Presentatie Champagne Terroirs Experience op 10 oktober in Amsterdam – Komt dat proeven!

Onafhankelijke familiebedrijven van de vereniging Champagne Terroirs Experience presenteren zich op maandag 10 oktober in Amsterdam aan de Nederlandse wijnhandel en andere wijnprofessionals. We stellen ze aan u voor.

Kort door de bocht gezegd, zijn er twee soorten champagne-producenten. De meeste champagne wordt gemaakt door de grote champagnehuizen, die hun wijnen wereldwijd verhandelen. Bekende grote huizen als Moët, Bollinger, Deutz en Louis Roederer kopen druiven van meerdere champagneboeren en stellen daarmee hun diverse cuvées samen. 

Een heel ander type champagne wordt gemaakt door onafhankelijke familiebedrijven, die hun druiven niet (of niet meer) verkopen aan de grote merken. Deze wijnmakers, die sinds een jaar of tien, twintig in opkomst zijn, maken uitsluitend cuvées van druiven uit hun eigen wijngaarden.

Dit zijn champagnes met de individualiteit van de eigenhandig geteelde druiven en hun terroir(s), de eigen visie en manier van werken, gemaakt en opgevoed in de eigen kelders. Persoonlijke wijnen zijn het, die veel meer dan de wijnen van de grote spelers het karakter hebben van de laatste oogst van eigen bodem en van de reservewijnen uit eerdere jaren, die ook elk de plaatselijke en jaargangsgebonden kenmerken in zich dragen.

Voilà. Niks ten nadele de grote jongens. Hun vertrouwde, min of meer consistente stijl en kwaliteit heeft veel voordelen, maar net als bij andere wijnsoorten en wijnboeren: de zelfstandige individualisten hebben vaak de spannendste en verrassendste wijnen in huis.

Proeverij Association Champagne Terroirs Experience 

Tien van deze kleine, onafhankelijke champagnehuizen uit diverse regio’s hebben zich verenigd In de Association Champagne Terroirs Experience om zich gezamenlijk te presenteren aan het publiek en de handel. In Nederland gebeurt dit op maandag 10 oktober.

Een van hen (François Secondé) heeft zich moeten verontschuldigen, de overige negen familiebedrijven laten op maandagmiddag 10 oktober in het Conservatorium Hotel in Amsterdam hun wijnen proeven aan wijnprofessionals. Voor zover we kunnen achterhalen zijn 8 van de 9 domeinen op dit moment nog niet vertegenwoordigd op de Nederlandse markt.

De belangrijkste pijlers van hun gemeenschappelijke filosofie – hoezeer de wijnen ook van elkaar verschillen – zijn:

  • expressie van het terroir
  • respect voor de natuur en het milieu
  • minimale interventie
  • traditioneel vakmanschap
  • opvoeding van de wijnen in de eigen kelders
Waar en wanneer

Maandag 10 oktober 2022
Van 13.30 tot 17.30 uur
Conservatorium Hotel Amsterdam
Paulus Potterstraat 50, Amsterdam

Tevens geeft champagnekenner Gert Crum drie keer een presentatie over de onafhankelijke wijnmakers in de Champagne: 13.30-14.30 uur, 15.00-16.00 uur en 16.30-17.30 uur.

Bekijk hier een korte video van Gert Crum over de terroir-champagnes van familiebedrijven in de Champagne

Meld je aan voor deze proeverij:
https://businessfrance-events.us8.list-manage.com/subscribe?u=63c66fdbe2e50e79e1888924b&id=7863dba1c6

Voor meer informatie:

Michèle Lainé
Exportconsulent Business France
06 28114956
michele.laine@businessfrance.fr

Deze 9 producenten van terroir-champagnes zijn van de partij

Albert Beerens

Zeven hectare in de Côte de Bar (Arrentières, Bar-Sur-Aube, Colombé-le-Sec en Ailleville) sinds 1862. Biologisch en Terra Vitis. Pinot noir, meunier, chardonnay, pinot blanc en pinot gris.

Onder andere gelauwerd met Goud op Decanter World Wine Awards 2020, 2x Goud bij Gilbert & Gaillard in 2021 en een Gouden Medaille op het Concours Mondial des Féminalise in 2020.

champagnebeerens.com

Jacques Picard

In Berru in de Montagne de Reims sinds 1956. Drie wijngaarden bij Reims en Epernay: Berru, Montbré en Avenay-Val-d’Or. De twee laatstgenoemde zijn geclassificeerd als Premier Cru.

In de wijngaarden voornamelijk chardonnay, meunier en pinot noir. In conversie naar biologische landbouw. Detail: Picard maakt ook een cuvée zonder toegevoegd sulfiet.

champagnepicard.com

Xavier Leconte

Zes hectare in Troissy-Bouquigny in de Marne-Vallei sinds 1870. Chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Vinificatie in stalen tanks en eikenhouten vaten uit Bourgogne.

Ongeveer veertig kleine percelen in de dorpen Troissy, Dormans, Mareuil-le-port, Vandières en Aÿ, met elk hun eigen type kelder, hetgeen interessante opties biedt voor de assemblages en cuvées.

champagne-xavier-leconte.com

Gaidoz-Forget

Sinds 1930 gevestigd in Ludes, in het hart van de Montagne de Reims. Bijna 9 hectare pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Op dit moment is het Bertille Gaidoz, de 4e generatie, die het roer in handen heeft.

Uitzonderlijk is de cuvée Audacieuse Aghate die 60% petit meslier bevat. Petit meslier is een zeldzame witte druif met een hoge zuurgraad die her en der in de Champagne in ere wordt hersteld.

champagne-gaidoz-forget.com

René Jolly 

René Jolly is al sinds de 18de eeuw gevestigd in Landreville in het hart van de Côte des Bar. Op vijf percelen, bij elkaar 13 hectare, staat 75% pinot noir en 25% chardonnay. Duurzame wijnbouw, gecertificeerd Haute Valeur Environnementale.

Jolly gebruikt alleen de eerste persing en alle cuvées bevatten fruit van minimaal drie verschillende oogstjaren.

jollychamp.com

Piot-Sévillano

Familiebezit sinds 1700 met 8 hectare op het unieke terroir van Vincelles in de Valleé de la Marne. Christine is de tiende generatie. 70% pinot meunier, 15% pinot noir en 15% chardonnay, gecertificeerd Haute Valeur Environnementale.

Samen met haar partner Vincent werkt ze zo natuurlijk mogelijk aan ‘atypische champagnes met het karakter van het Vincelles-terroir’.

piot-sevillano.com

Dauby

Gevestigd in het Grand Cru-dorp Aÿ streven Thérèse Tissier en Guy Dauby naar elegante en karaktervolle terroirchampagnes, waarbij de klaprozenblaadjes op de etiketten verwijzen naar zuiverheid en florale aroma’s van de wijnen van pinot noir en/of chardonnay.

Acht hectare in vijf dorpen bij Epernay, waarvan 1 Grand Cru (Aÿ) en 3 Premier Cru: Mutigny, Mareuil-sur-Aÿ en Avena.

champagne-dauby.com

Lucien Roguet

Het volledige bezit wijngaarden (7 ha) van Lucien Roguet in het hart van de Montagne de Reims is geclassificeerd als Grand Cru de Mailly-Champagne. Daarvan maakt het huis vijf cuvées. In uitzonderlijk goede oogstjaren wordt in kleine oplage een prestige-cuvée gemaakt.

Gecertifeerd Haute Valeur Environnementale én Viticulture Durables en Champagne.

champagne-lucien-roguet-grandcru.com

Bergeronneau-Marion

Florent en Véronique maken wijn op de Montagne de Reims en op het Massif de Saint Thierry in Trigny; 50% pinot meunier, 25% pinot noir en 25% chardonnay.

In 2007 werd het bezit uitgebreid met Le Clos des Bergeronneau in Ville-Dommange, met oude wijnstokken pinot meunier (75%) en pinot noir. Dit ‘juweel in het hart van de Champagne’ is sindsdien de geboorteplaats van de topcuvée van het wijnhuis.

champagne-bergeronneau-marion.fr

Komt dat proeven!