Héérlijk houtvrij

Wat een aangename verrassing. Zó heerlijk houtvrij krijg je ze niet vaak. Een nieuwe wijn uit de stal van Montirius bij Gall&Gall, die al 25 jaar werkt met dit wijnhuis met vooral wijngaarden in de regio’s Gigondas en Vacqueras.

In Vlaanderen was ik eens bij een diner met 30 wijnboeren uit Gigondas. Daar was één wijnhuis bij dat er voor mij met kop en schouders bovenuit stak: Montirius.

Dat kwam vooral door de levendigheid en de expressieve fruitigheid, zonder in te boeten aan karakter en diepgang. Veel van de andere Gigondas waren wat boerser, ik zou bijna zeggen ‘ouderwetser’.

Deze wijn lijkt daar nog een schepje bovenop te willen doen door pontificaal, in vette letters, 100% Oak free op het achteretiket te zetten.

De trend was al dat de waardering van houtaroma’s – die vaak als een kwaliteitskenmerk worden gezien – afneemt. Wijnmakers zijn steeds zuiniger met hout, vooral het gebruik van nieuwe (nog niet of niet vaak gebruikte) barriques vermindert.

Eigenlijk wordt houtrijping gezien als een aanwijzing dat de gebruikte druiven van topkwaliteit zijn. Hoe beter het fruit, hoe meer de houtrijping de wijn nog verder kan verrijken.

Maar het hóeft niet. Goed fruit kan goed genoeg zijn, of beter. Ik sluit niet uit dat ‘100% houtvrij’ een nieuw verkoopargument gaat worden, ook al is het op zichzelf bepaald geen garantie voor lekkere wijn.

Blijft me verbazen: vrijwel alle levensmiddelen moeten in Europa worden voorzien van een ingrediëntenlijst, behalve wijn. Maar als er één categorie is die dol is op keurmerken, herkomstgaranties en logo’s op het etiket, dan is het wijn wel. En vaak gaat het dan over iets wat er níet inzit, zoals ‘geen toegevoegd sulfiet’.

Deze Montirius excelleert in waarmerken. Er staan logo’s op voor biodynamisch, biologisch, veganistisch en glutenvrij. En 100% houtvrij dus. En mét sulfiet.

😍 Montirius La Muse Papilles, Côtes du Rhône 2015, Gall & Gall, € 9,99
80% grenache, 20% syrah, 15% alc. Zulk mooi kwiek gezond puur fruit, dat zou best een paar maanden houtrijping aankunnen. Maar waarom? Nergens voor nodig. Knapperig frisse zuren, pittig, kruidig, bloemen, mild aards toontje, bite van serieuze rijpe tannine, pepertje van de syrah, chocolaatje van de grenache. Wat een héérlijke houtvrije natural beauty voor een tientje.