‘In Romagna vind je nog onverwachte pareltjes!’

Erik Kooijmans

Erik Kooijmans, eigenaar van Bologna Foods, is mede-organisator van Vini di Romagna, waar op dinsdag 7 mei 2019 in Kasteel Woerden zo’n 15 wijnproducenten hun wijn presenteren.

“Als Italië een maaltijd was, zou Emilia-Romagna het hoofdgerecht zijn.”

Hoe is de samenwerking met het consortium tot stand gekomen?

Wij kennen voorzitter Filiberto Mazzanti van het Consorzio Vini di Romagna van Enologia, de jaarlijkse presentatie in november van wijnen en streekproducten uit Bologna. Verschillende producenten hebben via ons al een importeur in Nederland gevonden en dat was een mooie aanleiding. Vorig jaar presenteerden een kleine 10 wijnboeren uit Romagna hun wijn voor het eerst in Nederland.

Hoe selecteer je de producten voor Bologna Foods? Struin je de hele regio af?

Ha, goeie vraag! Wij wonen in Bologna en we verdelen mijn maandelijkse programma tussen het inderdaad afstruinen van alle kleine ambachtelijke producenten van de regio en het naar onze Nederlandse klanten brengen van hun producten – korte lijnen!

Emilia en Romagna hebben elk hun eigen historie en cultuur. Is dat te merken?

Ja, dat is misschien een van de redenen dat in Nederland de regio gewoonlijk niet duidelijk op het netvlies staat. Emilia en Romagna waren oorspronkelijk twee regio’s die pas in 1948 zijn samengevoegd.

Ik karakteriseer Emilia als het wat statige, meer gereserveerde en klassieke deel – de geboortestreek van Giuseppe Verdi, prachtige historische steden als Parma, Modena, Ferrara en Bologna.

Romagna daarentegen is het misschien wat boersere maar vaak geniale en creatieve deel – hier is Federico Fellini opgegroeid – zijn beroemdste film Amarcord geeft een mooi sfeerbeeld.

Bij ons wordt vaak het volgende gezegde aangehaald: als een vermoeide reiziger in Emilia aan een deur aanklopt om iets te drinken te vragen, krijgt hij een glas water aangeboden – in Romagna krijgt hij zonder vragen een glas wijn!

Wat is voor jou de aantrekkingskracht van Romagna in gastronomisch opzicht?

Een van de leukste aspecten van het rondstruinen door Romagna is de gulle gastronomie: elk dorpje heeft zijn eigen specialiteiten, van de kastanjes van Castel del Rio tot de grottenkaas van Sogliano, van de olio extra vergine di Brisighella tot de piadina uit Rimini. Dit geldt trouwens net zo goed voor Emilia, daarin lijken ze weer wel op elkaar. Er wordt onder Italianen wel gezegd: als Italië een maaltijd was, zou Emilia-Romagna het hoofdgerecht zijn.

Wat is voor jou bijzonder, uniek of typisch aan de wijnen van Romagna?

Wat mij zo aanspreekt in de wijnen van Romagna is de enorme variëteit aan lokale druivensoorten die in de laatste decennia door durvende en vaak zeer begaafde kleine wijnboeren aan hun boersheid zijn onttrokken: de bursôn, de famoso, de centesimino (alle rood) zijn daar voorbeelden van.

Er is veel mousserende wijn, van talloze druiven. Is dat typisch Romagna?

Dat is zeker kenmerkend voor Romagna – minder dan in Emilia, maar toch. Dit hangt vermoed ik samen met wat ik vertelde over de gastronomie van de streek. Hoofdstad Bologna heeft de bijnaam Bologna La Grassa, en dat is niet voor niets! De mousserende wijn maakt de mond na elke hap weer opnieuw klaar…

Wat kan Romagna toevoegen aan het wijnaanbod in Nederland?

Zowel Emilia als Romagna lijden nog steeds onder het imago van de regio als dé producent van goedkope massawijnen – denk aan de Lambrusco als ‘pizza wine’. De kleine talentvolle producent uit deze streek kan zich daardoor moeilijk buiten het eigen dorp of stad profileren. Kijk maar naar het wijnassortiment van verreweg de meeste gespecialiseerde importeurs in Nederland: daar zie je zelden meer dan een of twee etiketten uit Emilia-Romagna tussen. Romagna biedt de Nederlandse consument echter het avontuur van de ontdekking – hier vind je echt nog onverwachte pareltjes!

Proeverij Vini di Romagna

De proeverij Vini di Romagna wordt gehouden in Kasteel Woerden op dinsdag 7 mei 2019. De vakhandel en horeca is welkom vanaf 12:00 uur. Na 16:00 uur (tot 18:30 uur) zijn ook consumenten welkom.

Meer info en aanmelden:
‘Proef Romagna op dinsdag 7 mei in Kasteel Woerden’

Bekijk een korte foto-impressie van vorig jaar

Vini di Romagna is een initiatief van het Consorzio Vini di Romagna dat wordt georganiseerd in samenwerking met Italent en Bologna Foods.