‘Het complexe terroir maakt elke cuvée uniek’ – Crozes-Hermitage bezocht Amsterdam

Foto van Instagram

“In Crozes-Hermitage toont syrah zijn meest charmante kanten: specerijen en helder fruit, harmonieus ondersteund door een levendige structuur”, aldus een van de wijnmakers.

Op maandag 24 februari (2020) was Crozes-Hermitage in Nederland voor een proeverij met 23 wijnhuizen. We vroegen de 12 wijnboeren die in eigen persoon aanwezig zijn om kort iets over zichzelf te vertellen.
Domaine les Bruyères – www.domainelesbruyeres.fr

Domaine les Bruyères bezit 14,5 ha biologisch en biodynamisch gecertificeerde wijngaarden in het zuidoosten van de appellatie Crozes-Hermitage aan de Isère, een zijrivier van Rhône.

“De biodynamische teelt brengt frisheid en mineraliteit in onze syrah. In de kelder werken we zorgvuldig en met respect voor het fruit aan wijn met diepgang, die rond en gastronomisch is.”

Les Bruyères maakt drie rode en twee witte cuvées. “De witte wijn wordt tegenwoordig met evenveel passie gemaakt als de rode. Ze worden steeds preciezer. Wij werken voor de witte wijn met eivormige betonnen vaten om de zuiverheid en de frisheid te behouden.”

Importeur: Wijnkoperij Au Paradis

Domaine Darnaud – domainedarnaud.com

Domaine Darnaud is opgericht in 2001 en heeft wijngaarden – bij elkaar 15 ha – in La Roche de Glun, Pont-de-l’Isère, Mercurol en Tournon-sur-Rhône. De eerste drie voor de appellatie Crozes-Hermitage, de vierde voor Saint-Joseph.

De manier van wijn maken bij Darnaud – drie rode cuvées en een witte wijn – sluit aan bij de diversiteit van de wijngaarden.

“We blijven zo dicht mogelijk bij de expressie van onze terroirs”, zegt Emmanuel Darnaud. “Elk perceel van wijnstokken wordt afzonderlijk gevinifiëerd.”

Importeur: B.J. de Logie/Wijnimport van Broekhuizen

Domaine Esprit – domaine-esprit.com

Domaine Esprit bevindt zich in het zuidelijke deel van Crozes-Hermitage, waar de Rhône en de Isère samenvloeien. Het familiebedrijf maakt hier al meer dan 100 jaar wijn. Drie rode cuvées en een witte wijn van marsanne en roussanne.

“Onze productie is van 100% eigen druiven en we werken met de zogenoemde natuurlijke methoden. Onze wijnen zijn evenwichtig, rijk en stijlvol met de nadruk op het fruit en een mooie elegantie. De rode wijnen kunnen goed ouderen.”

Domaine Esprit heeft nog geen importeur in Nederland. “We zijn actief op zoek naar een gekwalificeerd persoon. We richten ons op wijnhandelaren, hotels en (goede) restaurants.”

Fayolle Fils et Fille – fayolle-filsetfille.fr

Fayolle Fils et Fille werkt voornamelijk op hellingen ten noorden van de stad Tain l’Hermitage, die momenteel in conversie zijn naar organische teelt.

Fayolle produceert drie rode cuvées en een witte wijn. “De Clos les Cornirets van 60 jaar oude wijnstokken op een granieten heuvel drukt de finesse en elegantie van de syrah goed uit, met een kracht die hem een ​​goed verouderingspotentieel geeft.”

“De kwaliteit van witte Crozes-Hermitage is de afgelopen 15 jaar sterk verbeterd. Dankzij de keuze van het oogstmoment, de kwaliteit van de persing en de rijping op de gistresten heeft de wijn meer finesse, aromatische complexiteit en rijkdom gekregen.”

“We zijn op zoek naar een importeur om onze wijnen te distribueren op de traditionele Nederlandse markt: restaurants, wijnhandelaren, …”

Domaine Melody – domainemelody.fr

Domaine Melody (sinds 2010) bezit 16,5 ha bij de gemeente Mercurol. “Dankij de verscheidenheid in leeftijd van wijnstokken en de diversiteit van interessante terroirs kunnen we selecteren per perceel. De appellatie Crozes-Hermitage wordt gekenmerkt door zó’n mozaïek van terroir en wijnstijlen dat elke cuvée uniek is.”

Met organische en biodynamische methodes streeft het domein naar complexiteit en balans, terwijl in de kelder de praktijk van minimale interventie wordt gehanteerd. Melody maakt drie rode en twee witte wijnen; een aperitiefwijn met een groot aandeel marsanne en een met bewaarpotentieel waarin roussanne domineert.

“Onze witte wijn wordt gekenmerkt door veel frisheid en spanning en de rode door een moderne stijl.”

Importeurs: Vojacek en Vinoblesse

Domaine Combier – domaine-combier.com

Domaine Combier (Pont-de-l’Isère), dat actief is in diverse appellaties in het Rhônedal, omschrijft zijn Crozes-Hermitage (25 ha) als ‘gestructureerd, met zachte tannines en een ronde fruitigheid’.

“Wijn is voor ons de vrucht van het werk in de wijngaard met volledig respect voor het terroir. Alleen evenwichtige druiven geven harmonieuze, diepe, frisse en verfijnde wijnen. Bij ons daarom geen kunstgrepen, nooit teveel extractie. De expressie van het fruit moet direct zijn.”

“We geloven niet in de mythe dat wijn in zijn jeugd streng moet zijn om te kunnen stralen in de bloei van zijn leven. Een goede wijn moet goed zijn in het begin, in het midden en op het einde!”

Importeur: Vendanges Grands Vins (Willem Blankenstein).
Een tweede zakenpartner in Nederland is voor Domaine Melody een optie.

Ferraton Père et Fils – ferraton.fr

Ferraton produceert al 70 jaar wijnen in de zuidelijke en noordelijke Rhônevallei, waar in de eigen wijngaarden sinds 20 jaar zowel biologisch als biodynamisch wordt gewerkt.

Het streven is dat de wijnen in alle deelregio’s een weerspiegeling zijn van hun oorsprong. “In Crozes-Hermitage toont syrah zijn meest charmante kanten: specerijen en helder fruit, harmonieus ondersteund door een levendige structuur.”

“De consumptie van witte neemt toe. Witte Crozes-Hermitage kan op de meest harmonieuze manier smaakrijkdom en mineraliteit combineren tot een perfecte balans tussen textuur en frisheid.”

Importeur: Le Vineur

Domaine des 7 Chemins – domaine-des-7-chemins-cave-buffiere.business.site

Domaine des Sept Chemins is een familielandgoed in Pont-de-l’Isère met 18 ha rode en 1 ha witte wijn.

“Onze wijnen zijn evenwichtig, met een mooie finesse en une touche de caractère. De fruitige rode wijnen kunnen snel worden gedronken of 4 tot 5 jaar rijpen tot ze optimaal op dronk zijn.”

“Ook marsanne en roussanne voelen zich thuis op onze bodem van kalkhoudend klei zodat fruitaroma’s en mooie zuren zich volledig kunnen manifesteren.”

Domaine des 7 Chemins is op zoek naar een importeur in Nederland. “Kom proeven. Het zijn kwaliteitswijnen voor een redelijk budget, je zult er plezier aan beleven.”

Yann Chave – yannchave.com

Het wijnhuis Yann Chave bezit 18,8 ha in Crozes-Hermitage en 1,2 ha in de appellatie Hermitage. De wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd sinds 2007.

Yann, een voormalig rugby’er, maakt in Crozes-Hermitage twee rode cuvées en een witte blend van marsanne (70%) en roussanne (30%).

De belangrijkste rode wijn (de grootste productie) is een blend van percelen uit drie regio’s: La Roche de Glun, Mercurol en Pont-de-l’Isère. De topcuvée van het huis is Le Rouvre, gemaakt van 50 jaar oude stokken.

Importeur: sanderswijnkopers.nl

Domaine du Colombier – domaine-colombier.fr

Domaine du Colombier (Mercurol) van de familie Viala bewerkt 16 ha, verdeeld over drie afzonderlijke percelen.

Het grootste deel, 13 ha, is beplant met syrah voor de rode Crozes-Hermitage, waarvan twee cuvées worden gemaakt. Op een tweede perceel van 1,4 ha staat uitsluitend marsanne, voor twee witte cuvées, waaronder een 12 maanden op demi-muid (houten vaten van 600 liter) gerijpte wijn.

Het wijnhuis bezit daarnaast nog 1,6 ha in de appellatie Hermitage op de crus Beaumes en Les Diognières.

Importeur: Les Généreux

Domaine des Combat – domaine-des-combat.fr

Vader en zoon Pierre en Nicolas Combat verlieten in 2017 de coöperatieve kelder van Tain l’Hermitage om hun eigen wijn te maken. Het familiebedrijf was in 1933 overigens zelf, samen met andere wijnboeren, betrokken bij de oprichting van de coöperatie.

Domaine Combat (Mercurol) bezit 18 ha met syrah en 2 ha met marsanne. Nicolas verruimde na zijn wijnbouwstudie zijn horizon onder andere in de VS, Nieuw-Zeeland en Australië.

Domaine du Combat maakt een witte wijn en drie rode cuvées. De eerste eigen Cuvée Exception’Elle 2017 werd gebotteld in januari 2019.

Voor zover we weten heeft Domaine du Combat nog geen importeur in Nederland.

Cave de Tain – cavedetain.com

Cave de Tain (sinds 1933) is met bijna 1.000 ha de grootste producent van syrah in de noordelijke Rhônevallei: in Saint-Joseph, Cornas, Saint-Péray, Hermitage en Crozes-Hermitage. Cave de Tain tekent in Crozes-Hermitage voor ongeveer de helft van de totale wijnproductie.

In de nieuwe winery (sinds 2014) worden alleen al voor de Crozes-Hermitage 40 plots afzonderlijk gevinifiëerd om later cuvées mee samen te stellen die het terroirkarakter het beste weerspiegelen, zowel subregionale cuvées als zogenoemde Sélections Parcellaires. Mede door deze inspanningen werd de coöperatie in 2015 door La Revue du Vin de France uitgeroepen tot ‘Coöperatie van het Jaar’.

“Kom naar de proeverij en ontdek cool climate syrah op zijn best!”

Importeur: Delta Wines