Nieuwe oogst (2020) – Provence-rosé op zijn best

Het was een bijzonder jaar, vooral door Covid-19 uiteraard. Alle medewerkers van domein La Commanderie de la Bargemone droegen zowel in de wijngaarden als in de kelder mondkapjes en handschoenen. Ook de anders zo vrolijke lunches waren taboe.

De corona-maatregelen hadden veel invloed op de werksfeer tijdens de oogst en de vinificatie. Sommige medewerkers werden er angstig van.

La Commanderie de la Bargemone in Saint-Cannat, net buiten de stad Aix-en-Provence, produceert diverse rosécuvées (90% is rosé) van grenache, syrah, cinsault, counoise en cabernet sauvignon. De 120 ha wijngaarden in de appellatie Côteaux d’Aix en Provence zijn biologisch gecertificeerd sinds 2015.

Witte wijnen zijn er op basis van rolle (vermentino) en sauvignon blanc en het huis maakt een rode wijn van syrah, cabernet sauvignon en grenache. La Commanderie de la Bargemone is overigens een van de weinige biologisch gecertificeerde wijndomeinen in de AOP Côteaux d’Aix en Provence.

Het voorjaar was mooi, gevolgd door een zeer warme zomer. De oogst was dan ook vroeg, maar werd onderbroken door hevige regenbuien. Van de drie rosés die we proefden vaarde La Bargemone (bovenste fles op de foto) daar het beste bij. ‘La Bargemone’ is met voorsprong de mooiste van deze drie roséwijnen.

Het is by the way best een beetje onhandig dat de (meeste) cuvées geen duidelijk van de andere rosés te onderscheiden namen hebben, terwijl ze wel duidelijk van elkaar verschillen in zowel druivensamenstelling als smaak. Elk etiket is anders, maar ze heten uiteindelijk allemaal ‘Bargemone’.

😍 La Bargemone rosé 2020
Coteaux d’Aix en Provence, grenache, syrah en cinsault, 12% alc, biologisch, winkelprijs in Frankrijk ca. € 9,-
Deze vrouwelijke wijn – als je dat nog mag zeggen – zit bijzonder goed in haar vel. Oprecht, verfijnd en op een subtiele, kwetsbare manier perfect in balans. Lieflijk, teder en verleidelijk. Provence-rosé op zijn best. Redelijk intens citrusfris zoetkruidig geurend. Verkwikkende, zo goed als droge smaak met sinaasappel, een mild pittig zestje citroenschil en levendige, tegelijk zachte, bloemkruidige zuren in de afdronk.

Het domein staat open voor afzetmogelijkheden op de Nederlandse markt.

Meer info:
Michèle Lainé van Business France
E-mail: michele.laine@businessfrance.fr
Telefoon: + 33 1 73 07 26 23