Kort & Wijn – nieuwtjes uit de Nederlandse wijnhandel

* Haarlem heeft een nieuwe wijnwinkel en een nieuwe natuurwijnbar.
* De Wijntherapeut neemt champagnehuizen van Cotidie over.
* Nieuw standaardwerk over Bordeaux.
* 360°-kaarten van Barolo online.
* Roy Pelgrim verruilt de horeca voor de wijnhandel.
* Ed Carper Vinoloog van het Jaar 2020.
* Robbers & van den Hoogen opent ‘wijnexperience’.
* In de camper overnachten in Duitse wijngaarden.
(Natuur)wijnbar in Haarlem

In februari 2020 startte aan de Kleine Houtstraat in Haarlem Zuid Noord Natuurwijnbar & Bistro. Hoezo de naam Zuid Noord? “Ik vond het wel een grappige twist omdat men hier altijd Noord Zuid zegt”, licht de eigenaar toe op Indebuurt Haarem. “Onze wijnen komen uit Zuid-Europa – Italië, Kroatië, Servië en Slovenië – en worden hier in het ‘noorden’ geschonken.”

Enkele wilde wijnhuizen: Dukay-Sagmeister, Kabaj, Movia, Fedora, Terpin. Hard-core natuurwijn.

Nieuw standaardwerk over Bordeaux

Inside Bordeaux: The châteaux, their wines and the terroir is een kloek boek van Bordeaux-specialist Jane Anson MW. Naast een detailleerde beschrijving van de wijnhuizen en wijnen in de diverse appellaties wordt in het boek het terroir in deze uitgestrekte regio van ruim 110.000 hectare met nieuwe topografische/geografische kaarten in beeld gebracht. Een klus waaraan de Nederlandse oenoloog en professor aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux Kees van Leeuwen een belangrijke bijdrage leverde.

De gegevens die de basis zijn van de kaarten – vooral over verschillen in bodemsoort en temperatuur – zijn niet nieuw, vertelde Van Leeuwen tijdens de online presentatie van het boek via Zoom. Het is de combinatie van de diverse data en de visualisatie daarvan die de kaarten uniek maakt. “Het helpt de lezer om de wijnhuizen te vinden op de beste grond en met de meeste potentie”, aldus Van Leeuwen.

Om een voorbeeld te geven van wat de kaarten zichtbaar maken: Barsac, net als Sauternes producent van edelzoete wijn van witte druiven, biedt volgens Van Leeuwen door het plaatselijke terroir naar alle waarschijnlijkheid veel potentie voor rode wijn van hoge kwaliteit.

De Wijntherapeut neemt assortiment Cotidie over

Clara de Nijs stopt met haar Amsterdamse wijnimportbedrijf Cotidie (‘Grote Champagnes van Kleine Huizen’). Op Faceneus zegt ze: “Het leuren met mijn spullen, en met mezelf vooral, vind ik steeds lastiger. Ik mis de ware handelsgeest, vrees ik.”

De Wijntherapeut in Ermelo van Erik van Duijn en Arjen van Duin (hier zit geen spelfout bij) nemen het assortiment van haar over. De vier champagnehuizen, die Clara bijna 8 jaar vertegenwoordigde – Bauchet, Gosset-Brabant, Grongnet en Janisson-Baradon – worden hoog gewaardeerd en vielen geregeld in de prijzen.

Barolo MGA 360°

Voor hard core Barolo-liefhebbers en -handelaren is er nu een website met 500 interactieve panoramische kaarten waarop alle 170 MGA’s (Menzione Geografica Aggiuntiva) te vinden zijn met informatie over geologie, bodem, microklimaat en andere details. Deze zones – het zijn geen cru’s waarvoor ze wel eens worden aangezien – zijn in 2010 door het Barolo-consortium geïdentificeerd.

Enkele MGA’s op de website zijn openbaar, de rest is alleen tegen betaling beschikbaar. De man achter de website – Alessandro Masnaghetti – schreef eerder al twee boeken over deze Barolo-zones, die overigens méér beschrijvende informatie bevatten dan die bij de 360°-kaarten op de website.

Dit is hem: barolomga360.it

Camperen in Duitse wijngaarden

Met de camper overnachten in Duitse wijngaarden? Dat kan bij talloze wijnboeren in alle dertien wijngebieden van Duitsland. Op dit moment bieden ruim 35 Duitse wijnbouwers deze mogelijkheid.

Onder andere hier ben je welkom met je camper

Ed Carper Vinoloog van het Jaar 2020

Ed Carper (Carper Vinum) is Vinoloog van het Jaar 2020. Na diverse voorrondes won hij op maandag 6 juli bij sponsor De Monnik Dranken in Oldenzaal de jaarlijkse wijnproefcompetitie van de Verenigde Vinologen Nederlanden. Behalve eeuwige roem viel hem een reisje voor twee personen naar het beroemde Château Lafite-Rothschild in de Medoc ten deel.

Sommelier Roy Pelgrim wijnadviseur bij Anfors Imperial

Roy Pelgrim verruilt na 30 jaar de horeca voor de wijnhandel. De gerenommeerde sommelier, die de laatste 2 jaar werkte bij Tribeca** in Heeze, treedt op 1 augustus (2020) fulltime in dienst als wijnadviseur bij Anfors Imperial. “Het is tijd voor iets nieuws”, zegt hij. “De horeca zit te veel in mij verweven om het helemaal los te laten.”

Meer > Persbericht van Anfors Imperial

‘Wijnexperience’ Robbers & van den Hoogen

Na een flinke verbouwing heeft importeur Robbers & van den Hoogen (Arnhem) op 13 juni (2020) een nieuwe wijnwinkel en wijnbar geopend. De nieuwe wijnexperience noemt directeur Marcel Donders het.

Zo is het geworden > filmpjes van de verbouwing.

Nieuwe wijnwinkel in Haarlem

In augustus 2020 opent wijnwinkel A Sense of Place aan de Gierstraat in Haarlem. “Organic vineyards, no chemicals, no funny stuff, just pure grape juice fermented into pure wine”, aldus eigenaar Markus Praat. In februari, op de drempel van de Corona-crisis, startte hij al met de webshop asopwines.com. Een kleine, interessante selectie wijnen, zo op het eerste oog.