Biologische wijn zit in een stroomversnelling

EU biologisch
Het EU-logo voor bioproducten

Frankrijk telde in 2018 ruim 94.000 ha biologische wijngaarden (gecertificeerd en in conversie bij elkaar opgeteld), 20% meer dan in 2017.

Het aandeel biowijngrond in Frankrijk komt hiermee volgens de France organisatie Agence Bio die deze cijfers bekendmaakte op 12%.

Volgens cijfers/schattigen uit 2018 van wijnschrijver Monty Waldin, die de biowijnwereld op de voet volgt, was in 2017 ongeveer 4,5% van alle wijngaarden in de wereld biologisch of biodynamisch gecertificerd, bij elkaar 316.000 ha.

Daarvan neemt Europa 80% (281.000 ha) voor zijn rekening.

Italië, Spanje en Frankrijk (in die volgorde) produceren 90% van de Europese biowijnen. In alle drie de landen is het aandeel bio/bd-wijn ongeveer 10%.

Ook Oostenrijk (45.500 ha) en Duitsland (9.500 ha) mogen meetellen, ook beide met zo’n 10% van de totale productie.

Zo’n 20 jaar geleden bedroeg het percentage biologische wijngaarden wereldwijd hooguit 0,8%. De sterke groei van organische wijnbouw is ingezet rond 2000.

Opvallend veel Franse wijnboeren begonnen in 2018 met biologische wijnbouw: 13.968 ha wijngaarden gingen hun eerste biologische jaar in, een stijging 61% in vergelijking met 2017. Voor de duidelijkheid: het verkrijgen van een biocertificaat duurt minstens 3 jaar.

Ook opvallend: volgens Agence Bio voorziet de biologische wijnbouw in Frankrijk hiermee voornamelijk in de behoefte van de eigen bevolking. Agence Bio: “De export van biologische wijn is de afgelopen 2 jaar nauwelijks gestegen.”

Patrick Guiraud, voorzitter van SudVinBio/MillésimeBio, formuleert het in een interview met Wijn Import Nieuws Online in juni 2019 zo: “De vraag van de consument blijft toenemen. We moeten in deze behoefte kunnen voorzien. In Frankrijk bijvoorbeeld begint de vraag naar ‘conventionele wijn’ te dalen, terwijl de consumptie van biologische wijn stijgt. Onze wijnproducenten vinden het lastig om aan die vraag te voldoen.”

Guiraud verwacht dat het biologische wijngaardareaal zal blijven groeien. “We denken dat wereldwijd 10% van de wijnbouw organisch gecertificeerd zal worden. Wellicht meer. Dat is meer dan een miljoen hectare. De conversie in landen als Argentinië en Chili groeit nu snel.”

In 2017 waren er volgens Monty Waldin 616 biodynamische wijnbedrijven met een Demeter-certificaat, goed voor 8.200 ha, waarvan het overgrote deel in Europa.

Alleen al in Frankrijk waren er toen 468 BD-bedrijven, waarvan er 50 toen nog in transitie waren. Duitsland telde in 2017 58 biodynamische wijnbouwers, Oostenrijk 60. Er zijn ook nog 22 Europese wijnbedrijven lid van respekt-BIODYN, een alternatief voor Demeter uit Oostenrijk.