Uitwisseling Kasteel Engelenburg en Creation Wines

Vlnr: Abongile Mafevuka, Olitha Lebelo (Zuid-Afrikaanse ambassade), Charl van Wyk, Daniela Nomvula

De jonge Zuid-Afrikaanse koks Abongile Mafevuka, Charl van Wyk en serveerster Daniela Nomvula werken al bijna drie maanden onder leiding van chef Niels Minkman in de keuken van Kasteel Engelenburg in het Gelderse Brummen. We genoten van een driegangen lunchmenu met wijnen van Creation Wines.

Mede ‘dankzij’ de Covid-19 pandemie kwamen Carolyn Martin, eigenaresse van Creation Wines, en Anton de Lange, eigenaar van Kasteel Engelenburg, op het idee van een uitwisselingsproject.

Het genoemde drietal is in dienst van het restaurant van Creation Wines in de Hemel-en-Aarde vallei in de wijnregio Walker Bay. Hun aandeel in het uitwisselingsproject zit er bijna op. Komende winter reist restaurantpersoneel van Kasteel Engelenburg af naar Zuid-Afrika om voor drie maanden te werken in het restaurant en de keuken van Creation Wines.

Deze samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Als eigenaar van de grootste Zuid-Afrikaanse wijncollectie van Europa heeft Kasteel Engelenburg in de afgelopen jaren een hechte band opgebouwd met de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.

‘Dit is geen slak’

We kregen fraai opgemaakte gerechten met intense, goed op elkaar afgestemde smaken voorgeschoteld. De wijnen van Creation sloten daar goed bij aan. Alle geserveerde wijnen van Creation hebben intensiteit en pit, waarbij een frisse zuurgraad de wijn verteerbaar houdt.

Gastronomische wijnen zijn het, waarbij de uitgekiende balans en de eenheid in stijl van de diverse druivenraswijnen wijn-technische beheersing van het ambacht verraden. We dronken chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay, viognier, syrah en pinot noir. De chardonnay, viognier en pinot noir bevielen mij het beste. Importeur: Vinites