Restaurant-actie met wijnen uit Alto Adige (Südtirol)

Als er een wijnstreek is die grotere bekendheid verdient, dan is het Alto Adige wel. Zo verrassend fris, energiek en soms lekker eigenwijs de cool climate wijnen uit deze regio kunnen zijn, zo onbekend zijn ze bij het grote publiek. Wijnliefhebbers worden uitgedaagd om ze te ontdekken tijdens de Alto Adige Restaurant Weken van 25 september tot en met 8 oktober.

Alto Adige, of Südtirol zoals de Duitstaligen in deze meest noordelijke Italiaanse provincie noemen, roept bij de meeste mensen niet direct de associatie op met een glas wijn. Is het beeld van sneeuw, bergkazen en steenbokken daar niet mediterraan genoeg voor? Of hebben de wijnproducenten tot voor kort niet de moeite genomen om een van hun mooiste lokale producten onder de aandacht te brengen?

Van zo’n 20 jaar geleden, toen de echte wijnliefhebber zich in mij begon te ontluiken, herinner ik me niet dat er tijdens skivakanties in het prachtige Valle Isarco/Eisacktal lokale wijnen in beeld kwamen. Na de après ski stonden Chianti, Barolo en Amarone uit de lokale supermarkt in het logeeradres op ons te wachten.

Klein maar fijn

De meeste wijn in Alto Adige wordt gemaakt door coöperaties, misschien speelt dat ook een rol. Die coöperaties hebben wel wat anders aan hun hoofd dan reclame maken. Ze werken met zo’n 5.000 wijnboeren, van wie de meesten amper een halve of hele hectare bewerken. En dat betekent dat de coöperaties gedurende het groeiseizoen contacten moeten onderhouden met héél veel wijnbouwers.

Misschien verklaart dit ook wel voor een deel de hoge kwaliteit van de wijnen. Als je maar een halve hectare wijngaard te bewerken hebt – ook al heb je er als parttime wijnboer dan nog een andere baan bij – dan heb je goed zicht en controle op de stand van zaken in je wijntuin. En goede wijn wordt vooral gemaakt in de wijngaard, nietwaar?

Niet voor niets is zo goed als álle wijn geclassificeerd als een van de lokale DOC’s. Bulkwijn bestaat niet in Südtirol.

Gaat dat proeven! Laat je verrassen in een van de restaurants met een Pinot Grigio, Schiava/Vernatsch, Pinot Blanc, Gewürtztraminer, Chardonnay, Pinot Noir, Lagrein, Sauvignon Blanc, Müller Thurgau of Merlot.

Saluti!

Deze restaurants doen mee aan Alto Adige Weken

Amsterdam: Restaurant Bolenius
Cuijk: Restaurant de Kassier
Eindhoven: Restaurant Nado
Hoorn: Restaurant Hendrickje Stoffels
Leiden: Restaurant Wielinga
Leidschendam: Restaurant de Pepermolen
Maastricht: Restaurant il Bacaro
Rijswijk: Restaurant ’t Ganzenest
Rotterdam: Restaurant Fitzgerald
Uden: Restaurant OONIVOO

Deelnemende wijnwinkels

Leiden: La Bordelaise
Maastricht: Passione e Pura
Rotterdam: Vermeyden Delicatessen

Organisatie

De Alto Adige Restaurant Weken zijn een nieuw initiatief van het Consorzio Alto Adige i.s.m. Melman Communications, het PR bureau verantwoordelijk voor de promotie van Alto Adige wijnen in Nederland.
Deelnemende restaurants ontvangen een promotiepakket en worden zowel on- als offline gepromoot.