Kort & Wijn – klein maar fijn


* De Wijntherapeut neemt assortiment Cotidie over.
* Nieuw standaardwerk over Bordeaux.
* 360°-kaarten van Barolo online.
* Celebrity-wijn uit Napa Valley.
* Overeenkomst Ziggo Dome en Verbunt Verlinden.
* Peter Klosse: ‘Geef groente en fruit smaak terug’.
* 50 jaar Apostelhoeve.Barolo MGA 360°

Voor hard core Barolo-liefhebbers en -handelaren is er nu een website met 500 interactieve panoramische kaarten waarop alle 170 MGA’s (Menzione Geografica Aggiuntiva) te vinden zijn met informatie over geologie, bodem, microklimaat en andere details. Deze zones – het zijn geen cru’s waarvoor ze wel eens worden aangezien – zijn in 2010 door het Barolo-consortium geïdentificeerd.

Enkele MGA’s op de website zijn openbaar, de rest is alleen tegen betaling beschikbaar. De man achter de website – Alessandro Masnaghetti – schreef eerder al twee boeken over deze Barolo-zones, die overigens méér beschrijvende informatie bevatten dan die bij de 360°-kaarten op de website.

Dit is hem: barolomga360.it

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is inside-bordeaux.jpeg
Nieuw standaardwerk over Bordeaux

Inside Bordeaux: The châteaux, their wines and the terroir is een kloek boek van Bordeaux-specialist Jane Anson MW. Naast een detailleerde beschrijving van de wijnhuizen en wijnen in de diverse appellaties wordt in het boek het terroir in deze uitgestrekte regio van ruim 110.000 hectare met nieuwe topografische/geografische kaarten in beeld gebracht. Een klus waaraan de Nederlandse oenoloog en professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux Kees van Leeuwen een belangrijke bijdrage leverde.

De gegevens die de basis zijn van de kaarten – vooral over verschillen in bodemsoort en temperatuur – zijn niet nieuw, vertelde Van Leeuwen tijdens de online presentatie van het boek via Zoom. Het is de combinatie van de diverse data en de visualisatie daarvan die de kaarten uniek maakt. “Het helpt de lezer om de wijnhuizen te vinden op de beste grond en met de meeste potentie”, aldus Van Leeuwen.

Om een voorbeeld te geven van wat de kaarten zichtbaar maken: Barsac, net als Sauternes producent van edelzoete wijn van witte druiven, biedt volgens Van Leeuwen door het plaatselijke terroir naar alle waarschijnlijkheid veel potentie voor rode wijn van hoge kwaliteit.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Cotedie2.jpeg
De Wijntherapeut neemt assortiment Cotidie over

Clara de Nijs stopt met haar Amsterdamse wijnimportbedrijf Cotidie (‘Grote Champagnes van Kleine Huizen’). Op Facebook zegt ze: “Het leuren met mijn spullen, en met mezelf vooral, vind ik steeds lastiger. Ik mis de ware handelsgeest, vrees ik.”

De Wijntherapeut in Ermelo van Erik van Duijn en Arjen van Duin (hier zit geen spelfout bij) nemen het assortiment van haar over. De vier champagnehuizen, die Clara bijna 8 jaar vertegenwoordigde – Bauchet, Gosset-Brabant, Grongnet en Janisson-Baradon – worden hoog gewaardeerd en vielen geregeld in de prijzen.

En verder:

Peter Klosse: ‘Geef groente en fruit smaak terug’

Vertrekkend lector en ‘smaakprofessor’ bij Zuyd Hogeschool springt in de bres voor wereldgezondheid.


Domaine Curry: celebrity wijnen uit Napa Valley

Ayesha en Sydel zijn de vrouw en zus van NBA basketbal-ster Stephen Curry.


Limburgse wijngaard de Apostelhoeve bestaat halve eeuw

Dit jaar zijn ook Gilbert (22) en Robin (24) Hulst officieel tot het bedrijf toegetreden.


Ziggo Dome en Verbunt Verlinden sluiten partnerovereenkomst

Gebruikersgroepen van Ziggo worden bediend met o.a. Salentein, Champagne Ayala en Callia.