De horecawijnen van Famiglia Cecchi

Andrea Cecchi

Degelijke en betrouwbare horecawijn met een uitstekende prijs-kwaliteit voor een breed publiek, waar je mee voor de dag kunt komen. Zo zou ik de horecalijn van Tenuta della Famiglia Cecchi willen omschrijven.

Dat de kwaliteit van de wijn van Cecchi me bovenverwachting verraste is waarschijnlijk mede toe te schrijven aan een vooroordeel vanwege de omvang van het bedrijf. Alleen al het eigen wijngaardbezit is behoorlijk.

Tenuta della Famiglia Cecchi heeft eigen wijngaarden in Castellina (Villa Cerna, 80 ha en Villa Rosa, 36 ha), San Gimignano (Castello Montaúto, 48 ha), Grosseto (Val delle Rose, 105 ha), Montefalco (Tenuta Alzatura, 26 ha) en Montalcino (Tenuta di Montalcino, 6 ha).

De hier besproken wijnen van Famiglia Cecchi zijn voor de horeca verkrijgbaar bij Sligro.


.

😋 Castello Montaùto – Vernaccia di San Gimignano 2017
90% vernaccia, 10% andere druiven, 13% alcohol.
Bloemkruidig en lekker fris, goede balans, perzik, fijne grapefruitbitters, pittigheid in de afdronk.

😋 Val delle Rose Litorale 2018
Vermentino uit Maremma, 13%.
Toegankelijke, aromatische wijn die niemand vervelend kan vinden. Opgewekte witte bloemen en sappig, lichtzoet steenfruit. Mooie bitters en frisheid. Perfecte wijn in de huiswijnprijsklasse om de avond mee te beginnen.

😍 Val delle Rose Cobalto 2017
Deels op hout en in amfora vergiste en op de gistresten gerijpte vermentino uit Maremma, 13%.
Wijn met een uiterst individueel karakter. Aparte, geparfumeerde, chique geur en smaak. Zacht, vettig, bloemkruidig aromatisch, prachtige vitale zuren, exotisch, excentriek. Avontuurlijke wijnliefhebberswijn.

😀 Val delle Rose Morellino di Scansano 2017
Sangiovese (90%) uit Maremma, aangevuld met 10% andere blauwe druiven. Gerijpt op barriques gedurende 6 maanden, 13,5%.
Aards en kersfruitig kruidig in geur en smaak. Mild strenge, toegankelijk vriendelijke tannine die zachtjes in je wang bijt en prettig in de mond blijft hangen. Wijn in de huiswijnprijsklasse waarvan je wel een tweede glas lust.

😋 Val delle Rose Aurelio 2016
Uit Maremma, 95% merlot, 5% cabernet franc, 1 jaar gerijpt in barriques, 13,5%.
Aromatisch fruitig met een mooie chique houttoets, inclusief een snufje vanille en een flintertje chocola. Zoetfruitig, zacht en sappig, zoals de kokette druif merlot het zo graag doet. Goede concentratie, waarbij bite en pittigheid je bij de les houden.

😋 Val delle Rose Poggio al Leone 2015
Morellino di Scansano, 90% sangiovese, 10% cabernet sauvignon, 14,5%.
Stoere, stevige wijn voor getatoeëerde mannen met baarden en premium barbecues zonder vegetarische ambities. Veel (rokerige) houtaroma’s. Krachtig mondgevoel met zoet fruit, alcohol en aan je tanden plakkende (hout)tannine, in toom gehouden door frisse fruitzuren en kwiek, dik gezond en aromatisch fruit.

😍 Villa Cerna Riserva 2015
Chianti Classico uit Castellina, 95% sangiovese, 5% colorino, 14%.
Verleidelijke floraalkruidige geur. Veel kracht en lengte. De blakend fitte zuren houden de intense fruitconcentratie, de alcohol en de stevige toets (hout)tannine bekwaam in bedwang.

😍 Villa Rosa Gran Selezione 2015
15 maanden gerijpt in tonneaux en 3 maanden in betonnen cuves, 13,5%.
Chianti Classico Gran Selezione zoals je hem niet verwacht, want niks pompeus, overoaked of topzwaar. Subtiel, elegant, floraal, verfijnd. Ogenschijnlijk lichtvoetig, maar overtuigend en energiek, met zinderend vitale zuren, geraffineerde pittigheid en een intrigerende spanning.