Ook wijnondernemers hebben kans op compensatie

UPDATE 8 april 2020: De SBI-codes ‘46.34 – Groothandel in dranken (geen zuivel)’ en ‘47.25 – Winkels in dranken’ zijn gisteren toegevoegd. Hier vind je de nieuwste lijst:
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2020/04/TOGS%20uitbreiding%2007042020.pdf

De rest van dit artikel werd gepubliceerd op 31 maart 2020:

Onrust in de wijnhandel. Je hebt een winkel, groothandel of webshop en doet zaken met zowel horeca als consumenten. Ondanks de inkomstenderving door de horecasluiting kom je dan volgens de huidige regels niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Maar dat kan veranderen…

Her en der heerst verwarring. Zo werd het La Persistance in Breda onlangs verboden om wijn te verkopen aan consumenten omdat deze importeur als ‘groothandel in dranken (geen zuivel)’ staat geregistreerd. Overigens had La Persistance naar eigen zeggen naast de horeca altijd al particulieren als klant.

Hoe dan ook, het verbod zal wettelijk correct zijn, het wringt met andere maatregelen. Zo zijn de groothandels Makro, Sligro en Zegro sinds 19 maart open voor particulieren ‘om de voedselvoorziening tijdens de crisis op peil te houden’ en ‘om te voorkomen dat goede producten moeten worden weggegooid’.

Dat is mooi, maar deze groothandels compenseren er ook hun verlies aan inkomsten mee die het gevolg zijn van de sluiting van de horeca. Is het dan fair om dit wijnbedrijven als La Persistance niet te gunnen?

• Update 3 april 2020: Inmiddels verkoopt La Persistance wijn in samenwerking met een restaurant, dat al een ‘take away’-service voor maaltijden had opgezet.

Ook de situatie voor de kleinschaligere wijnhandel is onduidelijk. De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), een compensatie van 4.000 euro voor inkomstenderving in de periode 16 maart tot 15 juni, is van toepassing op een beperkt aantal sectoren. Veel wijnondernemers komen hier echter (nog) niet voor in aanmerking.

Maar dat hoeft niet zo te blijven!

Talloze wijnwinkels en wijnwebshops doen zaken met zowel horeca als particulieren. Tevens is het geven van wijncursussen verboden, wat voor diverse wijnhandelaren ook inkomstenverlies betekent.

Als ik me niet vergis zijn er 3 SBI-codes (de Standaard Bedrijfs Indeling die de Kamer van Koophandel hanteert) die van toepassing kunnen zijn op wijnimport en wijnhandel: 

1 SBI-code 46.34 – Groothandel in dranken (geen zuivel)
2 SBI-code 47.25 – Winkels in dranken
3 SBI-code 47.91.1 – Detailhandel via internet in voedingsmiddelen en drogisterijwaren

Geen van deze sectoren staan in de lijst SBI-codes die aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling. Wijnwinkels, wijnwebshops en groothandels in wijn en andere dranken komen op moment van schrijven dus nog niet in aanmerking voor een compensatie. Maar dit kan veranderen.

De lijst SBI-codes die aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling is namelijk nog niet definitief. Zo kunnen sinds gisteren (maandag 30 maart) ook ondernemers in de non-food sector een beroep doen op de regeling.

Wijnondernemers die zaken doen (deden) met de horeca kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kenbaar maken dat zij voor de TOGS-regeling in aanmerking willen komen. Ook de recente toevoeging van de non-food sector is het resultaat geweest van het verzoek van een groot aantal ondernemers. Als wijnondernemers dat ook met zijn allen doen, dan is er een reële kans op succes.

Laat via deze link weten dat je ook compensatie verdient:
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-ontbrekende-sbi-codes-wssl

Een andere groep wijnondernemers die niet voor de TOGS in aanmerking komt zijn zzp’ers zonder bedrijfspand. Voorwaarde voor de TOGS-regeling is namelijk dat je bedrijf niet (fysiek) op een woonadres gevestigd mag zijn. Er zijn wel andere mogelijkheden voor steun voor zzp’ers, onder andere via de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers’ (Tozo), een variant op het ‘Besluit bijstandverlening zelfstandigen’ (Bbz).

Meer info over TOGS:
https://www.kvk.nl/corona/4000-euro-tegemoetkoming-schade-covid-19/

Meer info over Tozo en andere opties voor zzp’ers:
https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/