Op de proeftafel: Israëlische wijn

Hadas Sharon, onder andere sommelier in Jeruzalem en consultant van Golan Heights Winery, presenteert twaalf premium wijnen van elf domeinen in Ron’s Gastrobar in Amsterdam-Zuid.

Het is niet mijn favoriete setting: lunchen en wijn proeven tegelijk. Liever proef ik in stilte aan een saai bureau met een lijst wijnen + relevante specificaties en met aandacht voor de mondelinge toelichtingen. Daarná stort ik me graag op de intens smaakrijke snacks van de Gastrobar.

Anyway, de rode wijnen zijn wat mij betreft de winnaars.

Er is niets mis met de eerste vijf wijnen (Dalton Pét Nat 2020, Carmel Mediterranean 2 Vats 2019, Teperberg Impression Rosé 2020, Sphera Winery Sauvignon Blanc 2017 en Golan Heights Winery Galilee Brut), erg spannend vond ik ze niet.

De eerste twee hebben een storend snoepig zoetje. De rosé is wel aardig, (aparte kruidigheid, verfrissend). De brut weet ik niet meer – verwaaid in het lunchrumoer. Sphera vond ik de leukste, vooral dankzij het ontbreken van het gangbare internationale sauvignon-geschetter.

De rode wijnen bevielen me beter. Ook al zijn ze net als de witte naar mijn smaak aan de zoete kant dankzij het warme klimaat en het daarmee gepaard gaande hoge alcoholgehalte. Het zijn wijnen die een kruidig mediterraan smaakprofiel lijken te combineren met het fruitige gewicht en hoge alcoholgehalte van veel Californische wijnen.

Carmel, Mediterranean 4 Vats 2019
Een bonte blend van 25% carignan, 25% marselan, 25% argaman, 11% grenache, 10% caladoc en 4% chardonnay. Doet me denken aan een topkwaliteit wijn uit de Rhône, met de verfijning van syrah, ook al zit die druif niet in de blend.

Recanati, Bittuni 2019
Verrassend leuke wijn. Bittuni is een eeuwenoude lokale druif, die groeit in een pergola trellis. Vinificatie met 50% hele trossen. Heel aparte, onbekende smaak, zachte zuren, intens met veel lengte.

Yatir Creek 2016
Van 76% syrah, 12% tannat en 12% malbec. Zeer kruidige en smaakvolle wijn met flink zoet fruit en een aangenaam bescheiden houttoets.

Vitkin, Petite Sirah Old Vines 2016
De beste uit de reeks naar mijn idee. Van bush vines, geen irrigatie, zeer lage oogstopbrengst, 18 maanden houtrijping (500 liter), 13,5% alc. Niet geklaard, ongefilterd. Wijn met diepgang en een levendige, intense frisheid.

Galil Mountain Winery, Yiron 2017
Van 56% cabernet sauvignon, 32% merlot, 7% syrah en 5% petit verdot. In de stijl van een moderne Bordeaux. Zoetje van de (15%) alcohol, mooi schoon fruit, een prettige houttoets en goede zuren.

1848 Winery, 7th Generation, Argaman 2017
Argaman is de druif, een kruising van sousão en mazuelo. Veel alcohol, zoet chocoladetoontje. De aparte, mij onbekende kruidigheid maakt hem origineel, interessant en aantrekkelijk.

Pelter, T-selection Cabernet Sauvignon 2014
Mooi gerijpte, goed uitgebalanceerde, klassieke wijn.

שָׁלוֹם