Proef Romagna op dinsdag 7 mei in Kasteel Woerden

Een kleine 15 wijnproducenten uit de Italiaanse provincie Romagna presenteren zich op dinsdag 7 mei in Kasteel Woerden.

Proef onder andere centesimino, longanesi, pagadebit, sangiovese, albana, trebbiano en famoso.

Emilia-Romagna is beroemd om zijn culinaire tradities. Met 44 beschermde regionale producten – DOC(G) en IGT – heeft dit departement het Europese record aan beschermde herkomstbenamingen voor regionale producten in huis.

Romagna is het zuidoostelijke deel van deze twee provincies die in 1948 zijn samengevoegd. De heuvels van Romagna strekken zich uit van de kust bij Rimini tot aan het dorpje Imola zo’n 100 kilometer landinwaarts.

Traditioneel zijn er voor de wijnproductie veel grootschalige coöperaties actief, maar een nieuwe lichting ambitieuze en kwaliteitsbewuste wijnboeren kiest er steeds vaker voor om haar eigen wijn te maken.

De bekende Italiaanse succesdruif sangiovese heeft hier zijn eigen karakter, vooral in de 12 subregio’s, waaronder Marzeno, San Vicinio, Oriolo, Bertinoro en Predappio.

• Vijf deelnemers aan deze proeverij komen uit de genoemde subregio’s.
Bekijk hier 5 korte filmpjes over deze ‘sangiovese-cru’s’

Daarbij kent Romagna enkele bijzondere inheemse druivenrassen die alleen in Romagna voorkomen.

Unieke lokale druiven

Twee zeldzame lokale blauwe druiven zijn centesimino en longanesi – de wijn van de laatstgenoemde wordt ook wel bursôn genoemd. Het zijn specialiteiten van de IGT Ravenna in de buurt van de dorpjes Faenza en Bagnacavallo. Er worden heel bijzondere, karaktervolle wijnen van gemaakt.

De geschiedenis van longanesi is een mooi verhaal. Deze lokale druif, die in Romagna al twee eeuwen wordt geteeld, zou nu verdwenen zijn als wijnboer Antonio Longanesi in 1913 niet had besloten om de laatste, verwilderde, in een eikenboom omhoog geklommen druivenstok weer voor wijn te gaan gebruiken.

Ruim 40 jaar later beplantte Antonio’s zoon Aldo op het wijngoed in Bagnacavallo een nieuwe wijngaard met dit druivenras. Nog 2 generaties verder was het Daniele Longanesi die er in 1999 voor zorgde dat de naar zijn overgrootvader genoemde uva longanesi in het officiële register van Italiaanse druivenrassen werd opgenomen.

Die ene Romagnoolse druivenstok uit 1913 is de moeder van de enige 200 hectare met deze bijzondere druif in de wereld (bron: Wine Grapes).

Longanesi is een robuuste druif met veel tannine, die de wijnmakers temmen met langdurige rijping. Vaak wordt een deel van de druiven gedroogd in schuren, eveneens met het doel om de tannine te verzachten.

Voor de lichtere versie Blu di Bursôn wordt de van Beaujolais bekende methode macération carbonique toegepast, aangevuld met minstens 2 jaar flesrijping. Er is ook Longanesi Rosato en Longanesi Spumante.

Alle versies zijn op hun eigen manier unieke en originele wijnen. Gerijpte Bursôn gaat richting Amarone, maar is minder alcoholisch, minder krentachtig en ook energieker, verteerbaarder en levendiger.

Centesimino

In dezelfde periode in dezelfde regio Ravenna beleefde ook centesimino – die toen savignôn rosso werd genoemd – een wederopstanding. Dit begon met wijnboer Pietro Pianori, die enkele oude centesimino-planten ging vermeerderen die in zijn ommuurde wijngaard de beruchte druifluisplaag hadden overleefd. Centesimino (her)kreeg zijn officiële status in 2004.

Centesimino is een spannende, aromatische druif, kruidig en floraal, met veel kleur en een frisse zuurgraad. Er zijn zowel houtvrije als houtgerijpte versies. Ook van centesimino is er passito-stijl zoete wijn.

Andere druiven

Albana en famoso zijn twee veelgebruikte witte druivenrassen. Famoso is pas sinds 2009 een officieel geregistreerd druivenras. De druif heeft muscat-achtige trekjes en doet het onder andere goed als charmante en toegankelijke mousserende wijn.

Van albana zijn in Italië talloze klonen in omloop. De Romagnoolse albana is een gespierde witte wijn, met een lekker stevig mondgevoel. Er wordt ook mooie passito-stijl zoete wijn van gemaakt. Blends van famoso en albana kunnen ook verrassend zijn.

Pagadebit (DOC Pagadebit di Romagna) is de lokale naam voor de druif bombino bianco, die ook buiten Romagna is te vinden.

Info proeverij Vini di Romagna

Op dinsdag 7 mei 2019 in Kasteel Woerden, van 12.00 tot 18.30 uur.
Vrij entree voor de vakhandel en de horeca. Meld je aan bij Italent.
Italië-kenner Fred Nijhuis verzorgt enkele masterclasses.

Vanaf 16.00 zijn ook particuliere wijnliefhebbers welkom, entree € 7,50. Klazien Vermeer, bekend van de Wijnacademie, verzorgd masterclasses voor consumenten.

Vini di Romagna is een initiatief van het Consorzio Vini di Romagna dat wordt georganiseerd in samenwerking met Italent en Bologna Foods.

• Lees hier een interview met mede-organisator Erik Kooijmans van Bologna Foods

• Bekijk wat foto’s van vorig jaar

Deze producenten zijn van de partij:

Bissoni (Bertinoro – albana, sangiovese)
Bulzaga (Ravenna – longanesi, famoso, alicante, albana, sangiovese)
Calonga (Forlì – sangiovese, spumante, vermout)
Tenuta Casali (San Vicinio – famoso, longanesi, spumante)
Celli (Bertinoro – sangiovese, albana, pagadebit)
Giovanna Madonia (Bertinoro – sangiovese, albana, cabernet/merlot)
Giovannini (Imola – sangiovese, albana, cabernet)
La Sabbiona (Oriolo – centesimino, sangiovese, albana, famoso)
Poderi Morini (Oriolo – centesimino, sangiovese, albana, spumante)
Fattoria Nicolucci (Predappio – sangiovese, trebbiano)
Randi (IGT Ravenna – famoso, longanesi, albana, spumante)
Tenuta Uccellina (Russi – famoso, longanesi, spumante)
Fattoria Zerbina (Marzeno – sangiovese, albana, pagadebit, cabernet/merlot/syrah)