‘Goedkope’ EU-wijn in VS voortaan >14% alcohol

De extra belastingheffing van 25% op de import in de Verenigde Staten van stille wijn uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië, die van kracht is sinds 18 oktober (2019), is op z’n minst opmerkelijk en als je er beter over nadenkt best raar.

Het meest curieuze detail is dat de heffing niet geldt voor wijn met meer dan 14% alcohol.

Ik kan hier maar twee verklaringen voor bedenken. Óf het is de bedoeling om vooral de handel in de beste wijnen te dwarsbomen, óf om de dorst naar wijn van average Joe te ontzien. Overigens geldt de verhoogde tax ook voor Schotse single malt whisky – en dus kennelijk niet voor de goedkopere blended whisky.

Er zijn direct al reacties op dit nieuws die erop wijzen dat de Europese export naar de VS zich zal gaan focussen op wijn boven de 14% alcohol. Sterker nog, om in de dezelfde terminologie te blijven: het zal ertoe leiden dat producenten het alcoholpercentage gaan opschroeven tot dat peil om de extra tax te ontwijken.

Grappig (zelfs zorgelijk misschien voor wie de kwaliteit van producten zoals wijn serieus nemen) om te lezen dat sommige wijnhuizen die zaken doen met China nu al het alcoholgehalte van rode wijn zo veel mogelijk opdrijven omdat daar simpelweg vraag naar is.

Sommige wijnproducenten met klanten in de VS prijzen zich gelukkig dat hun rode wijn van nature al in de buurt van de 14% komt.

Vreemd om te bedenken dat een belastingmaatregel de smaak van wijn kan gaan bepalen.

Onvermijdelijk gaat de vraag vanuit Amerika naar wijn boven de 14% alcohol stijgen. Handelaren in de Languedoc melden dat er nu al vraag is naar rosé met een alcoholpercentage boven de 14%. De stijging van de prijs voor wijn beneden de 14% zal ook de vraag naar zwaardere witte wijn bevorderen.

Dit betekent dat de belastingmaatregel de onderkant van de markt stimuleert en vooral de Europese producenten met de beste papieren en reputatie treft. Uitgezonderd die van champagne, want de heffing geldt niet voor mousserende wijn.

Slechte ontwikkeling voor álle betrokkenen, als je het mij vraagt.