Nieuw talent Matthieu Goury (Savoie) bij Farmer Wijnen

Importeur Farmer Wijnen in Den Haag voert sinds kort wijnen van Matthieu Goury van Domaine de Chevillard in de Savoie.

“Matthieu is een van de nieuwe talenten in de regio”, aldus Edwin de Boer van Farmer Wijnen. “Hij werd door La Revue du Vin de France recent nog uitgeroepen tot ontdekking van het jaar.”

De Savoie is zo’n 2.100 ha groot en produceert gemiddeld 16 miljoen flessen per jaar, waarvan slechts een kleine 5% wordt geëxporteerd. Dit is echter aan het veranderen dankzij een nieuwe generatie, kwaliteitsgerichte wijnmakers.

Farmer Wijnen: “Zij respecteren de bodem door met beleid in de wijngaard te werken en de opbrengst per hectare te beperken. Het is niet vreemd dat het merendeel van deze producenten biologisch of biodynamisch werkt.”

Domaine Chevillard van Matthieu Goury is een nieuw wijndomein van 9 ha, dat direct aan het begin van de Franse alpen ligt, in de omgeving van Saint Pierre d’Albigny en Saint Jean de la Porte in de Combe de Savoie, het dal van de Isère tussen de Franse steden Albertville en Montmélian.

Matthieu is afkomstig uit een familie van wijnbouwers en deed na wijnstudies in Frankrijk ervaring op in binnen- en buitenland. Zo werkte hij in Canada voor Michel Chapoutier, in Australië voor Jasper Hill en in de Rhône bij Paul Jaboulet Aîné en Chapoutier.

In 2013 streek hij neer in de Savoie, waar de wijn vanaf 2017 biologische is gecertificeerd. De volgende stap is conversie naar biodynamische productie. Het betekent veel werk in de wijngaard, maar zoals Matthieu het zelf zegt: ‘de wijngaard is als een vrouw, die wil je ook elke dag zien’.

Op dit moment is ongeveer 40% aangeplant met mondeuse, 30% met jacquère, 20% met roussette en 10% met pinot noir. Ook in de cave wordt zo min mogelijk ingegrepen en alleen bij de botteling wordt een kleine hoeveelheid sulfiet toegevoegd.

Edwin de Boer tot slot: “Matthieu streeft naar wijnen met karakter, finesse, structuur en lengte. Complexe wijnen die een goede afspiegeling zijn van het terroir van de Savoie!”