Nieuwe wijnen op de Nederlandse markt

* Alarije heet de bijna verdwenen druif, erg leuke nieuwe wijn van Granada Wijnen.
* Nieuwe Lessona (Piëmonte) bij Brand Wijnimport
* Eck & Maurick ontdekte nieuwe Barolo in Serralunga d’Alba.
* Wijn van de Azoren van de Portugese wijnmaker Paulo Laureano (foto) bij Noordman Wijnimport.
* Ook een vulkaanwijn: assyrtico van het Griekse eiland Tinos, nieuw bij Smaragd Wijnen.
* Nieuwe Siciliaan bij Sprezzatura Enoteca Italiana.

Een ‘vergeten’ druif om te onthouden

Het Utrechtse Granada Wijnen importeert sinds kort wijn van de zeldzame Spaanse druif alarije uit Extremadura. Bodega Coloma (sinds 1966) maakt slechts 5000 flessen van deze wijn.

Als wijnmaakster Amelia Coloma in 1997 het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets meer over van deze ‘vergeten’ druif. In samenwerking met de Universiteit van Extremadura zocht ze er 10 jaar naar op oude wijngaarden voordat dna-analyse de druif kon identificeren en in 2007 de eerste stekken konden worden aangeplant. Bodegas Coloma heeft er nu 2,4 hectare van staan.

Coloma, Alarije, Blanco Joven 2019. Vino de la Tierra de Extremadura. Het is naar mijn smaak een alleszins toegankelijke wijn die veel te bieden heeft. Sappig zoet tropisch fruit en groene appel, vettig met stevig frisse zuren eronder, gemberachtige pittigheid, (amandel)nootjes en citrusschilbitters in de afdronk, die smeekt om de volgende slok. Mooi met elkaar in balans dit alles ook. Zeer verrassende wijn.

Waarom raakte deze druif ooit uit de gratie? Vanwege het lage alcoholpercentage (deze wijn scoort 12,5%) en de lage opbrengst, lees ik ergens. Het eerste is in deze tijd van klimaatverandering juist een groot voordeel, de tweede draagt er wellicht aan bij dat hij zo smakelijk is.

• Meer over deze wijn: ‘Granada Wijnen introduceert unieke wijn van de alarije-druif’

Nieuwe nebbiolo’s uit Lessona en Alba

Altijd wat nieuws te vinden in Piemonte, zoveel keuze als er is in deze grote wijnstreek. Het is zo’n 2 uur rijden van het wijnhuis La Prevostura in Lessona in het noorden naar Azienda Vinicola Palladino in Serralunga, bij Alba in het zuiden.

Brand Wijnimport liet zijn oog vallen op een 8 ha klein domein op een steenworp afstand van Proprietà Sperino, waarmee Huib Brand al langer zaken doet. De eigenaar van Proprietà Sperino is vanaf de (her)start van La Prevostura in 2009 betrokken bij het wijnbedrijfje van zijn buurman.

“De wijnen van La Prevostura zijn net iets eenvoudiger dan die van Proprietà Sperino maar daarbij ook aantrekkelijker in prijs”, aldus Huib Brand. La Prevostura Coste della Sesia Rosso ‘Garsun’ 2019 (nebbiolo, vespolina en croatina) en La Prevostura Lessona 2016 (100% nebbiolo) zijn aan het assortiment toegevoegd.

Veronica Palladino

Peter Smits van Eck & Maurick in Amsterdam ontdekte het wijnhuis Palladino. “Precies een jaar geleden was het er ineens: geroezemoes over Palladino, een wijnhuis uit Serralunga. Ik kende het niet, dus een bezoek was zo geregeld. (…) Wat ik vond was een zeer goede producent met wijnen van klassieke snit voor een heel goede prijs.”

Het bedrijf kwam in 1974 in handen van de huidige eigenaren. Vergisting op staal, rijping op grote vaten van Slavonisch hout. “De wijnstijl is klassiek maar niet rustiek. Palladino heeft een ontspannen stijl die de van zichzelf zo aardse en machtige Serralunga-wijnen heel comfortabel maakt.”

Palladino Barolo Commune di Serralunga d’Alba 2016 combineert volgens Peter Smits het beste van verschillende wijngaarden en is daarmee wat hem betreft eigenlijk de échte Barolo.

Palladino Barolo Ornato 2016 is een cru van één wijngaard van 6 ha, waarvan Palladino maar een klein deel in bezit heeft, goed voor 2.000 flessen. Peter: “Enorm veel kracht, veel, verfijnde tannine, vlezig. (…) Een Barolo voor de lange termijn.”

Ook Palladino Barbera Bricco delle Olive 2017 is 100% Serralunga, in herkomst én in stijl. “Er is één probleem met deze Barbera. Ik heb er te weinig van gekocht.”

Wijn van de Azoren van Paulo Laureano

Paulo Laureano maakt wijn onder zijn eigen label in diverse Portugese wijnregio’s. Laureano – zijn snor is zijn handelsmerk geworden – is ook bekend van Herdade do Mouchão in de Alentejo. De IGP Açores 2018 is zijn eerste eigen wijn van het vulkanische eiland Pico, onderdeel van de Portugese eilandengroep Azoren, waar hij overigens al enkele jaren betrokken is bij de coöperatie Curral Atlantis. Sinds kort zit deze wijn van arinto dos açores (sercial) en verdelho in het assortiment van Noordman Wijnimport in Leiden.

Pssst. Die wijnen van de Azoren zijn … Verbluffend mooi

Een onbekende Griekse vulkaanwijn

Dat er ook wijn wordt gemaakt op het vulkanische eilandje Tinos in de Egeïsche Zee zullen niet veel mensen weten. Tinos ligt 150 km ten noorden van Santorini. Slechts 7 wijnbedrijven telt het eiland, goed voor 50 ha wijngaarden. Eén daarvan is Volacus Wines.

Als Michalis Konitzas in 2004 op zijn geboorte-eiland samen met zijn vrouw Eirini 10 ha grond koopt, is daarvan 1,5 ha wijngaard. De eerste wijn is een Assyrtiko 2010. Volacus (of volakes) is de naam voor de kolossale brokken graniet die moeten worden verwijderd voordat wijnbouw mogelijk is. Het echtpaar heeft inmiddels 12 ha biologisch bewerkte wijngaarden met voornamelijk assyrtiko en malagousia.

Martijn Verkerk van Smaragd Wijnen: “De wijnen zijn ondanks de nog jonge leeftijd van de stokken van zeer goed niveau. Een zuivere aanzet en goede vulling van het fruit, typisch mediterraan met een fijne frisheid. Griekse finesse op voorraad.”

Frappato van ‘under the radar’-producent Vini Manenti

Sinds 2006 verbouwt Guglielmo Manenti nero d’avola en vooral frappato ten noorden van de stad Vittoria in het zuidoosten van Sicilië. Deze twee inheemse druiven worden hier gebruikt voor Cerasuolo di Vittoria, de enige DOCG op het eiland.

Manenti leerde het vak van Salvo Foti, een invloedrijke wijnmaker op Sicilië, met name in de Etna-regio. Mattijs Koornneef van Sprezzatura Enoteca Italiana/Verkerk Wijnimport: “Foti propageert het gebruik van inheemse druivenrassen en ziet die het liefst aangeplant als alberello: losstaande boompjes die per stuk ondersteund worden.”

De afgelopen jaren maakte Manenti gebruik van de faciliteiten van Cantina Gulfi, nu is hij bezig een prachtige oude boerderij en historische wijnmakerij op te knappen.

Als ingenieur nadert hij de pensioengerechtigde leeftijd. Volgens Mattijs kan hij niet wachten totdat hij al zijn tijd aan zijn wijngaarden en nieuwe wijnkelder kan besteden. “Zijn wijnen zijn spectaculair en zuiver. Spannend en bevredigend. Een grote ontdekking van een nu nog under the radar-producent.”