Tiende editie Vini Bio – komt dat proeven

Zo’n 25 importeurs/wijnhandels en 17 producenten van biologische wijnen, biodynamische wijnen en natuurwijnen uit Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Libanon presenteren zich op maandag 13 maart in Van der Valk Hotel in Amsterdam-Amstel. Het is de 10e editie van Vini Bio. De meesten van de aanwezige wijnproducenten zijn beschikbaar voor importcontacten. De flessen staan open van 13 tot 18 uur.

Schrijf je in (alleen wijnprofessionals, horeca en pers) via: https://bit.ly/3Rs89wy
Locatie: de comfortabel ruime zaal De Dam in het Van der Valkhotel Amsterdam-Amstel, vandervalkamsterdam.com

Deze producenten zijn aanwezig

Frankrijk: Château Argens, Caravinserail, Domaine St Cécile du Parc, Domaine Chemin Faisant, Dampt Frères, Château de Mille, Château Sérame, Château Tour de Montrabech.
Oostenrijk: Weingut Krispel, Bio-Weingut Landauer-Gisperg, Schwarz Bio-Weingut, Bioweingut Weber.
Duitsland: Lichti & Astroh, BioWeingut Bruker, Weingut Porzelt, Bio Weingut Schwarztrauber.
Libanon: Adyar Wine.

Deelnemende importeurs:

Albrecht & Janssen, Alto Vino, Anfors Imperial, Artisan Wines, Champagnist, Coenecoop Wine Traders, Daxivin, Delta Wines, Dis Donc Champagne, De Geluksdruif, Ghvino, Halfes, LaVieLeVin, Lekker Sapje, Dokter Maler, Pieksman Wijnen, Pierre Ache Wijnen, Verbunt Verlinden, Vinites, Vinoviccio, Well of Wine, De Wijnengel, De Wijntherapeut.

Enkele producenten uitgelicht

Adyar Wineadyar.org.lb

Rita El Khoury (foto) is directeur van domein Adyar Wine in Qozhaya-vallei in Libanon. Dit wijnhuis is gelieerd aan de eeuwenoude Monastery of Qozhaya (voluit Monastery of Saint Anthony of Qozhaya) van de Maronitsche kerk. De koptische monniken koesteren hun wijngaarden waarvan de oorsprong drie eeuwen teruggaat.

Adyar Wine was het eerste wijnhuis in Libanon dat overging op biologische teelt. Blauwe druiven zijn veruit in de meerderheid: syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, grenache, mourvèdre, sangiovese en barbera.

Witte wijn is er van merwah (of merweh), de trots van Libanon. Deze druif is waarschijnlijk verwant aan sémillon (of mogelijk de stamvader van sémillon) en is in Libanon al eeuwen een succesvolle inheemse druif.

Château Séramefamilledexea.fr/chateau-de-serame

Château Sérame (Corbières) is een van de vier domeinen van de familie d’Exéa in de Languedoc. Ze bezitten ook twee domeinen in Minervois. Behalve de AOP’s Corbières en Minervois maken ze ook diverse wijnen onder het label IGP Pays d’Oc.

De rode blend van Château Séram van syrah, grenache en carignan (Blason de Sérame 2020) kreeg veel waardering van het proefteam van Jancis Robinson (16,5 van de 20 punten). De witte Blason de Sérame 2020 (grenache blanc, roussanne en vermentino) scoorde 16+.

Caravinserailcaravinserail.com

Dit ‘maison de vins collaborative’ in Le Thors, vlakbij Avignon, werkt met wijnbouwers in de Rhône-vallei en in de Provence. Proef Rhône (waaronder de Villages Sablet en Plan de Dieu), Châteauneuf du Pape, Vacqueyras, Gigondas, Ventoux, rosé uit Aix en Provence en een (biodynamische) Clairette de Die.

Lichti & Astrohlichtiundastroh.de

Freya Lichti en Alexander Strohschneider zijn gevestigd in Herxsheim am Berg, net iets ten noorden van Bad Dürkheim in de Pfalz.

De Duitse wijngids Eichelmann heeft dit wijnhuis in de editie 2023 uitgeroepen tot ‘de ontdekking van het jaar’.

Een mooie aanleiding om nieuwsgierig te zijn naar hun gevarieerde aanbod van sekt, pet nat, riesling, weissburgunder, merlot, spätburgunder, chardonnay, sauvignon blanc en enkele rode blends van zweigelt, cabernet dorsa en merlot.

Château de Millechateau-de-mille.com

In de wijnregio Luberon werkt dit domein met clairette, ugni blanc, cincault, syrah, carignan, grenache en syrah. De Mille is erg actief met biodiversiteit, gezonde bodem, boslandbouw (agroforestry) en de bescherming van vogels, vleermuizen, bijen en vlinders. Voilà. De beste percelen worden bewerkt met paardenkracht. Ze zijn tevens in transitie naar biodynamische certificatie.

Bio-Weingut Landauer-Gispergwinzerhof.eu

Bioweingut & Winzerhof in Tattendorf (Thermenregion), 25 km ten zuiden van Wenen. 30 ha wijn en 20 ha vlierbessen en zwarte bessen. Een familiebedrijf met weinig woorden: “In harmonie met de natuur concentreren we ons op de essentie: de hoogst mogelijke kwaliteit in de fles brengen.”

Sankt laurent, zweigelt, pinot noir en diverse blends van deze druiven. Plus witte wijn van rotgipfler, traminer, grüner veltliner, weissburgunder, muskateller en niet te vergeten de leuke Oostenrijkse specialiteit gemischter satz.

Weingut Krispelkrispel.at

Sonne, Wind, Wasser, Rebe, Stein. Met deze ‘mantra’ opent de website van Weingut Krispel. Het schetst het terroir van de regio Vulkanland in Steiermark.

Op de van zelfvertrouwen blakende website lezen we ook: “In slechts een paar jaar tijd groeide Stefan Krispel uit tot een van de meest charismatische wijnmakers van Oostenrijk”.

Steiermark-wijn is een verhaal apart. Vooral bekend om zijn sauvignon blanc, die (meestal) anders is dan je verwacht. Op zijn best is de sauvignon hier eigenzinnig, intens en spannend.

Waar zijn deze mooie Steiermarkwijnen in Nederland? Krispel maakt ook wijn van weissburgunder, grauburgunder en muskateller, alsmede rood en rosé van zweigelt.

Schwarz Bio-Weingutschwarzwines.com

Het dorp Schrattenberg ligt in het uiterste noord-oosten van de zogenoemde regio Weinviertel op loopafstand van een drielanden-punt met Tsjechië en Slowakije. “Een van de oudste en belangrijkste rode wijndorpen van Oostenrijk”, lees ik.

Wijndomein Schwarz voorziet evenwel in een grondig totaalpakket. Rood, wit, rosé, droog, zoet, druivensap, weinbrand en Kürbiskernöl (pompoenzaadolie). Portugieser, zweigelt, sankt laurent, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah, grüner veltliner, riesling, welschriesling, chardonnay, gelber muskateller, sauvignon blanc…

Bioweingut Weberbiowein-weber.at

De 8 ha wijngaarden van Weber in Roseldorf bevinden zich op de zuidelijke hellingen van de vallei van de rivier Schmida in het westelijke deel van Weinviertel. Grüner veltliner, welschriesling, zweigelt en blauer portugieser. Het meeste werk wordt gedaan door familie en vrienden.

Bijzonderheid in de regio is de grootste, 2000 jaar oude Keltische openluchtnederzetting van Oostenrijk. Voor de vereniging Forum Sandberg bottelt Weingut Weber de Keltenwein Sandberg.

Masterclass Griekse mousserende wijn méthode traditionnelle

Proeverij met (mousserende) wijnen van het Grieks(-Nederlandse) wijndomein Karanika:
Twee sessies: 12.00-13.00 uur en 16.00-17.00 uur.

In 2004 vertrokken Laurens Hartman en Annette van Kampen naar Griekenland om daar wijn te maken. In de uiterst noordelijke provincie Amyndeon (Grieks Macedonië) bezitten ze nu 4,5 ha wijngaarden.

De mousserende wijnen méthode traditionnelle van de druif xynomavro zijn de kroonjuwelen van het wijnhuis. Zeer de moeite waard om kennis mee te maken. Karanika maakt tevens rode wijn en rosé van xynomavro en limniona. 

Hier een kort verslag van een eerdere proeverij met Karanika:
‘Misschien wel de beste Griekse mousserende wijn’

Voor meer info over ViniBio:

Melman Communications, 06 14 789 441
Info@melman-communications.nl