Wijnmerken worden minder belangrijk

Wijnmerken verliezen aan betekenis. Volgens het Britse marketingbureau Wine Intelligence nam het merkbewustzijn bij wijnconsumenten af in vergelijking met 2018.

Wine Intelligence noemt dit cognitive off-loading. Volgens de onderzoekers, die 20.000 wijndrinkers in 20 landen enquêteerden, komt dit doordat de informatie die wijnconsumenten nodig hebben volop online beschikbaar is, zodat het minder belangrijk wordt om merknamen te onthouden.

Op de zogenoemde Global Wine Brand Power Index staan Yellow Tail (Australië) en Casillero del Diablo (Chili) bovenaan. Jacob’s Creek (Australië) steeg 4 plaatsen naar #3.

Santa Carolina (Chili) verdween uit de top 15, verdrongen door het Australische merk Wolf Blass.

JP Chenet (Frankrijk) steeg van #8 naar de 5e positie, dankzij – jawel – de sterke positie van dit merk in Nederland en België, die dit jaar aan de lijst onderzochte landen zijn toegevoegd.

Ook wijnconsumenten in Denemarken, Polen en Zwitserland werden dit jaar bij het onderzoek betrokken.

De positie van de wijnmerken verschilt per land, maar volgens de onderzoekers zijn de redenen voor de waardering van deze merken overal hetzelfde. De afname van het merkbewustzijn is dan ook overal te merken.