Zo bleef het Belgische wijndomein Valke Vleug vorstvrij

Vannacht (14 april 2019) hebben ruim 800 ‘kacheltjes’ in de wijngaard van wijndomein Valke Vleug in Liezele de jonge knoppen beschermd tegen vorstschade. Het leverde onder andere dit feeërieke plaatje op.

Valke Vleug beschikt sinds 2016 over 4 ha chardonnay, auxerrois, pinot noir en pinot meunier. Inderdaad: onder andere mousserende wijn is het doel. Volgens planning komt de eerste wijn in 2020 op de markt.

De speciale ‘vorstkaarsen’ doen de grondtemperatuur net met anderhalve graad stijgen. Genoeg om de knoppen en beginnende scheutjes te beschermen. Zeer arbeidsintensief en kostbaar, maar efficiënt voor deze milde lentevorst. Valke Vleug hoopt dan ook dat het dit seizoen bij deze éne keer blijft.

Het nieuwe wijndomein Valke Vleug is een investering van een drietal ondernemers: projectontwikkelaar Jan Van Lancker (Uplace), Pieter Raeymaekers en Johan Stoffels (beiden van wijnboutique Vinetiq).