Lockdownpost, rosé uit Coteaux de Béziers

We kunnen voorlopig niet naar proeverijen en wijnbeurzen, dus komt de wijn vaker naar ons toe. Bijou Wine, dat actief is met diverse wijnmerken in de Languedoc en de Provence, stuurde deze drie roséwijnen op.

Sophie Valrose en Ma Chérie komen uit de IGP-wijnregio Coteaux de Béziers in de Languedoc. Horizon is een IGP Pay d’Oc. Ma Chérie Brut Rosé is een nieuwe wijn van Bijou.

Sophie Valrose zit al enige jaren in het assortiment van Albert Heijn. Nieuw in de laatste jaargang (2019) is de druif caladoc in de blend. Deze kruising van grenache en malbec bestaat al sinds 1958, maar is pas sinds enkele jaren toegestaan in IGP-wijnen in Zuidoost-Frankrijk.

Chris Ellis, oprichter van Bijou, licht toe: “Qua smaakprofiel lijkt caladoc sterk op grenache en brengt het meer mineraliteit en bloemige tonen in de wijn.”

De belangrijkste reden om deze druif te gaan gebruiken heeft echter te maken met duurzaamheid. Caladoc verdraagt veel droogte en is goed bestand tegen schimmels. Hij bewees zijn nut overtuigend in 2018, toen Zuid-Frankrijk 60% van zijn oogst verloor. Caladoc bleef als een van de weinige druiven aardig overeind in dat rampjaar.

🤔 Bijou Horizon, Grenache Rosé 2019
IGP Pays d’Oc, 37,5cl en 18,7cl, 13%, op dit moment niet op de Nederlandse markt.
Reductief geurtje, bitterzuur en zacht in de mond, bloemkruidig. Weinig spanning, flauw. Niet om over naar huis te schrijven.

😋 Le Bijou de Sophie Valrose 2019 – Albert Heijn, €7,99
IGP Coteaux de Béziers. Van cinsault (45%), grenache (40%), caladoc (10%) en syrah (5%), 12,5%.
Chique, uiterst lichtblozende kleur. Eerder rustiek (bloem)kruidig dan fruitig in geur en smaak. Romig in de mond met een bitterzoetzure smaak van wilde kruiden en grapefruit. Het scherpe randje van de zuren verleent de wijn een lichte schraalheid, die niettemin dankzij de smaakvolle kruidige intensiteit voor een prettige spanning zorgt.

😍 Bijou Ma Chérie, Rosé Brut – Albert Heijn, €7,99
Vin Mousseux de France, méthode Charmat. Grenache (60%), syrah (25%) en ugni blanc (15%), 12% alc.
In alle opzichten een zeer aangename kennismaking. Toegankelijke, opwekkend verfrissende en uiterst charmante, vrouwelijke wijn met een zachte, lichte mousse en een verrassend veelzijdige smaak. Rijp zoet tropisch fruit (meloen, mango, sinaasappel), lieflijke bloemetjes, fijne citrusbitters, noten, zoete specerijen, partje fruitcake, vleugje verse gember, en dit alles blijft nog lang nazinderen ook. Wát een verwennerij.