Grignan-les-Adhémar onbekend in NL, geliefd in BE

Het wijngebiedje Grignan-les-Adhémar in de zuidelijke Rhône komt mij voor als niet erg bekend in Nederland. België daarentegen is fan, getuige een marktaandeel van 26%.

Daarmee zijn de Belgen de grootste importeur van de wijnen van Grignan.

Er is 1.800 hectare geclassificeerd als AOC Grignan-les-Adhémar, verdeeld over 30 kelders van zelfstandige wijnmakers, 7 coöperatieve kelders en 2 verenigingen. De productie in 2017 was 42.451 hl, 77 % rood, 12% wit, 11% rosé.

Grignan-les-Adhémar ligt in het zuidelijke deel van het departement Drôme, zo’n 15 km ten zuiden van de stad Montélimar.

Belangrijkste druiven zijn syrah en viognier (minimum 30% per wijnbouwonderneming) en grenache noir. Andere blauwe druiven zijn cinsault, carignan, mourvèdre en marselan.

Voor witte wijn wordt behalve viognier ook grenache blanc, roussanne, marsanne, clairette en bourboulenc geteeld.

Sinds kort importeert de wijnwinkel & wijnbar Rood, wit & rosé aan de oude Wijnhaven in Dordrecht de wijn van Domaine de Montinevigneron indépendant.

“Dit wijnhuis ligt in het dorpje Grignan en wordt al 4 generaties gerund door de familie Monteillet. Onlangs is het stokje overgedragen aan de zussen Camille en Melina”, aldus de Rood, wit & rosé.

Twee witte wijnen van Montine kwam ik tegen bij De Gouden Ton. Diverse onafhankelijke wijnwinkels voeren de wijn van Domaine de Grangeneuve van importeur Kwast Wijkopers.