‘Wijnhandelaren en importeurs hebben het unieke assortiment, Vindmijnwijn.nl heeft de online expertise’

Doede Jaarsma (l) en Michiel Schokking

Elke kleinschalige importeur of wijnhandelaar kan gebruikmaken van het nieuwe online shop-in-shop platform Vindmijnwijn.nl. Een project van marketingdeskundige en parttime wijnhandelaar Doede Jaarsma en online expert Michiel Schokking. ‘Hoe meer wijnaanbieders zich aansluiten, hoe groter de autoriteit wordt in Google, hoe meer succes we samen creëren.’

Je hebt 4 jaar geoefend met casadelvinoamsterdam.nl. Ik zie je nog zitten op je kantoor tussen de opgestapelde dozen wijn. Hoe staat Casa del Vino er nu voor?

Casa del Vino Amsterdam is een tweede bedrijf geworden naast mijn communicatie- en marketingbureau. Bij deze wijnwebshop gaat het inmiddels om pallets wijn die er in- en uitgaan. Ik zit wel nog steeds in de Jordaan en huur voor de wijnopslag een magazijnruimte bij mijn buren.

Bij Casa del Vino Amsterdam komen twee dingen bij elkaar: liefde voor mooie wijnen en kennis van marketing en communicatie. Het begint bij ons in de basis bij het zo goed mogelijk begrijpen van de online consument. Hoe zoekt hij of zij op internet, hoe besluit een consument tot een aankoop, etc.

Hoe kwam je op deze formule? Hoe is Vind Mijn Mijn tot stand gekomen?

We ontdekten dat consumenten vaak heel gericht op zoek zijn naar ‘die ene wijn’ die ze ergens hebben gedronken. Bijvoorbeeld op vakantie, in een restaurant of bij vrienden. Om daarop in te kunnen spelen moet je een enorm assortiment hebben. In je eentje is dat ondoenlijk! Aan de andere kant heb je heel veel wijnwinkels en -importeurs die een prachtig assortiment hebben, maar die weinig kennis hebben van online wijn verkopen. Vanuit onze eigen ervaring weten we inmiddels hoeveel werk en hoe duur het is om een goede webshop te bouwen en te beheren. Zo kwamen we op het idee van Vindmijnwijn.nl.

Vindmijnwijn.nl is een platform waarop meerdere wijnwinkels hun wijnen kunnen verkopen. Dat is niet alleen handig voor de consument en de wijnverkopers, maar ook voor de resultaten in zoekmachines op internet. Aan de achterkant van de website doen we veel aan zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zo zorgen we ervoor dat we hoog in Google staan bij relevante zoektermen die door de consument gebruikt worden.

Jullie zijn er best lang mee bezig geweest. Was het een lastige opgave?

We hadden geen haast en wilden Vindmijnwijn.nl vanuit eigen huis ontwikkelen. Zo houden we het voor iedereen (ook voor onszelf) betaalbaar. Alle details uitwerken en ook bouwen was best een klus! Aan de achterkant zit heel veel techniek.

De grootste uitdaging is om Vindmijnwijn.nl zo te bouwen dat de consument verleid wordt andere wijnen te ontdekken! Hiervoor hebben we verschillende dingen bedacht die we, als Vindmijnwijn.nl gaat lopen, kunnen gaan inzetten.

Wat is er anders aan Vind Mijn Wijn in vergelijking met andere shop-in-shops? Bestaan er überhaupt vergelijkbare webshops?

Met het concept shop-in-shop webwinkels zijn we niet uniek. Bol.com is een bekend voorbeeld van een dergelijk concept. Die verkopen zelf, maar ook andere winkels bieden hun producten aan via dit platform.

Voor wijn zijn er in het buitenland wel shop-in-shop webwinkels, maar in Nederland zijn er nog geen brede platforms met meer dan 1.000 wijnen. Daar willen wij snel naartoe groeien.

Uiteraard heb je ook nog Vivino.com. Daarop verkopen wij met één eigen webshop ook wijn. Wat ons opvalt is dat er heel veel prijsconcurrentie is en dat consumenten vooral wijnen kopen uit de top 20. Op Vindmijnwijn.nl hebben we één winkelier per wijn en we willen vooral consumenten verleiden om nieuwe wijnen te gaan ontdekken.

Goede waar verkoopt zichzelf, zeggen ze wel eens. Ik vermoed dat jij het daar niet mee eens bent. Klopt dat?

Ha ha! Als het gaat over online verkoop ben ik het daar inderdaad niet mee eens. Op internet geldt de regel: onbekend maakt onbemind. Al is de wijn nog zo goed. Als niemand de wijn kent, dan wordt er online niet naar gezocht. De stelling in mijn eerste column voor WINO was: ‘online wijn verkopen heeft niks met wijn te maken’, daar geloof ik nog steeds in!

Voor wie is Vindmijnwijn.nl bedoeld?

Vindmijnwijn.nl is bedoeld voor kleinschalige wijnhandelaars en wijnimporteurs die meer succesvol aan consumenten willen verkopen via internet. Door samen te werken creëren we met elkaar een uniek aanbod aan wijnen. Vindmijnwijn.nl zorgt ervoor dat de wijnen online goed worden gevonden op een goede consumentvriendelijke webwinkel.

Moet het aanbod van de deelnemende wijnhandelaren eigen import zijn of mag elke wijnwinkel of webshop gebruikmaken van Vind Mijn Wijn?

In principe mag elke wijnhandelaar die kwaliteitswijnen verkoopt meedoen aan Vindmijnwijn.nl. De wijnen hoeven niet per se zelf geïmporteerd te zijn.

Stelt Vind Mijn Wijn eisen aan de wijnen die in de webshop komen? Mag het wijn zijn die ook al in talloze andere webwinkels wordt aangeboden?

De toegevoegde waarde van Vindmijnwijn.nl voor een wijn die overal op internet te koop is, is denk ik gering. Een winkelier mag deze er best opzetten, en met onze SEO-strategie zal die wijn ook hoog in Google komen. We richten ons echter met name op de wat minder bekende wijnen die wel wat extra aandacht op internet kunnen gebruiken.

Op welke manier krijgt de betere vindbaarheid vorm bij Vind Mijn Wijn?

De online vindbaarheid van de wijnen op Vindmijnwijn.nl wordt in een aantal stappen, die elkaar versterken, steeds verder geoptimaliseerd. Techniek, hoogwaardige relevante content, ‘user experience’ en klantwaardering spelen hier een belangrijke rol bij. De content op de website wordt het komende jaar in een aantal stappen uitgebreid en geoptimaliseerd, ook de begeleidende teksten over de wijn en de producent worden daarin meegenomen.

Garandeert Vind Mijn Wijn dat de online exposure van elke wijn die wordt aangeboden substantieel toeneemt?

Ja, dat kunnen wij garanderen! Om twee redenen: onze SEO-strategie gaat daarvoor zorgen, en een heel groot aanbod zorgt ervoor dat Vindmijnwijn.nl veel autoriteit gaat krijgen in Google. Dus hoe meer wijnaanbieders zich aansluiten, hoe meer succes we samen creëren. Naast goede online vindbaarheid streven we ook naar een hoge conversie. Bezoekers die op de website komen, moeten uiteraard ook zoveel mogelijk kopers worden.

– – –
Over Vind Mijn Wijn

Vindmijnwijn.nl wil dé website worden voor wijnliefhebbers die graag nieuwe, nog onbekende kwaliteitswijnen willen ontdekken.
✓ Klanten kunnen makkelijk zoeken en bestellen bij meerdere wijnwinkels.
✓ Op Vindmijnwijn.nl ontdekken consumenten een breed aanbod van wijnaanbieders met passie voor kwaliteit en smaak.
✓ Wijnverkopers hebben het unieke assortiment, wij hebben de online expertise.
✓ Interesse om (een deel van) je wijn op Vind Mijn Wijn aan te bieden? Neem dan contact op met Doede Jaarsma: doede@vindmijnwijn.nl | 06 46132142.

5 goede redenen om gebruik te maken van Vindmijnwijn.nl

✓ Vind Mijn Wijn zorgt ervoor dat jouw wijnen online goed gevonden worden.
✓ Bespaar jezelf de moeite en kosten om een goede webshop te bouwen, die wordt nooit zo effectief als de door de specialisten ontworpen Vindmijnwijn.nl.
✓ Hoe meer wijnaanbieders zich aansluiten, hoe groter de autoriteit wordt in Google, hoe meer succes we samen creëren.
✓ De jaarlijkse basisbijdrage is laag, pas als je inkomsten krijgt vraagt Vind Mijn Wijn per verkochte wijn een bemiddelingspercentage.
✓ De wijn blijft veilig in je eigen magazijn. Vind Mijn Wijn maakt de deal met de consument, de wijnwinkel/importeur zorgt zelf voor de verzending.