Kort & Wijn – Spanje, Amsterdam, Hema en Parijs

Soto y Manrique

Een nieuwe Spaanse wijn, een nieuwe wijnbar, een nieuwe crowdfunding voor een wijnbar, orange wine bij de Hema, en Vinexpo gaat naar Parijs.

Winebar QV

De drie bevriende oudgedienden Vasso Panagoulopoulos (diverse horecaprojecten), Hans Festen (Hevesta Horeca Bemiddelings- en Adviesbureau) en Eddy de Boer (wijnimportbedrijf Vinites) openden vorige maand Winebar-Osteria QV aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

Bodega Soto Manrique

Granada Wijnen (Utrecht) heeft bodega Soto y Manrique ingelijfd.

Jesús María Soto kocht samen met zijn vrouw (Manrique) een oude coöperatie in het dorpje Cebreros aan de voet van de Gredos, een gebergte ten westen van Madrid. Granada Wijnen: “We proefden er vele mooie wijnen van de oorspronkelijk Spaanse druiven garnacha en albillo real. (…) De jonge wijnmaakster Barbara Requejo deed ervaring op in Bordeaux, Champagne, Languedoc, Nieuw-Zeeland, Chili en Californië.”

De wijngaarden (DOP Cebreros) bevinden zich op zo’n 700-1100 meter hoogte op een ondergrond van graniet. Ongeveer 15 ha is in eigen bezit, de rest van de druiven komt van de bij de lokale coöperatie aangesloten boeren.

Granada Wijnen heeft van dit huis op dit moment drie wijnen van Soto y Manrique, alle van garnacha: La Transición (kreeg 90 punten in de 2020-editie van de Spaanse wijngids Guia Peñin), de op grote houten vaten gerijpte La Viña de Ayer (92 Peñin-punten) en een blanc de noir van de druif garnacha.

Orange wine bij de Hema

‘Puur natuur’ heeft de wind mee. Biologisch. Biodynamisch. Vin naturel. Vegan. Glutenvrij. Sulfietvrij. Duurzaam. Klimaatneutraal. Minimal intervention. Biodiversiteit.

Met deze nieuwe Roemeense orange wine in het assortiment vangt de Hema meerdere trendvliegen in één klap: natuurwijn, vegan en suiker noch sulfiet toegevoegd.

Crowdfunding Grapedistrict voor wijnbar

Rutger de Witte (midden), horeca-manager van wijnhandelketen Grapedistrict, begint zijn eigen avontuur: Clos Amsterdam, wijnbar & restaurant op het Beukenplein in Amsterdam-Oost. 

Twee oprichters van Grapedistrict (het waren er ooit drie), Freek Padberg en Gijs Groenevelt, ondersteunen Rutger van harte. Ongetwijfeld ook omdat er (ook) wijnen van Grapedistrict geschonken gaan worden (correct me if I’m wrong). Rutger: “Mijn enthousiasme, positieve mentaliteit en energie gecombineerd met de ondernemerservaring en het netwerk van Gijs en Freek zorgen voor een ijzersterk team. Een team dat, met behulp van jou, de tofste wijnbar van Amsterdam tot een succes wil maken.”

Vinexpo Paris

De eerste Parijse editie van Vinexpo vindt plaats van 10 t/m 12 februari 2020 in het expositiecomplex Paris Expo Porte de Versailles.

Het is de eerste grote wijnbeurs van 2020, waarmee Vinexpo Paris een nieuw topevenement wil worden voor de internationale wijnhandel.