Proeven met Perelada & Chivite

Julián Chivite en Delfí Sanahuja

Julián Chivite van J. Chivite Family Estates (Navarra) en wijnmaker Delfí Sanahuja van Castillo Perelada (Empordà) brachten een kort bezoek aan Amsterdam en Brussel.

We proeven acht wijnen van Castillo Perelada en acht wijnen van Chivite. De Britse Charlotte Hey – ooit de oprichter van The Drinks Business en tegenwoordig met Spanje als thuisbasis actief met Bespoke Drinks Media – neemt de heren op sleeptouw en fungeert deels als tolk.

Bij de naam Perelada gingen bij mij tot voor kort alleen cava-belletjes rinkelen. De wijnen van Castillo Perelada uit Empordà kende ik nog niet.

Ook het feit dat Chivite in 2017 is overgenomen door Castillo Perelada was me ontgaan. Grupo Peralada omvat nog elf andere wijnhuizen, onder andere in Rioja, Rueda, Ribera del Duero, Montsant, Priorat en Málaga. Bij elkaar is dat goed voor een jaaromzet van zo’n 60 miljoen euro. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe winery die volgens planning in het voorjaar van 2020 de huidige wijnkelder gaat vervangen.

Delfí Sanahuja heeft de overkoepelende leiding over het wijntechnische beleid van Grupo Perelada, maar voornamelijk in adviserende zin en wanneer het investeringen betreft in techniek of wijngaardbeheer. Hij bemoeit zich niet met de individuele wijnstijlen van de diverse onafhankelijke bodegas.

Vooral veel cava, maar ook diverse wijnen van Castillo Perelada zitten in het pakket van Noordman Wijnimport in Leiden. Wijnen van Chivite zijn verkrijgbaar bij Gall & Gall en Albert Heijn. De overige wijnhuizen van Grupo Perelada zijn niet op de Europese markt.

Chivite

Chivite bezocht ik in 2006 tijdens een persreis. Sindsdien is er veel veranderd. De bekende merken Chivite Colección 125 en Gran Feudo zijn aangevuld met diverse nieuwe wijnen. Sinds 2014 is Las Fincas Rosado op de markt, een rosé in de modieuze bleke Provence-kleur die volgens Julián een hit is op de Spaanse stranden. Druiven: 60/40 garnacha en tempranillo. Door de on-Spaanse kleur – rosado is immers meestal redelijk donker – mocht het geen DO Navarra genoemd worden. Inmiddels is de wijnwetgeving aangepast, maar voor Julián hoefde het toen niet meer. Hij blijft de wijn labelen als IGP Vino de la Tierra 3 Riberas. ‘I’m glad to be out’, zegt hij.

Een recente aanvulling in deze lijn is Las Fincas Dos Garnachas 2018. Deze eerste vintage van 60% blanc de noir van garnacha negra en 40% garnacha blanca – vandaar de naam Dos Garnachas – is rond, sappig en vol zoet fruit met een gezonde dosis droge pittigheid en kracht erbij. Doe die ook maar, zou ik G&G willen adviseren.

Ook Le Gardeta is een relatief nieuw merk van Chivite. De chardonnay in deze serie is van het type ‘een maatje meer’. Rondborstig, zoetfruitig sappig, misschien moet ze nog een jaartje liggen om de houtinvloeden te temmen. Le Gardeta Syrah 2015 is meer mijn smaak. ‘On-spaans’ zegt Julián terecht. Franse stijl syrah, kruidig, peperig, met mooi elegant zoet fruit, grip en veel frisheid en lengte. Mijn favoriet van de Chivite-line up. Ik zie hem (nog) niet bij G&G op de lijst staan.

Ook nieuw is La Zorerra 2015, eerste botteling. Oude stokken garnacha afkomstig van een plot die La Zorerra (‘vossenhol’) is genoemd omdat de lokale vossenpopulatie er ook graag rondhangt. Retailprijs ca. €30,-. Geconcentreerd met drogende tannine in de mond, verder was ik er niet helemaal van overtuigd, mist naar mijn smaak wat vitaliteit.

Perelada

Met de cava’s van Castillo Perelada zit het wel goed. Cava Gran Claustro Cuvée Especial 2016 (brut nature van gelijke delen chardonnay en pinot noir) is bitterdroog rijpfruitig, kalkachtig mineraal, floraal met een fijne mousse en balans. Een wijn om bij te eten, zegt Delfí.

Wijnmaker Delfi Sanahuja houdt van blenden (van zowel druiven als terroirs), experimenteren, puzzelen, schaven en poetsen. Hij is een perfectionist. Dat is althans mijn indruk.

Een mooi voorbeeld is het jaarlijkse experiment Perelada Ex Ex (‘Exceptional Experience’), waarbij een zorgvuldige selectie druiven wordt gebruikt van vier of vijf verschillende wijngaarden met elk hun eigen microklimaat en bodemtype: rode klei, gravel/zand, schist en llicorella (zwart leisteen). Uiteindelijk wordt het een blend van zeven druivenrassen en een keuze uit talloze experimentele micro-vinificaties van de selecties uit de wijngaarden. ‘Een mozaïek met heel veel puzzelstukjes’, aldus Delfí.

Elk jaar worden er drie van deze experimentele wijnen gemaakt, waarvan er alleen de beste op de markt komt (of geen, als het resultaat niet aan de verwachting voldoet). Ex Ex 12, oogstjaar 2013, is gemaakt van syrah, merlot, samsó, cabernet sauvignon, monastrell, cabernet franc en garnacha. Er zijn ruim 3.500 flessen van, de oplage is elk jaar anders, soms zijn het er 300. De Ex Ex serie is in Spanje een geliefd verzamelobject.

De wijnen van Castillo Perelada in de appellatie Empordà zijn stuk voor stuk interessant en van hoge kwaliteit. Maar ik vind ze ook glad, gepolijst, gecomponeerd. Ze zijn bijna té mooi, te netjes, té perfect, te vlekkeloos. Het fruit is brandschoon, de zuurgraad perfect, de balans onberispelijk en het (nieuw)houtgebruik bepaald niet overdadig, toch verdenk ik de houtrijping van dit gladgestreken effect. Het gaat ten koste van persoonlijkheid, eigenwijsheid, uitdagendheid, spanning.

Perelada 5 Finques 2105 – misschien kunnen we dit een mini-ExEx noemen. Vijf terroirs, zeven druiven: cabernet sauvignon, garnacha, syrah, merlot, samsó, monastrell, cabernet franc. Mooie geur met vanille (deels Amerikaans nieuw hout), heel sappig, zoetfruitig, zacht en vol, fijne tannine. ‘Maar wel érg gelikt…’ noteerde ik hier al.

Finca Espolla 2015 – Leisteen bodem, monastrell, syrah en garnacha. Soepel en zacht, zoetfruitig en sappig, balans, power en lengte.

Finca Malaveïna 2016 – bodem met rode klei, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, garnacha. Intense smaak, concentratie en lengte, veel frisheid. Kan goed rijpen, zegt Delfí, want lage pH.

Aires de Garbet 2016 – kalkbodem pal aan zee, 100% garnacha, zeer lage opbrengst, 12 maanden ’tweedehands’ barriques van Frans (Tronçhais)eiken. Intense geur van zoet fruit en hout, geconcentreerd, sappig en verfrissend. Bevalt me zeer goed, misschien wel omdat het een cépagewijn is. Niemand valt de druif hier in de rede.

Finca Garbet 2014 – Van een bijzondere, zeer steile helling dicht bij de Middellandse Zee. Kalkbodem, syrah (75%) en cabernet sauvignon, 25 maanden gerijpt op nieuwe (Tronçhais)vaten van 600 liter. Fruit, kruiden, toast, structuur, intensiteit, veel frisheid. Gemaakt om op fles verder te rijpen, aldus Delfí. Niets tegen deze wijn in te brengen, gelikt of niet.