Wine Paris 2019 – de eerste editie


11 februari 2019 – De eerste editie van de nieuwe driedaagse beurs Wine Paris gaat van start. Het resultaat van de samenvoeging van de twee grote wijnbeurzen VinIsud en VinoVision.

Copyright foto’s: Eelco van Wieringen

Opposites attract. Daar waar de een geboren wordt in de zinderende hitte, vecht de ander tegen de kouwelijke omstandigheden van wijnbouw richting de polen. Door deze scherpe tegenstelling vormen ze juist elkaars ideale partner. VinIsud richt zich op de mediterrane Franse wijnen, VinoVision op haar directe tegenpool: coolclimate-wijnen uit de hele wereld.

Dit jaar bundelen ze de krachten in Paris, prima bereikbaar aan het randje van de Boulevard Périphérique.

Uiteindelijk zijn daarmee alle Franse regio’s en coolclimate-wijnen uit 24 andere landen verzameld in de twee gigantische hallen van de Porte de Versailles. 2.000 producenten in totaal, bezocht door 26.700 bezoekers die voor 30% niet-Frans zijn.

In 2020 zal Wine Paris wederom plaatsvinden, same place, van 10 t/m 12 februari.

De vraag dient zich aan of er plaats is voor een tweede wijnbeurs naast de tweejaarlijkse Vinexpo, die volgend jaar bovendien een Parijse editie op de agenda heeft staan.

Wijnjournalist Felicity Carter beantwoordt deze vraag in het magazine Meininger’s Wine Business International met een ‘voorzichtige ja’.

De Franse export van wijn stijgt in zowel volume als waarde, maar dat is vooral te danken aan de grote namen. De kleinere appellaties en kleinere wijnhuizen kunnen wel wat meer aandacht gebruiken in een tijd waarin Brexit de traditionele markt verstoort en het vrijhandelsakkoord tussen China en Australië de concurrentie op de groeiende Aziatische markt vergroot.

Meer dan Vinexpo is Wine Paris een beurs voor overwegend Franse wijn. Als de minder bekende wijnboeren daarvan kunnen profiteren, dan is Wine Paris volgens Felicity Carter een welkome aanvulling.