Tastin’ France Bio 2019

De eerste editie van Tastin’ France Bio werd gehouden op maandag 17 juni (2019) in evenementenlocatie De Dyck in de landelijke omgeving van Woubrugge in het Groene Hart. Deze 18 producenten – uit de Languedoc, Bordeaux, Loirevallei, Roussillon, Provence, Elzas en Chablis – presenteerden hier hun wijnen.


• Organisator Patrick Guiraud, voorzitter van SudVinBio/MillésimeBio:
‘Bio-producenten wachten op alternatieven voor koper, maar die moeten én effectief én niet vervuilend zijn’

Pascal Bouchard – Chablis
Passie, emotie en traditie zijn de trefwoorden voor Maison Pascal Bouchard in Chablis, waar het bedrijf al sinds het begin van de 20e eeuw actief is. De moderne, temperatuur-gecontroleerde vinificatieruimte heeft een capaciteit van 11.000 hl. Pascal Bouchard maakt Chablis, maar ook onder andere Irancy en Saint-Bris. Een deel van de productie is biologisch gecertificeerd: rode en witte Bourgogne, Petit Chablis en Chablis Premier Cru Vau de Vey.

Joseph Cattin – Elzas
Cattin Frères is het grootste familiewijnbedrijf in de Elzas en viert komend jaar zijn 300-jarig bestaan. In Nederland is Cattin al meer dan 30 jaar succesvol in de horeca. De wijnen worden gemaakt, gelagerd en gebotteld binnen de eigen gelederen met de focus op kwaliteit en consistentie. Cattin produceert stille en mousserende wijnen van instapniveau tot en met Grand Cru. Cattin Sauvage is sinds kort het biologische label van het wijnhuis.

Domaine Wunsch & Mann – Elzas
Familiedomein sinds 1948, 20 ha in Wettolsheim, in de buurt van Colmar. Biologisch gecertificeerd sinds 2011. Het wijnhuis koopt ook druiven in en werkt met alle bekende Elzas-druiven, plus chasselas en sylvaner. Ze maken ook crémant en edelzwicker. Grand Crus: Steingrubler, Hengst en Pfersigberg. “Onze filosofie: frisse gastronomische wijnen met een goede balans voor zowel bijzondere als alledaagse gelegenheden.”

Domaine de l’Enchantoir – Loire
Domaine de l’Enchantoir ligt in het hart van de appellatie Saumur Puy-Notre-Dame. In de sinds 2016 gecertificeerd biologisch bewerkte wijngaarden (17 ha) op een bodem rijk aan klei en kalksteen staat chenin blanc, chardonnay en cabernet franc, waarvan het domein diverse cuvées maakt. De wijn rijpt in betonnen cuves in de kalkstenen grotkelders van Saumur. “Onze wijnen zijn rijk en fruitig, de beste ambassadeurs van ons mooie Saumur-terroir.”

Domaine La Grande Pallière – Provence
Domaine La Grande Pallière (30 ha, 100% bio sinds 1998) ligt aan de voet van de Bessillon, een kleine bergrug (800 meter) in het hart van de Provence. De wijngaarden profiteren van een microklimaat met extra zon door de ligging op heuvels van klei en kalksteen. De productie is overzichtelijk: witte wijn van rolle (vermentino) en ugni blanc, rode van syrah en grenache, rosé van cinsault, syrah en grenache. Alle wijn is AOC Côtes de Provence.

Marseille Winery – Provence
Bijzonder geval: een ‘stadswinery’ in het hart van de havenstad Marseille. Het bedrijf blendt en voedt wijnen op die al zijn gevinifieerd door partners. Daarnaast maken ze ook wijn van druiven uit hun eigen stadswijngaard. De wijn doet het goed in Franse wijnspeciaalzaken en in de Franse horeca, onder andere in restaurant Le Poulpe, het sterrenrestaurant van Michel Portos, een bekende chef in Marseille.

Domaine des Carabiniers – Rhône
Domaine des Carabiniers is een familiebedrijf van 50 ha in Roquemaure in het zuidelijke deel van het Rhônedal even ten noorden van Avignon. Biologisch sinds 1997 en biodynamisch sinds 2009. Vinificatie met natuurlijke gisten, zonder chemische toevoegingen en met weinig sulfiet. Productie: Tavel, Lirac, Côtes du Rhône en IGP Pays d’Oc (syrah). Eén Côtes du Rhône claimt 100% sulfietvrij te zijn. Motto: ‘een gezond terroir en plezier bij onze klanten’.

Château Boucarut – Rhône
Château Boucarut in Roquemaure wordt omringd door 19 ha wijngaarden en dennenbossen, voornamelijk in de AOC Lirac. Het domein, dat in conversie is naar biologische wijnbouw, produceert wijnen onder de labels Lirac (rood, wit en rosé) en IGP Coteaux du Pont du Gard. Leuk detail: het château heeft een kapel dat dateert uit 1758, waar op kleine schaal klassieke concerten worden georganiseerd.

Château Capion – Languedoc
Château Capion in Aniane bij Montpellier produceert krachtige, maar elegante rode wijn, expressieve witte wijn en aromatische rosé onder de labels AOP Terrasses du Larzac en IGP Saint Guilhem-le-Désert. Het domein is in conversie en hanteert ook biodynamische methodes. Meest blends van syrah, grenache, cinsault, mourvèdre, viognier, roussanne, vermentino, clairette, grenache blanc en bourboulenc.

Château Salitis – Languedoc
Château Salitis is al vijf generaties gevestigd op de zuidelijke helling van de Montagne Noire, met uitzicht op het historische stadje Carcassonne. Als toegewijd beschermheer vertegenwoordigt het bedrijf met 110 ha meer dan een vijfde van het terroir van de kleine appellatie Cabardès. Salitis is in conversie naar biologische teelt en werkt met syrah, grenache, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, malbec, fer servadou, sauvignon en viognier.

Domaine Combe Blanche – Languedoc
Even ten noorden van het dorp La Livinière breidde de Belg Guy Vanlancker de 6,5 ha in de jaren 80 uit met de aanplant van 10,5 ha pinot noir, tempranillo, viognier en roussanne. Vandaag de dag heeft het domein een oppervlakte van 12 ha waarvan 6 ha AOC Minervois, 2 ha AOC Minervois-La Livinière en 4 ha IGP Pays d’Hérault/Côtes du Brian voor cépage-wijnen van tempranillo, pinot noir en cincault.

Domaine Ricardelle de Lautrec – Languedoc
Domaine Ricardelle de Lautrec (50 ha) bevindt zich in het dorpje Coursan, waar het zich sinds 1999 toelegt op biologische wijnbouw onder het label IGP Pays d’Oc. Meer dan biologisch, want er wordt gewerkt met druifeigen gisten en met zo weinig mogelijk sulfiet. We komen ook de term naturopathie tegen. Benieuwd? “Onze benadering is kwalitatief, duurzaam en 100% goed voor het milieu om ‘samen beter te leven en op te groeien’.”

Mas Bécha – Roussillon
Mas Bécha beschikt over 25 ha op het terroir van de Côtes du Roussillon Les Aspres op enkele kilometers van de Spaanse grens. Charles Pérez stapte in 2008 over op de biologische wijnbouw en heeft een ambachtelijke en artistieke benadering, wat ook blijkt uit de illustraties op de etiketten die elk jaar door een andere kunstenaar worden gemaakt. Roussillon rood, wit en rosé, en niet te vergeten ook Rivesaltes Ambré, Grenat en Muscat.

Château Meyre – Bordeaux
Al sinds 1932 zijn de 17 ha wijngaarden van Château Meyre (Haut-Médoc), gekwalificeerd als Cru de Bourgeois. In Avesan, 7 km ten westen van Margaux, teelt Château Meyre merlot, cabernet sauvignon, petit verdot en cabernet franc. In 1992 kochten de eigenaren er 2 ha met merlot en cabernet sauvignon bij in Soussans (AOC Margaux). In 2011 kreeg het bedrijf voor beide bezittingen het biologisch certificaat.

Bordeaux Vineam – Bordeaux
Vineam Vignobles is eigenaar van zes châteaux in de Médoc (Moulis), Sauternes, Bergerac, Castillon-Côtes de Bordeaux en twee domeinen in de Entre-deux-Mers. Dit is bij elkaar goed voor meer dan 270 ha biologische wijngaarden. Bordeaux Vineam is toonaangevend in de organische wijnbouw in de Aquitaine, ook in kwaliteit, want de wijnen scoren al jaren medailles tijdens internationale wijnkeuringen.

Château de l’Escarderie – Bordeaux
Het familiebedrijf Château de l’Escarderie maakt sinds 2018 biologisch gecertificeerde wijn in Fronsac. Het domein maakt drie wijnen: een eerste en tweede wijn van merlot, cabernet franc en malbec, en een rosé van merlot en cabernet franc. Spontane vergisting, zo min mogelijk manipulatie, ploegen met paard, weinig sulfiet, kortom vin naturel. Opvoeding op nieuwe Franse barriques en in aardewerken amfora’s.

Château Franc-Baudron – Bordeaux
Château Franc-Baudron, familiebedrijf sinds 1923, ging in 2010 over op biologische wijnbouw. Het domein – 27 ha AOC Montagne-Saint-Emilion en 8 ha AOC Bordeaux – heeft onder andere bijenkorven in de wijngaarden geplaatst en bevordert het leven in de bodem met de ploeg en laat gras tussen de wijnstokken groeien. De huidige wijnmaker deed veel ervaring op bij biodynamische wijnbedrijven. “We maken levende en authentieke wijnen.”

Château Suau – Bordeaux
Château Suau in de Entre-deux-Mers (AOC Cadillac Côtes de Bordeaux) 58 ha voor rode wijn (merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc) en 8 ha voor witte wijn (sauvignon en sémillon). Sinds 2014 is de volledige productie biologisch gecertificeerd. Suau maakt gebruik van de adviezen van de beroemde consultant-wijnmaker Michel Rolland. Twee nieuwe rode wijnen in het pakket zijn sans soufre, zonder toegevoegd sulfietvrij.