Kort & Wijn – je wilt het tóch weten

Wine Masters

Nieuwe wijnwinkel | nieuwe wijnbar | Platter’s Wine Guide 2020 | Beaune bouwt wijncentrum voor 10 miljoen euro | wijndocumentaire-serie Wine Masters online | wijnimporteur schrijft boek | tweede brandstore van Neleman in Utrecht | importeurs bundelen hun krachten.Platter’s Wine Guide 2020

Deze 40e editie bevat 125 wijnen en een brandy met de hoogste beoordeling met 5-sterren, dat wil zeggen een score van 95 punten of meer.

Daarnaast zijn er drie ereprijzen:

1. De Editor’s AwardWinery of the Year is voor Boekenhoutskloof Winery vanwege de consistente hoge kwaliteit, die gezien de volumes bovendien internationaal van groot belang zijn.

2. Newcomer Winery of the Year is het nieuwe label Pieter Ferreira Cap Classique, dat 97 punten scoorde voor zijn debuterende mousserende Blanc de Blancs 2012.

3. Top Performing Winery of the Year is – voor de vierde keer – Mullineux, die vijf keer de hoogste beoordeling van 5 sterren kreeg, waarvan er twee tevens tot Wine of the Year werden uitgeroepen.

• Check de complete lijst winnaars van Platter’s 2020

Nieuwe natuurwijnwinkel

Bruno Levi Della Vida, eigenaar van importbedrijf Vinum Naturale (sinds 2015) opent binnenkort de wijnwinkel Angolo Vinoso op de hoek van de Kostverlorenstraat en de Eerste Kostverlorenkade in Amsterdam. Bruno is gespecialiseerd in natuurwijn, vooral uit Italië. Twee jaar geleden proefden ik enkele wijnen van hem.

Ruby Rose, nieuwe wijnbar in Utrecht

Wichert van Rijn, in Utrecht al actief met onder andere The Streetfood Club, Rum Club en WT Urban Kitchen, opent in december (2019) wijn- en eetbar Ruby Rose aan de Korte Jansstraat. Een mooi pand, waar voorheen Café Zussen was gevestigd.

Shared dining is (een deel van) de formule. Over de wijnplannen hebben we nog niets gelezen. Dat geeft nogal eens reden je te gaan afvragen of de zaak de naam wijnbar wel echt verdient, maar de allerminst alledaagse wijnkaart van WT Urban Kitchen geeft vertrouwen. Heel benieuwd!

Docu-serie Wine Masters bij Pathé Thuis

De wijndocumentaire-serie Wine Masters is nu ook te zien bij Pathé Thuis, met Nederlandse ondertiteling.

Op dit moment zijn er vijf films over Franse wijnregio’s beschikbaar: de Rhône, Bordeaux, Bourgogne, Alsace en de Loirevallei. De Italiaanse en Spaanse series zullen later aan de catalogus van Pathé Thuis worden toegevoegd.

Bekijk de trailer van Wine Masters Frankrijk.

‘Deze wijn is slecht voor het glas’

Wijnimporteur Kees Sterrenburg (De Smaakimporteur) schreef het boek ‘Een onvergetelijke dag voor de kurkentrekker’.

Het is een verzameling anekdotes, overdenkingen, meningen, belevenissen en herinneringen van de schrijver, aangevuld met lofzangen op zijn favoriete wijnstreken, wijnboeren, sommeliers en andere wijnmensen en -fanaten. Dit alles zelden zonder humor en zelfspot. Cadeautip?

Gaat vooral óók over wijn die wél goed is voor het glas

Neleman opent brandstore in Utrecht

Neleman Organic Vineyards opent in januari 2020 een brandstore in het centrum van Utrecht. Er is er al een in Zutphen. Neleman wil op termijn 4 à 5 brandstores in Nederland realiseren om zowel partners als Hema, Bijenkorf, Odin en Ekoplaza te ondersteunen als de wijnliefhebbers te bereiken.

Er zijn tevens plannen voor een proeflokaal bij de wijngaarden van Neleman in Casas del Rey in Valencia.

Wijnhuis Ben Schiffeleers by Wine Divine

Wijnhuis Ben Schiffeleers in Maastricht intensiveert de samenwerking met Wijnhuis Christiaens in het Belgisch-Limburgse Bilzen. In samenwerking met Wine Divine in Heerlen opereren de twee wijnhandelaren voortaan onder de naam Wijnhuis Ben Schiffeleers by Wine Divine.

Sandra en Ben Schiffeleers zijn in Limburg (en ver daarbuiten) bekend als de voormalige eigenaars van het bekende café In Den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof in Maastricht.

Cité des Vins et des Climats

Dit gebouw, ‘Cité des Vins et des Climats’ genoemd, komt te staan in een 10 hectare groot park in de stad Beaune in de Bourgogne.

Kosten: 10,5 miljoen euro

Drie importeurs trekken samen op

Wijn van CAVE in Oss, De Wijnkelder Almere en C’est le Vin in Vijfhuizen hebben de krachten gebundeld. De drie onafhankelijke importeurs presenteren hun aanbod voortaan gezamenlijk via het nieuwe, periodiek te verschijnen wijnmagazine EnVin (wat een goede naam!).

“De overeenkomst tussen ons drieën is dat wij zelf de wijnen uitzoeken in de diverse landen”, aldus Ghislaine Monchen van Wijn van CAVE. De drie partijen willen met de gezamenlijke inkoop, het delen van kennis en het samenstellen van een uniek en groter wijnassortiment hun klanten beter bedienen.