Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen (Haarlem) kiest voor Domaine du Clos du Fief, Juliénas. "In de vele pittoreske dorpjes in de Beaujolais lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier vind je nog hotelkamers met bloemetjesbehang en een kuil in je bed. Een nieuwe generatie wijnmakers laat de prachtige gamaydruif echter stralen. Michel Tête uit Juliénas koos altijd al voor kwaliteit en heeft zich nooit gek laten maken door de waan van de dag. Dé reden dat wij al ruim veertig jaar met Tête samenwerken!"
Jaimy Vermonden van Vinites (Haarlem) kiest ervoor om op de foto te gaan met een prachtige wijn uit de Loire: Famille Bourgeois, Sancerre Blanc ‘Le MD de Bourgeois’. Jaimy: "De afkorting MD staat voor Mont Damné, een van de beste en steilste zuidhellingen in de Sancerre-appellatie in het dorpje Chavignol. De bodem is een mengsel van klei en kimmeridgien, de schelpenfossielen die de wijn een bijzondere spanning en aromatische diepgang geven."
Jeroen Boom van Résidence Wijnen (Roelofarendsveen): "Wij willen niet de grootste zijn, liever de beste. We onderscheiden ons door een assortiment dat niet is gebaseerd op volume maar op kwaliteit en service. Deze Fleurie van Clos de la Roilette, Cuvée Tardive is hier een voorbeeld van. Deze wijn wordt geproduceerd sinds de jaren 20. De toenmalige eigenaar van het domein noemde zijn wijngaarden Clos de la Roilette, naar Roilette, zijn beste renpaard. Vandaar het herkenbare etiket."
"Moeilijk kiezen tussen al dat moois uit de Beaujolais", zegt Tjitske Brouwer van Vinoblesse (Baarn). "De Morgon Les Charmes van Domaine de la Bonne Tonne is Charmes met een hoge C en een zachte A. Genereus, omarmend en juist op het moment dat het lijkt alsof al die charmes je te veel worden proef je een satijnen mineraliteit die met zijn hoge tonen zorgt voor balans, energie en een tintelende spanning in de finale. Trop bon, La Bonne Tonne…"
Jesaja Alberto van De Bruijn Wijnkopers (Nijmegen) met een magnum van Daniel Bouland, Morgon Les Delys 2016. "De Bruin is de oudste (1772!) zelfstandige wijnkoperij in Nederland. Wij zijn vooral gespecialiseerd in Franse wijnen. Sinds enkele jaren is ons assortiment uitgebreid met een aantal prachtige ontdekkingen uit Spanje, Italië en Duitsland. Wij bedienen zowel de particuliere als de zakelijke markt met service van koninklijke kwaliteit, sinds 1952 zijn we officieel hofleverancier."
Ton Schaapveld van Les Généreux (winkels in heel Nederland): “De Beaujolais Le Ronsay van Jean Paul Brun is voor mij dé Beaujolais zoals Beaujolais hoort te zijn. Gemakkelijk aan ‘de toog’ te drinken, maar ook goed bij de Franse brasseriekeuken. Terug naar de essentie van genieten, zonder dominante componenten in het eten. Klassiek Frans met een glas van deze traditioneel vergiste (geen maceration carbonique dus) Beaujolais met een bescheiden alcoholgehalte. Wow factor!”
Leyla Rijkhoff neemt per 1 januari 2020 La Maison Blanche (Bodegraven) over van Marga van den Heuvel (maar voorlopig blijven ze samenwerken). Leyla zet graag Brouilly Baronne 2016 van Domaine Briante in de schijnwerpers. "Een Brouilly van Lauren Faupin. Zij heeft stage gelopen in de hele wereld, waaronder Canada waar ze werkte met de druif gamay. Een nieuwe kijk op Beaujolais. Voortreffelijke wijnen die ik de plek wil geven die ze verdienen. De veelzijdigheid culinair is ongekend."
Dick Remmerswaal (beaujolaiswijnen.nl, Wassenaar) is verknocht aan de Beaujolais, hij heeft er zelfs zijn eigen kleine wijngaard. “Mijn handeltje is puur promotie voor de streek door alle 10 Crus de Beaujolais betaalbaar in de markt te zetten”, zegt Dick, die in 2011 de lokale eretitel 'Grumeur de Juliénas' kreeg. "De Beaujolais Blanc Cuvée Lucie, Fût de Chêne van Guillaume Blanchet is een nog jonge wijnboer die behoudens zijn eigen percelen, ook mijn ‘petit vigne’ Juliénas uiterst bekwaam bewerkt.”
Jeffrey Bart van Wijnimport J. Bart pronkt met Alphonse Mellot Sancerre 'La Moussière’: “Een familiebedrijf pur sang, dat sinds 1513 wijnen van de topwijngaard La Moussière produceert in de oude kelders onder het dorpsplein van Sancerre. Een producent die bij uitstek bij ons past. Traditie samengaand met nieuwe technieken en inspelend op wat er in de wijnwereld gebeurt. Biodynamisch, spannend en behorend tot de top van de streek. Waarden die ook gerelateerd kunnen worden aan ons bedrijf.”
Robert Handjes van De Monnik Dranken (Oldenzaal) presenteert de Morgon Côte du Py van Laurent Perrachon. "Die combineert de levendigheid van een goede Beaujolais met de kracht en structuur van een Morgon. Een klassieker voor nu: koel rood, beschaafd qua alcohol, heerlijk doordrinkbaar. In de zomer had ik eerder de Morgon Corcelettes gekozen, maar nu ga ik voor de extra structuur van de Côte de Py."
Peter van Houtert van Verbunt-Verlinden: “Moeilijk te kiezen tussen een mooie Beaujolais of een mooie Sancerre. Ik ga toch voor Sancerre, want die verdient aandacht! Veel mensen weten niet eens dat Sancerre ook Sauvignon Blanc is, terwijl dat zo’n populaire druif is geworden. Château de Fontaine-Audon is een heerlijke, strak droge witte wijn afkomstig van dat typische vuursteen-terroir (silex/flint) die zorgt voor spanning, mineraliteit en heerlijke citrusaroma’s. Een unieke Sauvignon Blanc!"
Le Wine is een Belgisch agentschap dat een groot aantal producenten in de Benelux in de markt zet. Matthijs Grondhoud kiest voor Giennois Blanc - Terre de Silex Single Vineyard van Vignobles Berthier. "Ik hou hiervan!", zegt hij. "Uitgesproken vuursteen, lichte tonen van citrus en peer met een beetje vet en een romige touch. Zeer pure stijl. Mineralen, een geweldige smaak en een perfecte balans! Coteaux du Giennois is niet erg bekend, maar doet niet onder voor zijn grotere broertjes Sancerre en Pouilly-Fumé."
De salmanazar (fles met 9 liter wijn) van Domaine Gaget Morgon Côte du Py 2006 gaat open, zo beloven Jan Bellecom en Pieter Smits van Wijndijck (Heiloo), "want dit is zó vreselijk lekker". Wijndijck huurt twee tafels. In de tweede zaal is de Quincy van Domaine du Coudray een pronkstuk, een domein met Nederlandse roots. "Julien Jansen verbouwt kikkererwten, maïs, bonen, zonnebloemen. De wijn is eigenlijk een hobbyproject ernaast. Alles wordt er biologisch geteeld."
Guus Benders is al bijna 9 jaar in dienst bij Wijnhandel Léon Colaris. “Een prachtig bedrijf dat al bijna 100 jaar bestaat”, zegt hij. “Ben actief als vinoloog en adviseur en tevens medeverantwoordelijk voor de selectie en aankoop van nieuwe wijnen. Ik proef ontzettend veel wijnen, maar als ik thuis ben zoek ik verfijning, elegantie, puur fruit, fraîcheur en een soepele fruitfinesse. Dit alles vind ik in deze heerlijke Chiroubles 2018 van Domaine Cheysson, mijn schenkwijn thuis.”
Plaats delict:
Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre
Maandag 28 oktober 2018, Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre – De eerste editie van een (mogelijk, hopelijk) nieuwe reeks B2B-proeverijen waarbij wijn uit klassieke Europese wijnregio’s centraal staan die op dit moment op de Nederlandse markt zijn.
Uitsluitend Beaujolais en Centre-Loire vulden de proeftafels. We vroegen de aanwezige importeurs hun favoriete wijn te introduceren.
Foto’s: Eelco van Wieringen
En dat zijn schitterende wijnen, zo bleek. Het viel ons tenminste op dat er geen teleurstellende wijn over de tong ging – zoals dat op proeverijen met wijnhuizen die nog vertegenwoordiging in ons land zoeken natuurlijk wél gebeurt. Weer tot over de oren verliefd op gamay en de (voornamelijk) sauvignons en pinots van de Centre-Loire keerden we huiswaarts.
De laatstgenoemde regio – onder andere Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy en Reuilly – bewees zijn superioriteit op het wereldtoneel van de sauvignon blanc. Jawel, er is veel andere mooie sauvignon in de wereld – nu niet meteen gaan steigeren – maar die intense, minerale, energieke expressie van de druif in dit deel van de Loirevallei is uniek en onovertroffen. Net zoals de beste chardonnays in de Chablis volgens mij niet kunnen worden verslagen. Nou ja…, door de klimaatverandering misschien…
Raakt de Loire-sauvignon uit het zicht in het overvloedige aanbod van sauvignons in de wijnwereld, de rode wijn van de Centre-Loire kennen we nauwelijks, heb ik de indruk. Het was de Sancerre Rouge van J. de Villebois die me eraan herinnerde vorig jaar zomer, toen net nieuw in het assortiment van Gall&Gall.
‘Licht en teder, lieflijk en ingetogen fruitig, zacht, soepel, floraal, mild aards, subtiel tuinkruidig (salie, rozemarijn), schoon, zuiver, helder, fragiel, verlegen, kwetsbaar. Geef haar aandacht, zet de tv uit, demp het licht.’
Wat een prachtwijnen! Tijdens de proeverij viel het idee me in dat deze rode wijnen in de nabije toekomst weleens in het chique segment – want goedkoop zijn ze niet – een opmars zouden kunnen gaan maken, vooral nu de top-Bourgognes zo langzamerhand echt zó onbetaalbaar dreigen te worden dat ze net als in de Bordeaux al jaren het geval is alleen nog maar verhandeld worden en zelden gedronken.
Het event is een initiatief van Xavier Kat (Okhuysen), Tjitske Brouwer (Vinoblesse), Peter van Houtert (Verbunt-Verlinden) en Michèle Lainé (Business France).
Peter van Houtert omschreef het doel ervan als volgt: “Diverse klassieke wijngebieden dreigen in de vergetelheid te raken. Iedereen zoekt het tegenwoordig in de niche – nieuwe druiven, minder bekende landen en regio’s. We vergeten wat voor moois er uit de klassieke wijnstreken op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Importeurs moeten laten zien wat ze op dat gebied in huis hebben.”