Alleen het allerbeste

Niels Verburg en Carl van der Merwe

Totaal 46 wijnen selecteerde het Zuid-Afrikaanse Cape Winemakers Guild voor de jaarlijkse veiling. Samen met de wijnmakers Niels Verburg (Luddite), Carl van der Merwe (DeMorgenzon) en importeur Udo Göebel (WineMatters) proefden we er 18 tijdens ‘Ontdek Zuid-Afrika’ in Amsterdam.

Het Cape Winemakers Guild begon in 1982 met een handjevol wijnmakers, dat zichzelf en het wijnmakersvak wilde verbeteren door hun kennis en ervaring met elkaar te delen. Op dit moment telt de club 44 leden.

De 46 door het gilde tijdens blinde proeverijen geselecteerde wijnen (van 38 wijnhuizen) worden op 5 oktober 2019 in Stellenbosch geveild. Een deel van de opbrengst wordt onder andere besteed aan het opleiden en coachen van jonge wijnmakers.

De veilingwijnen zijn zowel een showcase als een proeve van bekwaamheid. De wijn wordt speciaal voor de veiling in kleine oplage gemaakt. Van elk lid wordt het beste van het beste verwacht. De wijnen zitten niet in het ‘normale’ assortiment van de wijnmakers. Ze zijn uitsluitend te koop op de veiling.

De 46 wijnen op de lijst geven een aardig beeld van de stand van zaken in Zuid-Afrika in het topsegment. Om te beginnen overheerst – tot ieders genoegen – de lichtheid, nuance en elegantie.

Daarbij zegt de keuze voor de druivenrassen ook wat: chenin blanc (logisch), pinotage (tja), nog steeds aardig wat Bordeaux-blends, veel Rhône-druiven (grenache, mourvèdre en syrah), chardonnay (mooier dan ik verwachtte), enkele pinot noirs, plus 1 blend van allerlei Portugese druiven, 1 blend met tempranillo, 1 pure cabernet franc, 1 sauvignon blanc en 1 mousserende wijn.

WineMatters koopt op de veiling ook een aantal wijnen, dus als je interesse hebt, check dan de website na 5 oktober.

Enkele van mijn favoriete wijnen 😍 😍 😍 :

Ataraxia, Under the Gravel Chardonnay 2018
Mullineux, ‘The Gris’ Semillon Old Vines 2018
Miles Mossop Wines, Saskia-Jo 2017 (chenin blanc en clairette blanche)
Beaumont Family Wines, Leo’s Whole Bunch Chenin Blanc 2017
Boschkloof, Epilogue Syrah 2017