Kort & Wijn – nieuwtjes uit de Nederlandse wijnhandel

Ed Carper

* Nieuwe wijnwinkel en natuurwijnbar in Haarlem.
* Roy Pelgrim verruilt de horeca voor de wijnhandel.
* Ed Carper Vinoloog van het Jaar 2020.
* Robbers & van den Hoogen opent ‘wijnexperience’.
* In de camper overnachten in Duitse wijngaarden.
* Glandorf & Thijs gaat onlineEd Carper Vinoloog van het Jaar 2020

Ed Carper (Carper Vinum) is Vinoloog van het Jaar 2020. Na diverse voorrondes won hij op maandag 6 juli bij sponsor De Monnik Dranken in Oldenzaal de jaarlijkse wijnproefcompetitie van de Verenigde Vinologen Nederlanden.

Behalve eeuwige roem viel hem een reisje voor twee personen naar het beroemde Château Lafite-Rothschild in de Medoc ten deel.

Glandorf & Thijs sluit winkel en gaat online

Wijnhandel Glandorf & Thijs sluit eind september de fysieke winkel aan de Kerkstraat in het centrum van Amsterdam. Onder de noemer G&T 2.0 worden de wijnen (100% eigen import) daarna alleen nog online aangeboden aan zowel particulieren als horeca.

Hubert Thijs, kleinzoon van een van de oprichters van de voormalige Amsterdamse delicatessenzaak en het sterrestaurant Dikker & Thijs, runde de wijnwinkel samen met partner Liesbeth Glandorf gedurende 10 jaar. Er staan wel proeverijen en andere events op locatie in de planning, waaronder een pop-up store voorafgaand aan de Kerstdagen. 

(Natuur)wijnbar in Haarlem

In februari 2020 startte aan de Kleine Houtstraat in Haarlem Zuid Noord Natuurwijnbar & Bistro. Hoezo de naam Zuid Noord? “Ik vond het wel een grappige twist omdat men hier altijd Noord Zuid zegt”, licht de eigenaar toe op Indebuurt Haarem. “Onze wijnen komen uit Zuid-Europa – Italië, Kroatië, Servië en Slovenië – en worden hier in het ‘noorden’ geschonken.”

Enkele wilde wijnhuizen: Dukay-Sagmeister, Kabaj, Movia, Fedora, Terpin. Hard-core natuurwijn.

Sommelier Roy Pelgrim wijnadviseur bij Anfors Imperial

Roy Pelgrim verruilt na 30 jaar de horeca voor de wijnhandel. De gerenommeerde sommelier, die de laatste 2 jaar werkte bij Tribeca** in Heeze, treedt op 1 augustus (2020) fulltime in dienst als wijnadviseur bij Anfors Imperial. “Het is tijd voor iets nieuws”, zegt hij. “De horeca zit te veel in mij verweven om het helemaal los te laten.”

Meer > Persbericht van Anfors Imperial

Camperen in Duitse wijngaarden

Met de camper overnachten in Duitse wijngaarden? Dat kan bij talloze wijnboeren in alle dertien wijngebieden van Duitsland. Op dit moment bieden ruim 35 Duitse wijnbouwers deze mogelijkheid.

Onder andere hier ben je welkom met je camper

‘Wijnexperience’ Robbers & van den Hoogen

Na een flinke verbouwing heeft importeur Robbers & van den Hoogen (Arnhem) op 13 juni (2020) een nieuwe wijnwinkel en wijnbar geopend. De nieuwe wijnexperience noemt directeur Marcel Donders het.

Zo is het geworden > filmpjes van de verbouwing.

Nieuwe wijnwinkel in Haarlem

In augustus 2020 opent wijnwinkel A Sense of Place aan de Gierstraat in Haarlem. “Organic vineyards, no chemicals, no funny stuff, just pure grape juice fermented into pure wine”, aldus eigenaar Markus Praat. In februari, op de drempel van de Corona-crisis, startte hij al met de webshop asopwines.com. Een kleine, interessante selectie wijnen, zo op het eerste oog.