Aussie Shiraz is mijn vriend

Met de feestdagen in het vooruitzicht huurt importeur Fourcroy Nederland (Bussum) The Harbour Club Amsterdam-Oost af en trekt een kleine twintig wijnen open van een van zijn beroemdste wijnhuizen.

😀 😍

We proeven er dertien voorafgaand aan de lunch, zes wijnen worden aan tafel geschonken, waaronder de jaargangen Penfolds Grange 2014 en 2015.

De feestdagen zijn niet de enige aanleiding om eens uitgebreid uit te pakken, Fourcroy viert hiermee tevens de terugkeer (na tien jaar) van Penfolds in het assortiment sinds dit jaar (2019). Voor webshopklanten en horecarelaties: het huidige aanbod in de webshop en in het online portfolio is op dit moment nog niet compleet.

Bijzonder goed bevallen mij de volgende wijnen:

😍 Penfolds Bin 23 Pinot Noir 2018
Heerlijke geur, mooi slank en kruidig fruitig, goede zuren, fris en elegant.

😀 Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2017
Sappig fruitig met prettig stevige tannine en kruidige zuren, even fris als krachtig.

😍 Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2017
Krachtig zoet en kruidig fruit met mooie zuren, mild getoast hout en chocola.

😀 RWT Barossa Valley Shiraz 2016
Veel frisheid, fijn zoetzuur fruit, elegantie en power tegelijk.

😍 Great Grandfather Rare Tawny
Veel indruk maakt ook deze in solera opgevoede portstijl wijn (van mourvèdre, shiraz, cabernet sauvignon en grenache, 19,5% alc.), de afsluiter van de lunch bij de mousse van donkere chocolade en miso karamelsaus.

Vooral Australische Shiraz is mijn vriend, merk ik.

Blenden is de stiel van Penfolds. Blends van druivenrassen, maar meer nog assemblages van verschillende regio’s. En dan kijken ze in Australië niet op paar kilometer meer of minder. Om wijn van Coonawarra en McLaren Vale bij elkaar te brengen – om een willekeurig voorbeeld te noemen – ben je 400 kilometer onderweg. Het fruit voor St. Henry Shiraz 2015 bijvoorbeeld komt uit McLaren Vale, Robe, The Peninsulas, Barossa Valley, Wrattonbully, Adelaide Hills en Mount Benson. Een backpacker zou daar twee maanden zoet mee zijn!

Met het blenden streven Penfolds en andere grote producenten in Australië naar een constante, herkenbare stijl en betrouwbare kwaliteit, een methode die diametraal staat tegenover het Europese model, waar herkomst, terroir en sense of place de toon zetten in het hogere segment.

Penfolds’ wijnen behoren tot de beste van het continent, toch herinner ik me een van de eerste kennismakingen met dit wijnhuis waarbij uitgerekend een van de weinige wijngaardwijnen van Penfolds (Magill Estate) de meeste indruk maakte. Het zet me aan het denken over de relatie tussen eigenheid en kwaliteit.

  • eigen­heid
  • 1 ken­mer­ken­de hoe­da­nig­heid ≈ ei­gen­aar­dig­heid
  • 2 ei­gen ka­rak­ter ≈ au­then­ti­ci­teitin­di­vi­du­a­li­teit

Je kunt eigenheid zien als een van de vele kwaliteitskenmerken – van kunst, karakter, producten, materialen, wijn, whatever – maar het is een kenmerk dat zwaar weegt en tegelijkertijd niet onmisbaar is.

Ook de topcuvée Penfolds Grange is een multiregionale blend. In dit geval van voornamelijk shiraz, in de meeste jaargangen aangevuld met wat cabernet sauvignon. Niettemin is er een groot verschil tussen Penfolds Grange 2014 (kort geleden gelanceerd) en Penfolds Grange 2015.

😍 Al kan er tijdens de flesrijping veel veranderen, de Penfolds Grange 2014
is zó overtuigend spicy-kruidig, vlammend energiek en levenslustig, dat ik durf te voorspellen dat Penfolds Grange 2014 hoog gaat scoren in de bijna 70-jarige traditie van deze legendarische Aussie-cuvée. De enige reden om hem op te leggen is om later winst te maken op de aankoopprijs (winkelprijs) van zo’n 600 euro. Ik zou niet weten hoe deze wijn beter kan worden dan hij nu is.