‘Deze wijn is slecht voor het glas’

Wijnimporteur Kees Sterrenburg schreef het boek ‘Een onvergetelijke dag voor de kurkentrekker’.

Een deel van de verhalen in het boek waren eerder te lezen in de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, het importbedrijf van Kees en zijn vrouw Marieke. Enkele andere verhalen zijn eerder gepubliceerd in Bouillon Magazine.

Het is een verzameling anekdotes, overdenkingen, meningen, belevenissen en herinneringen van de schrijver, aangevuld met lofzangen op zijn favoriete wijnstreken, wijnboeren, sommeliers en andere wijnmensen en -fanaten. Dit alles zelden zonder humor en zelfspot.

Zo spreekt hij ‘aan gene zijde’ met Helmer Otterman, die lang geleden de eerste was in Nederland die zich volledig richtte op biologische wijn en ‘natuurzuivere wijn’, zoals Ottermans neef het noemt die in Breda in de geest van zijn oom Wijnkoperij de Loods bestiert.

Over ‘natuurwijn’ namelijk is de schrijver niet onverdeeld positief. Het was aanleiding voor de introductie van de term vin natoir (‘natuurwijn waarin het terroir en de druif zich nadrukkelijk wél manifesteren.’)

De praktijk van het wijn importeren komt vaak ter sprake. Van knoeiende wijnmakers tot sjoemelende wijnimporteurs. In het hoofdstuk ‘Zelf wijnimporteur worden’ neemt hij onder het motto ‘leer van de fouten van je voorgangers’ 7 fouten onder de loep die hij zelf als beginnend importeur op zijn conto heeft bijgeschreven.

Als voormalig tekstschrijver in de reclamewereld laat de auteur tevens zijn licht schijnen over de marketing van wijn.

Wijn en gezondheid komt eveneens aan bod. “Ik zal u nooit vertellen dat wijn drinken gezond is”, stelt hij. “In wijn zitten dan misschien wel een paar gezonde stoffen maar die vind je ook in bietensap.”

Het citaat van een psycholoog is genuanceerder: ‘Ongelukkig zijn is een stuk gevaarlijker dan matig drinken’.

De anekdote waaraan de kop boven deze recensie – als ik het zo mag noemen – is ontleend, moet je zelf maar lezen. Net als nog vele andere vrolijke vertellingen. Aanbevolen voor wijnliefhebbers die eens achter de schermen willen kijken.

Geïllustreerd met foto’s, € 15,-. Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Bookspot.nl en bij de importeur zelf: Een onvergetelijke dag voor de kurkentrekker.