Deze 14 bodegas uit Castilla-La Mancha presenteren hun wijn op dinsdag 19 februari in Level Eleven in Amsterdam

Veertien wijnbedrijven uit Castilla-La Mancha presenteren hun wijn op dinsdag 19 februari 2019 in Amsterdam. Maak kennis met bodega’s uit de DO’s La Mancha, Almansa, La Manchuela en Ribera del Júcar. Diverse wijnhuizen zijn op zoek naar een importeur. Hier een kort portret van elke deelnemer.

>> Meld je aanhttps://bit.ly/2TcvuDl

 

 

 Bodega Santa Catalina, een modern, geavanceerd bedrijf in La Solana in de provincie Ciudad Real (sinds 1959), doet zaken met 1.200 boeren (ook voor olijfolie), die onder meer tempranillo, airén, syrah, sauvignon blanc, chardonnay, verdejo en macabeo verbouwen. De wijnen dragen het label IGP Tierra de Castilla of DO La Mancha. Een deel van de productie is biologisch gecertificeerd. Talloze wijnen vielen al eens in de prijzen op onder andere het Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini en International Challenge Gilbert & Gaillard.

Bodega Santa Cruz (sinds 1949) is een domein in de appellatie DO Almansa, dat onder meer bekend is van de inheemse druif garnacha tintorera (beter bekend als alicante bouschet). Deze druif met rood vruchtvlees is hier dan ook de belangrijkste druif, naast syrah en verdejo. Meer dan een derde van het totaal van 3.000 ha aan wijngaarden van Bodega Santa Cruz is biologisch gecertificeerd. Vermeldenswaard is tevens de (frisse) hoogte van de ligging van de wijngaarden: 900 meter boven de zeespiegel. 

 Bodega Mont Reaga is een jong bedrijf (2003) in de provincie Cuenca, uitgerust met eigentijdse technologie, waaronder de nieuwste roestvrijstalen vaten van 25.000 liter en voor de rijping zowel kleine Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten (300 liter) als grote houten vaten van 1.500, 5.000 en 10.000 liter. Op de 130 ha wijngaarden staat tempranillo, verdejo, moscatel de grano menudo, cabernet sauvignon, syrah, merlot en sauvignon blanc, waarvan alle wijnen als IGP Tierra de Castilla op de markt komen, waaronder biologische wijn.

 Viñedos Balmoral bevindt zich op een aangenaam koele hoogte van meer dan 1.000 meter in de stad Albacete. Niet alleen deze ligging verklaart dat het wijnbedrijf hoge ogen gooit met zijn mousserende wijnen (merknaam: Edoné) van onder meer chardonnay en pinot noir, ook de betrokkenheid van de Franse oenoloog en champagnespecialist Hervé Jestin draagt daaraan bij. Druiven voor stille wijnen op de ruim 100 ha wijngaarden zijn macabeo, merlot, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. 

✓ Bodegas y Viñedos Illana maakt wijn met de herkomstbenaming DO Ribera del Júcar. Javier Illana leidt de arbeid in de wijngaarden (100 ha), zijn vrouw Carolina doet het werk in de kelder. Ook twee broers van Javier werken mee aan de voortzetting van de familietraditie (4e generatie). Op 740 meter hoogte vinden we tempranillo, bobal, moscatel, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, cabernet franc en sauvignon blanc. 90+-scores kreeg de bodega onder meer van James Suckling en Gilbert & Gaillard.

 Bogarve 1915 in de provincie Toledo (Madridejos) bestaat zoals de naam al verraadt 103 jaar, maar ging pas meetellen na uitbreiding van de druivenaanplant sinds 1996. De huidige 120 ha en nog eens 1.500 ha in samenwerking met andere wijnboeren staan garant voor een wijnaanbod (DO La Mancha en IGP Tierra de Castilla) van een bonte verzameling druiven, waaronder van biologische teelt. We tellen liefst 19 variëteiten, waaronder verdejo, sauvignon, airén, tempranillo, bobal en syrah. Bijzondere specialiteiten zijn daarnaast mistela’s, oloroso en vermout.

✓ Bodega Iniesta in Fuentealbilla in de provincie Albacete maakt wijn onder het herkomstlabel DO Manchuela. De familie Iniesta Luján heeft hier een wijnbedrijf uitgerust met de nieuwste technologie (geopend in 2010) en 300 ha eigen wijngaarden met onder andere macabeo, bobal, graciano, chardonnay, petit verdot en sauvignon blanc. Voor de ingang van de bodega staat een standbeeld van voetballer Andrés Iniesta. De wijn Min 116 is genoemd naar de 116e minuut waarin hij de beslissende WK-goal maakte in 2010.

 Bodegas Verdúguez (website is in onderhoud) is een familiebedrijf in het dorpje Villanueva de Alcardete in de provincie Toledo, dat wijnen maakt onder het label DO La Mancha. De 370 ha aan wijngaarden zijn beplant met tempranillo, airén, cabernet sauvignon, merlot, syrah, macabeo, moscatel, sauvignon blanc en chardonnay. Een deel van de productie is biologisch gecertificeerd. Het bedrijf maakt tevens mousserende wijn, alcoholvrije wijn en sangria. 

✓ Vinícola de Castilla (sinds 1976) is een modern, technologisch voorbeeldig toegerust ‘state of the art’ wijnhuis dat beschikt over 100 ha wijngaarden in Manzanares, bij Ciudad-Real, voornamelijk DO La Mancha. Druiven (waaronder biologische): airén, macabeo, chardonnay, sauvignon, moscatel, verdejo, riesling, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, garnacha, syrah, petit verdot, en – uitzonderlijk in Spanje: malbec. Olimpo is het merk voor een beperkte selectie premium wijnen van de eigen wijngaarden, waaronder 5 hectare bush vines airén.

 Bodegas Romero de Ávila Salcedo bevindt zich in La Solana (Ciudad Real) en maakt zowel DO La Mancha als IGP Tierra de Castilla. De website vertelt verder helaas erg weinig informatiefs om hier te herhalen. De productie komt deels van eigen wijngaarden, maar gegevens ontbreken over het wijngaardareaal, waar onder andere druivenrassen als sauvignon blanc, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon worden geteeld voor de labels Portento, Testigo, Galión en Frodo.

 Bodegas y Viñedos Venta la Vega ligt in de DO Almansa in de provincie Albacete. De bodega, onderdeel van de MGWines Group, bezit 250 ha biologisch bewerkte wijngaarden. De 225 ha daarvan met garnacha tintorera (alicante bouschet) is de grootste aaneengesloten wijngaard met deze druif van Europa. Ook de hoogte van de wijngaarden mag een naam hebben: tot 1.200 meter boven de zeespiegel. Garnacha tintorera is hier dus de ster; solo in de serie Ternario, en geblend met monastrell onder de naam Adaras.

✓ Bodegas San Isidro in het stadje Pedro Muñoz in de provincie Ciudad Real werkt met 450 wijnboeren, goed voor 5.000 ha aan wijngaarden, DO La Mancha en IGP Tierra de Castilla. De vinificatie-faciliteiten voldoen na een algehele renovatie in 2008 aan de eisen van de tijd. De druif arién is prominent aanwezig, naast macabeo, verdejo, sauvignon blanc, muscat, tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot en syrah, die worden ondergebracht bij een van de twee labels: Carril de Cotos en Amigo Sancho. Een deel van de productie is biologisch.

 Dominio de Punctum in Las Pedroñeras in de provincie Cuenca, profileert zich als ‘biodynamic wines, the natural way’. Hier wordt sinds 2005 uitsluitend wijn gemaakt van eigen wijngaarden. De familie Fernandez bezit meer dan 200 ha wijngrond, die biologisch en biodynamisch worden bewerkt. Er zijn diverse wijnmerken, gelabeld als DO La Mancha of IGP Tierra de Castilla. Druiven zijn onder meer: tempranillo, petit verdot, viognier, cabernet sauvignon, merlot, syrah, graciano, chardonnay en sauvignon.

✓ Bodegas Winol (Winol Trading) tot slot, sinds 2013 gevestigd in Albacete, doet de reputatie van Castilla-La Mancha als wijnstreek met de beste prijs-kwaliteitverhouding van Europa eer aan met de vertegenwoordiging van diverse wijnhuizen in alle DO’s in Castilla-La Mancha. Het is een internationaal georiënteerd bedrijf dat zaken doet in Europa, China, Japan, Korea, USA, Canada, Mexico en Brazilië.

_ _ _

De proeverij wordt georganiseerd door Pitch PR

Wanneer: Dinsdag 19 februari 2019
Hoe laat: 14:00 – 17:30 uur
Waar: Level Eleven, Stationsplein 51 – 53, Amsterdam

Meld je aan via Eventbritehttps://bit.ly/2TcvuDl
Of stuur een e-mail naar:  femke@pitchpr.nl