Wat een prachtwijnen!

Maandag 28 oktober 2018, Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre – De eerste editie van een (mogelijk, hopelijk) nieuwe reeks B2B-proeverijen waarbij wijn uit klassieke Europese wijnregio’s centraal staan die op dit moment op de Nederlandse markt zijn.

Uitsluitend Beaujolais en Centre-Loire vulden de proeftafels. We vroegen de aanwezige importeurs hun favoriete wijn te introduceren.

©Foto’sEelco van Wieringen

En dat zijn schitterende wijnen, zo bleek. Het viel ons tenminste op dat er geen teleurstellende wijn over de tong ging – zoals dat op proeverijen met wijnhuizen die nog vertegenwoordiging in ons land zoeken natuurlijk wél gebeurt. Weer tot over de oren verliefd op gamay en de (voornamelijk) sauvignons en pinots van de Centre-Loire keerden we huiswaarts.

De laatstgenoemde regio – onder andere Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy en Reuilly – bewees zijn superioriteit op het wereldtoneel van de sauvignon blanc. Jawel, er is veel andere mooie sauvignon in de wereld – nu niet meteen gaan steigeren – maar die intense, minerale, energieke expressie van de druif in dit deel van de Loirevallei is uniek en onovertroffen. Net zoals de beste chardonnays in de Chablis volgens mij niet kunnen worden verslagen. Nou ja…, door de klimaatverandering misschien…

Raakt de Loire-sauvignon uit het zicht in het overvloedige aanbod van sauvignons in de wijnwereld, de rode wijn van de Centre-Loire kennen we nauwelijks, heb ik de indruk. Het was de Sancerre Rouge van J. de Villebois die me eraan herinnerde vorig jaar zomer, toen net nieuw in het assortiment van Gall&Gall.

‘Licht en teder, lieflijk en ingetogen fruitig, zacht, soepel, floraal, mild aards, subtiel tuinkruidig (salie, rozemarijn), schoon, zuiver, helder, fragiel, verlegen, kwetsbaar. Geef haar aandacht, zet de tv uit, demp het licht.’

Wat een prachtwijnen! Tijdens de proeverij viel het idee me in dat deze rode wijnen in de nabije toekomst weleens in het chique segment – want goedkoop zijn ze niet – een opmars zouden kunnen gaan maken, vooral nu de top-Bourgognes zo langzamerhand echt zó onbetaalbaar dreigen te worden dat ze net als in de Bordeaux al jaren het geval is alleen nog maar verhandeld worden en zelden gedronken.

Het event is een initiatief van Xavier Kat (Okhuysen), Tjitske Brouwer (Vinoblesse), Peter van Houtert (Verbunt-Verlinden) en Michèle Lainé (Business France).

Peter van Houtert omschreef het doel ervan als volgt: “Diverse klassieke wijngebieden dreigen in de vergetelheid te raken. Iedereen zoekt het tegenwoordig in de niche – nieuwe druiven, minder bekende landen en regio’s. We vergeten wat voor moois er uit de klassieke wijnstreken op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Importeurs moeten laten zien wat ze op dat gebied in huis hebben.”