Hoe de Mittelrhein ons verraste

De Mittelrhein bij Bacharach

Een bezoek aan de Ahr en de Mittelrhein, gevolgd door twee dagen proeven van de nieuwste jaargang Grosses Gewächs van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter in Wiesbaden, witte wijnen meest 2018, rood 2017. Dat was, op uitnodiging van het Duits Wijninstituut, ons werkfeestje eind augustus 2019.

Het bezoek aan de Mittelrhein werd het meest verrassende onderdeel van de reis. Om te beginnen bleken de Weinbergen hier niet minder hoog en steil dan die langs de Mosel of de Ahr. De wijngaarden ten noordwesten van Bacharach bijvoorbeeld zijn indrukwekkend, met een fantastisch uitzicht op de Rijn en het schilderachtige dorpje Bacharach.

Mocht je in de buurt zijn: dit fraaie uitzichtpunt (foto) is op Google Maps gemarkeerd als ‘Rheinblick’, waar je naartoe kunt lopen (met de auto kan ook).

De Klimawandel zoals de Duitsers het noemen lijkt in de Mittelrhein (nog) geen grote problemen op te leveren. Waar in de Ahr het aandeel verbrande druiven eind augustus als gevolg van de hittegolf aanzienlijk was – minstens een derde van de druiven hing er somber bruin en treurig verschrompeld bij – was er in de Mittelrhein geen beschadigde druif te bekennen.

Weingut Sturm

Misschien dat dit eindelijk een einde maakt aan het etiket ‘onbekend maakt onbemind’ waar de Mittelrhein maar niet vanaf lijkt te komen. De meeste wijn wordt nog steeds vooral lokaal verkocht, vertelt Martin Sturm van Weingut Sturm in Leutesdorf. “Wijn uit de Mittelrhein is internationaal moeilijker te verkopen dan die van de Mosel en de Ahr.”

Voormalig bedrijfsjournalist Martin Sturm nam in 2010 – na een wijnbouwstudie en diverse praktijkervaringen – een wijngaard in Leutesdorf over met voornamelijk riesling en pinot noir, waarvan veel stokken ouder dan 45 jaar. De bodem in de wijngaard bevat grauwacke (mineraalrijk zandsteen), leisteen en ook wat vulkaanas van de Eifel, goed voor de pH volgens Sturm.

Vooral zijn rieslingwijnen maken indruk. We proeven 5 jaargangen van de Riesling Spätlese Trocken Steinbruch. Alle mooi strak en mineralig, met rijp fruit, pit, vulling en vooral elegantie, nuance en finesse. Dat geldt ook voor de Riesling Kabinett Halbtrocken Hinterm Haus 2018 en – helemaal op dronk nu: 2014.

Het Duitse wijnmagazine Vinum bekroonde Weingut Sturm dit jaar (2019) tot ‘Aufsteiger des Jahres’ en rekent het wijnbedrijf nu tot de top 8 van de regio. Een importeur in Nederland heeft Sturm (nog) niet.

Ratzenberger

Ook Weingut Ratzenberger heeft op dit moment geen importeur in Nederland. Dat kan niet liggen aan de wijnen, want die zijn spannend, soms eigenzinnig en van hoog niveau. Ik vermoed dat Jochen Ratzenberger, die overigens voorzitter is van de VDP Mittelrhein, zelf ook de nodige eisen stelt aan de importeur die zijn wijn wil vertegenwoordigen.

Zijn Bacharacher Riesling Brut Sekt 2014 is indrukwekkend. De Bacharacher Posten Riesling 2015 is elegant kruidig-fruitig, licht (11,5%) en rokerig mineraal van de schieferbodem. De Riesling Steeger St. Jost 2011 is krachtig (14%) maar zeer fris, met aroma’s die onderweg zijn naar gember en honing, terwijl de rijke en spannende Riesling Steeger St. Jost 2008 na 11 jaar flesrijping op zijn hoogtepunt is. Ook de speelse en elegante Schloss Fürstenberg Riesling Halbtrocken 2018 is prachtig. We proefden ook de elegant pittige, aardse en bloemkruidige Bacharacher Spätpurgunder 2014 en sloten af met de verrukkelijke zoete wijnen Bacharacher Wolfshöhle Riesling Auslese 2003 en Kloster Fürstental Riesling Eiswein 2018.

Mühle en Müller

Bij Philipps-Mühle in St. Goar en Matthias Müller in Spay/Boppard waren de meningen verdeeld. Matthias-Müller vond ik gladjes en niet spannend genoeg, waarbij het zoetje in de afdronk me vaak tegenstond, uitgezonderd de GG An der Rabenlei. Bij Philipps-Mühl proefden we onder andere een mooie sekt en een leuke (droge) Müller-Thurgau, terwijl het wat mij betreft echt interessant werd bij de St. Goarer Rheinfels Riesling 2017 en de St. Goarer Frohwingerd Riesling 2016.

Grosse Gewächse Mittelrhein

Op de GG-primeurproeverij in Wiesbaden vielen alle 6 Grosse Gewächse van de VDP-leden van Mittelrhein bijzonder goed in de (mijn) smaak:

Matthias Müller Riesling An der Rabenlei 2018
Subtiele geur van bloemen en kruiden. Bitters, kruidigheid en een zoetje in de smaak. Elegant met een mooie balans.

Ratzenberger Riesling St. Jost 2018
Zeer kruidige, maar mooi ingetogen geur. Mild krachtig met grip en een goed mondgevoel, rond en zacht in de afdronk.

Ratzenberger Riesling Wolfshöhle 2018
Subtiele geur, verfijnde smaak met bite en aangename strengheid. Eerlijk en ongekunsteld.

Toni Jost Riesling Im Hahn 2018
Expressief aromatisch, zoetzuur en zacht in de mond, klein zoetje, lieflijk, verfijnd en heel toegankelijk.

Lanius-Knab Riesling Oelsberg 2018
Licht reductief, prikt ook iets (waarschijnlijk zeer recent gebotteld). Krachtige smaak, stevig zuur, toch ook elegant, met lengte.

Lanius-Knab Riesling Am Lauerbaum 2018
Aromatische geur, mooie zoetzure balans, grip in de mond, fijne bitters en lekker droog in de afdronk die lang blijft hangen.