, 40 jaar oude bush vines.
Morella Primitivo Mezzanotte 2016. Blend van gemiddeld 40 jaar oude bush vines en druiven van een nieuwe wijngaard, die in 2005 werd beplant met stekjes van oude bush vines.
Morella Primitivo La Signora 2014. Van 80 jaar oude planten. Paradepaardje van het huis. Sprezzatura: “Dit is primitivo met grote diepte en concentraat. Opvoeding op klein hout. Fruit is zeer compact en vlezig, maar ook geweldig elegant. Fijnmazig en belijnd, knallend van het fruit en de energie.”

> Lees hier meer details over Morella

Twee andere nieuwe Italiaanse wijnhuizen bij Sprezzatura zijn:

Cantina Carpentiere in de provincie Barletta-Andria-Trani, ook in Puglia, gelegen op een hoogvlakte van kalksteen met ondergrondse waterreservoirs ten noorden van de stad Bari. De broers Luigi en Vicenzo zijn in 2005 met hun vader gaan samenwerken. Voor die tijd werden de druiven verkocht aan derden.

Nero di troia is de druif van Carpentiere. Bij te vroeg oogsten zijn de tannines van deze druif hard en grof, maar door de goede drainage van de bodem kunnen de druiven tot laat in het seizoen blijven hangen, terwijl de nabijheid van de zee en de hoge heuvels ervoor zorgen dat ze bij regen snel weer drogen. De druiven vergisten op staal en de wijn rijpt op grote houten foeders van zo’n 20 hl.

> Lees hier meer over de wijn van Carpentiere

Fratelli Pardi is het eerste wijnhuis uit Umbrië bij Sprezzatura Enoteca Italiana/Verkerk Wijnimport. “Een regio die we al lang een plek in ons assortiment wilden geven, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zijn de witte wijnen uit deze regio plomp of vlak en zijn de rode grof en hard. Zo niet bij Fratelli Pardi. Ze zoeken hier juist naar de expressie van het druivenras en naar frisheid in de wijn.”

Fratelli Pardi werkt in Montefalco met sagrantino, grechetto en de recent herontdekte trebbiano spoletino (die niets te maken heeft met trebbiano toscane/ugni blanc).

Het familiebedrijf bestaat al sinds 1919, maar stapte midden jaren 40 over op het weven van textiel, waar het inmiddels beroemd om is. Begin deze eeuw besloten de broers Albertino en Gianluca samen met hun neef Francesco weer wijn te gaan maken. Sprezzatura: “Ruim 15 jaar later behoren zij tot de nieuwe generatie wijnmakers die Umbrië als wijnregio weer op de kaart zetten.”

> Lees meer over Fratelli Pardi op de website van de importeur