Alain Raynaud van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux: ‘De solide kwaliteit van de domeinen is onze kracht’

Alain Raynaud

Ruim 20 leden van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux komen op maandag 21 januari naar Amsterdam. Wat kunnen we verwachten? We vroegen het aan Alain Raynaud, oprichter en voorzitter van deze vereniging van wijndomeinen.

Waarin verschilt de Grand Cercle des Vins de Bordeaux van de Union des Grands Crus de Bordeaux?

We kunnen zeggen dat de wijn van de leden van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux wordt gemaakt om gedronken te worden. Betaalbare wijn voor consumenten, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit in tegenstelling tot de wijnen van de leden van de Union des Grands Crus de Bordeaux, die in wezen speculatieve wijnen zijn.

Aan welke voorwaarden moet een wijnhuis voldoen om lid te worden?

Van elk domein dat zich wil aansluiten bij de Grand Cercle proeft onze Commission d’Admission blind de laatste 3 jaargangen van de wijnen. Als het nodig is wordt het wijnhuis tevens bezocht om de kwaliteit van de voorzieningen en faciliteiten te beoordeelden.

Op welke manieren ondersteunt de Grand Cercle de leden?

Alle wijnen van de Grand Cercle worden elk oogstjaar 2 keer geproefd. Begin maart nemen we vatmonsters, waarbij onze Commission Technique de wijnmaker advies kan geven. Dit is een service aan de leden van de Grand Cercle. Deze proeverij is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

In september zijn er de officiële presentaties van de gebottelde primeurwijnen, waarbij een jury van externe, onafhankelijke professionals alle wijnen blind proeft en beoordeelt. Wij zijn de enige vereniging in Bordeaux die haar leden aan dit soort proeverijen onderwerpt.

Als een domein 3 jaar achtereen laag scoort, kan het wijnhuis van deelname worden uitgesloten. Zo bewaken we het kwaliteitsniveau van de vereniging.

Hoeveel leden telt de vereniging?

We hebben nu 132 leden. Afgelopen december zijn er zeven nieuwe domeinen bijgekomen. Het ledental varieert tussen 130 en 140, elk jaar zijn er vertrekkers en nieuwkomers… In elk geval zorgen we altijd voor een goede afspiegeling van de 23 Bordeaux-appellaties die we vertegenwoordigen.

Wat is de grootste kracht van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux?

De solide kwaliteit van de leden, ongeacht de herkomst. We zijn niet bang om te genieten van een ‘gewone’ AOC Bordeaux, naast een Pomerol of een Saint-Émilion Grand Cru Classé. We zijn er trots op dat we de beste domeinen in elke appellatie tot onze leden kunnen rekenen, altijd met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. 

Wat kunnen we verwachten op maandag 21 januari in Amsterdam?

De proeverij, in aanwezigheid van de eigenaren van de domeinen, is een uitstekende gelegenheid om een selectie Bordeaux-wijnen te ontdekken voor betaalbare prijzen, die zoals gezegd al 2 keer door deskundigen een kwaliteitscontrole hebben doorstaan.

Er zijn 12 appellaties van de rechteroever en de linkeroever van de Gironde vertegenwoordigd. Aangezien elk van de 22 deelnemende wijnhuizen 2 tot 3 oogstjaren presenteert, kunnen bezoekers ongeveer 60 wijnen proeven. Elk domein heeft jaargang 2016 op de proeftafel staan, aangevuld met 1 of 2 andere oogstjaren naar keuze. Diverse domeinen zoeken vertegenwoordiging in Nederland.

Aanmelden
www.businessfrance-events.nl

Wanneer
Maandag 21 januari 2019 – 14:00 tot 18:00 uur

Wanneer
Maandag 21 januari 2019 – 14:00 tot 18:00 uur

Waar
In de Koepelkerk van het Renaissance Hotel
Kattengat 1, 1012 SZ Amsterdam

Presentaties
Alain Raynaud verzorgt 2 keer een presentatie over Bordeaux en over de Grand Cercle des Vins de Bordeaux.
Tijden: 15:00 uur en 16:30 uur

Informatie
Michèle Lainé, exportconsulent Business France
+33 (0) 173 072 623
michele.laine@businessfrance.fr

Over de Grand Cercle des Vins de Bordeaux

De Cercle Rive Droite werd opgericht in 2002 als aanvulling op de Union des Grands Crus de Bordeaux, waarna in 2013 de Cercle Rive Gauche zich erbij aansloot. In datzelfde jaar kwamen de 2 verenigingen als de Grand Cercle des Vins de Bordeaux, dat nu wijnhuizen uit 23 verschillende Bordeaux-appellaties vertegenwoordigd, voor het eerst naar Nederland. Destijds werd jaargang 2011 gepresenteerd. Dit keer staat 2016 centraal. Daarnaast neemt elk wijnhuis wijn mee uit maximaal 2 andere oogstjaren naar keuze.

Na de proeverij in Amsterdam op 21 januari presenteert de Grand Cercle des Vins de Bordeaux zijn wijnen op dinsdag 22 januari in Brussel.

Over de Bordeaux-jaargang 2016

Het oogstjaar 2016 staat in Bordeaux hoog aangeschreven. De Nederlandse Bordeaux-kenner David Bolomey vergelijkt 2016 met het topjaar 2010. “Het karakter van 2016 is anders: het nieuwe jaar heeft heel veel, maar niet het gewicht van 2010. En dat spreekt aan. Dit is het gaafste jonge jaar dat ik geproefd heb.”

Deze domeinen zijn op maandag 21 januari in Amsterdam van de partij:

Cadillac Côtes de Bordeaux
Château Réaut

Fronsac
Château Dalem
Château de La Dauphin

Pomerol
Château Vieux Maillet

Lalande de Pomerol
Château Saint-Jean de Lavaud
La Sergue

Saint-Émilion Grand Cru
Château Magrez Fombrauge

Saint-Émilion Grand Cru Classé
Château Fombrauge
Château La Marzelle
Château Laroze
Château de Pressac
Château Yon-Figeac

Montagne Saint-Émilion
Château Faizeau

Lussac Saint-Émilion
Château de Lussac

Médoc
Château La Cardonne
Château Les Grands Chênes
Château Grivière
Château Ramafort

Haut-Médoc
Château du Cartillon
Château Lestage Simon

Graves
Château Saint Robert – Cuvée Poncet Deville

Pessac-Leognan
Château Haut Lagrange