New Talents from Rhein, Main & Mosel – ‘Het wijnaanbod moet een verrijking zijn voor de Nederlandse markt’

Al vanaf de primeur vier jaar geleden is de proeverij New Talents from Rhein, Main & Mosel een schot in de roos. Ruim 30 Duitse wijntalenten presenteren zich op de 4e editie in Amsterdam. Waarin schuilt het succes? We vroegen het aan de organisatoren Ghislaine Melman en Albert de Jong.

Meld je aan: New Talents from Rhein, Main & Mosel
.

Hoe is het idee ontstaan om Duitse wijnhuizen een podium te geven?

Ghislaine: “Albert komt al meer dan 30 jaar meerdere malen per jaar in Duitsland om wijnhuizen te bezoeken. In 2016 kreeg hij als eerste in Nederland de prestigieuze wijntitel ‘Riesling Fellow’ van het Duitse Wijninstituut. Hij kent alle belangrijke wijnhuizen en wijnmakers. Wijnboeren vragen hem vaak om raad over hoe ze hun wijnen op de Nederlandse markt kunnen verkopen. Zo’n 5 jaar geleden spraken we hier met elkaar over. Albert vindt het jammer dat hij om advies wordt gevraagd, maar dat hij daar geen structurele aanpak voor kan aanbieden. Toen is het idee ontstaan om een wijnbeurs te organiseren waarbij de producenten zich gezamenlijk kunnen presenteren.”

Dat bleek een goede zet te zijn. Hoe verklaar je het succes?

Ghislaine: “Als de wijnboeren tevreden zijn, dan gaat het balletje vanzelf rollen. De deelnemers van de eerste editie hebben goed met de vakbezoekers kunnen praten over de Nederlandse markt. Veel wijnboeren hebben namelijk geen enkel idee hoe de Nederlandse markt werkt. We richten ons daarom vooral op producenten van bijzondere wijnen, die een verrijking voor de markt vormen! Aangezien we al voor veel wijnboeren importeurs hebben gevonden, is er veel belangstelling voor.”

Hoe komt de selectie tot stand? Kan elk wijnbedrijf zich aanmelden?

Ghislaine: “We selecteren streng op kwaliteit en dat stellen onze bezoekers zeer op prijs. We nodigen bedrijven uit om deel te nemen, maar bedrijven kunnen zich ook zelf opgeven. Echter, als we denken dat de wijnen niets toevoegen aan het bestaande assortiment op de Nederlandse markt, dan zeggen we dat ook. Die bedrijven kunnen dus niet deelnemen. Naast wijnproducenten doen enkele Nederlandse importeurs mee. Dit jaar zijn dat onder andere Résidence, Wijn op Dronk, Vindict en La Maison Blanche.”

Kun je een idee geven van het type wijnproducent op de New Talents Tasting?

Albert: “Wijnland Duitsland lijkt in Nederland bekend te zijn, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Duitsland is vooral bekend met wijnen uit de deelstaat Rheinland-Pfalz en de aangrenzende Rheingau-regio. Daarom is het aandeel Württemberg en Baden op de New Talents Tasting redelijk hoog. Tevens proberen we steeds meer wijngoederen uit Franken te krijgen. Ik zei tegen de eigenaar van Weingut Schlör uit Tauberfranken in Baden: ‘U maakt de beste schwarzriesling van de wereld, maar uw probleem is dat niemand dat weet!’ Het doet me deugd dat we dit uitzonderlijke wijngoed aan een Nederlandse importeur hebben kunnen helpen.”

Wat kunnen we verwachten? Wat zijn de trends in de Duitse wijnhandel?

Albert: “De trend gaat vooral naar betaalbare, elegant levendige wijnen die per glas geschonken kunnen worden. Denk aan weissburgunder, silvaner en grauburgunder. Riesling en spätburgunder zijn natuurlijk de speerpunten van Duitsland, maar er is zoveel meer. Zo is gutedel (Baden) een geweldige witte wijndruif voor Nederland: verfrissend, met een kraakhelder aroma, zacht in de zuren, gelijk drinkbaar en gastronomisch goed inzetbaar, en daarbij zeer betaalbaar. Württemberg heeft vele eigen druivenrassen: muskat-trollinger, kerner en lemberger zijn verrassende en heerlijke wijnen voor een wijnarrangement in de gastronomie. Daarbij straalt bijzondere Duitse wijn vanuit de gastronomie steeds meer uit naar de reguliere wijnhandel. Ook het feit dat Duitse wijnen vaak minder alcohol hebben, spreekt veel vakmensen aan.”

___

New Talents from Rhein, Main & Mosel – kom ze proeven!

De New Talents Tasting is uitsluitend toegankelijk voor vakmensen die werkzaam zijn in de wijnhandel, horeca en pers.

Waar & wanneer:

Maandag 1 juli in Amstel Boathouse, Amsterdam, 13:00–18:00 uur.

Aanmelden:

https://www.melman-communications.nl/duitsewijn

Deze wijnhuizen zijn van de partij:

https://www.melman-communications.nl/wijnenbuitenland/duitsewijnen.asp