Kerstwaardige Bordeaux-wijnen

Bordeaux stelt me vaak teleur. Deze 6 wijnen van Châteaux & Domaines Castel (importeur: LFE) overtroffen mijn verwachtingen. In alle prijsklassen scoren ze een dikke voldoende. Fijne kerstdagen!

😀 Cru la Maqueline, Bordeaux 2016 – Jumbo, € 7,99
‘Ordinaire’ AOC Bordeaux, maar bijzonder prettig geparfumeerd, zacht, sappig, mild houttoontje, fris donker-fruitig met licht stroeve Bordeaux-chic en wat chocola, tabak en mokka toe. Meer dan oké voor dit geld.

😋 Château de Goëlane, Choeur de l’aube, Bordeaux Supérieur 2015 – Plus, € 8,99
Elegante, ingetogen geur van bloemen en goed onderhouden meubels van oma. Fris en zoet donker kersen- en pruimenfruit in de smaak, licht Bordeaux-streng, mooie pittigheid. Meer dan oké voor dit geld, of zei ik dat al? 

😋 Château Tour Prignac, Cru Bourgeois Médoc 2015 – Vomar, € 8,99
Kruidige (nieuw-)houten geur met bloemen en gebrande tonen. Licht en fris besfruit met een strenge, drogende toets van cabernet sauvignon, leer en hout. Echt een linkeroever-Bordeaux. Zeer oké qua prijs-kwaliteit, net als bij zijn 2 bovenstaande merlot-zusjes.

😀 Château Haut-Coulon, Cadillac Côtes de Bordeaux 2012 – ‘Betere wijnhandel’, € 21,99
Verleidelijke donkerfruitige, likeurachtige geur van getoast en doorleefd hout, bloemen, paddenstoelen en leer. Zijdezachte, maar pittig kruidige en frisse smaak van kersen en ander sappig fruit. Stevig en Bordeaux-waardig serieus stroef, maar wakker, kwiek en opwekkend.

😍 Château Tour Prignac Grande Reserve 2011 – Betere wijnhandel, € 20,99
Wierook-achtige innemende geur, met leer en een mooie klassieke houttoets. Krachtig en geconcentreerd en ook heel licht volatiel, maar kwiek en opwekkend sappig. Extra punten voor prijs-kwaliteit.

😍 Château Montlabert, Saint-Émilion Grand Cru 2016 – Betere wijnhandel, € 39,99
Ingetogen, chique geur met een elegante kruidige houttoets. Best streng en drogend (tannine), maar vol en rijk van smaak, met sterk geconcentreerd, pittig en gezond fris, door terroir gedefinieerd fruit, goede zuren, mooie kruidig peperigheid en intrigerende aardse en ongerijmde (maar welkome) eigenaardigheden. Wijn met een eigen persoonlijkheid. Spannend. Topwijn.