20e Vinexpo Bordeaux – een greep uit het programma

©Vinexpo – Philippe Labeguerie

De 20e editie van Vinexpo Bordeaux (maandag 13 t/m donderdag 16 mei 2019) wordt ruim een maand eerder gehouden dan gebruikelijk.

Half mei is een beter moment voor beursgangers die vervolgafspraken maken en nog voor het eind van het jaar inkopen willen inplannen, maar de bekendste wijnbeurs ter wereld wil met het vervroegen van het event vooral ook de kans vergroten op een aangenaam klimaat voor de bezoekers.

De extreme temperaturen tot wel 40 ºC vorig jaar waren de druppel. De koelsystemen in de expositiehallen en de bejubelde nieuwe tram van en naar het centrum van de stad (geopend in 2017) konden het niet bijbenen en ook de (openlucht)restaurants aan het meer van het Parc des Expositions de Bordeaux en de bijeenkomsten op de châteaux hadden last van de hitte.

Een verstandig besluit om de beurs wat vroeger in het voorjaar te houden. Wat Vinexpo Bordeaux immers voor heeft op de andere grote wijnbeurzen zijn de mogelijkheden om het bijwonen van de beurs te combineren met werkbezoeken in de diverse Bordeaux-appellaties en met uitstapjes naar de kust of attracties in de stad, zoals het nieuwe museum La Cité du Vin.

De historische binnenstad van Bordeaux staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2017 werd Bordeaux door de reisgids Lonely Planet uitgeroepen tot de beste toeristische bestemming voor een city trip. 

Een greep uit het programma

Symposium

Toepasselijk in het licht van de hogere temperaturen in het voorjaar is het onderwerp van het Vinexpo-symposium waaraan bijna de hele dinsdag wordt gewijd: The Impact of Climate Change. Drie keer anderhalf uur wordt gesproken over respectievelijk de impact op wijngaarden wereldwijd, de effecten op het wijngaardbeheer en de vinificatie en de gevolgen voor de wijn-economie.

Andere conferenties

Enkele kleinere conferenties tijdens de beurs zijn:
• Experts van WI&NE bespreken de ins en outs van het verkopen, kopen van en investeren in wijndomeinen.
• Wine in moderation – hoe promoten we een positieve wijncultuur.
• Talkshow over de rol van wijnschrijvers en journalisten in het digitale tijdperk.
• Alibaba’s Globalization in Wine – CEO’s van Tmall, Alibaba, Vivino, IWSR, Tannico en Le Petit Ballon bespreken de e-commerce van wijnen en gedistilleerd.

One to Wine Meetings

Net als in 2017 organiseert Vinexpo ontmoetingen tussen inkopers en exposanten, waarbij vraag en aanbod gematcht worden. Op basis van specifieke wensen van beide kanten – denk aan wijnstijl, prijsklasse, distributie en volume – stelt Vinexpo aan inkopers/importeurs passende wijnhuizen voor en arrangeert vervolgens één-op-ééngesprekken.
Meer weten? Contact: onetowine@vinexpo.com | +33 (0)1 41 44 35 62

World of Organic Wines

Ook WOW! (World of Organic Wines) gaat na een eerste succesvolle editie in 2017 op herhaling. In een aparte sectie presenteren zo’n 150 producenten uit de hele wereld hun biologische en biodynamische wijnen en spirits. Op de dinsdag presenteren 60 leden van de internationale biodynamische wijnbouwersvereniging Renaissance des Appellations hun wijnen.

La Grande Dégustation

Dit is een nieuw programma-onderdeel van Vinexpo in samenwerking met Terre de Vins. In het Palais de la Bourse staat op zondagmiddag een selectie wijnen klaar van Vinexpo-exposanten uit de bekendste internationale wijnregio’s om geproefd te worden door zowel professionals als particulieren, gratis toegang voor Vinexpo-bezoekers.

The Blend

Netwerkborrel op woensdag vanaf 19:30 uur in het Palais de la Bourse, toegang met de Vinexpo-badge.

Japanse dranken

Japan is prominent aanwezig op Vinexpo Bordeaux 2019 met:
‘Masterclasses over shochu, awamori, sake en koji’

Handige webadressen

Website:
Vinexpo Bordeaux 2019

Bestel hier de:
Vinexpo Bordeaux Badge

Exposanten:
Database van alle deelnemers

Locatie:
Parc des Expositions de Bordeaux

Overnachtingen:
vinexpo.b-network.com
bookings.com
trivago.nl
nl.airbnb.com
Directe vluchten naar Bordeaux zijn er van Air France, KLM en EasyJet.

Bordeaux:
Bezienswaardigheden in de stad Bordeaux
Tips van Jane Anson (Decanter) die in Bordeaux woont
Restaurants in de stad Bordeaux
Een lijst met restaurants komt tevens beschikbaar in de Vinexpo Bordeaux 2019 telefoonapp.

Tips voor uitstapjes:
Unesco-stad Saint-Émilion
Oesters eten in Arcachon
Beklim de hoogste duin van Europa: Dune du Pilat
Imponerende kastelen: La Brède en Roquetaillade

Contact in Nederland:
Promosalons Nederland – voor alle vragen met betrekking tot de Vinexpo-beurs: 020 4620020 | info@promosalons.nl

Lees het persbericht:
‘Vinexpo Bordeaux 2019 geeft visie op de toekomst’

Bekijk een korte impressie van Vinexpo Bordeaux 2017: