Drie nieuwe topcuvées van Paul Mas

Voorafgaand aan de eerste dag van het Bacchus Wijnfestival in Amsterdam presenteerde sponsor van het festival Domaines Paul Mas zijn drie nieuwste topcuvées: Clos Astelia, Silenus en Laurinya.

Domaine Paul Mas, een van de grootste (en beste) wijnhuizen van Zuidoost-Frankrijk, bezit talloze wijngaarden in de Languedoc en Roussillon. Zijn bekendste merk is waarschijnlijk Arrogant Frog, maar Mas maakt vele soorten wijn in diverse prijsklassen.

De drie nieuwe wijnen Clos Astelia, Silenus en Laurinya zijn de trots van wijnmaker Jean-Claude Mas, die naar eigen zeggen tot stand zijn gekomen na 18 jaar ervaring (l’âge de la majorité!) in de Languedoc met het klimaat, het terroir, de druiven en de (onder)stokken. Deze wijnen getuigen zodoende volgens Jean-Claude Mas voor het eerst van de volledige potentie die de beste wijngaarden en percelen van Domaine Paul Mas herbergen.

Daarbij benadrukt Jean-Paul tevens duurzame wijnbouw, biologische en biodynamische methoden om het bodemleven in stand te houden en spontane fermentatie zonder gebruik van sulfiet.

😋  Clos Astelia 2016, IGP Pays d’Oc
Blend van de beste percelen met cabernet sauvignon en syrah van het wijnhuis. Gerijpt op nieuwe en oude eikenhouten vaten en een deel op barriques, 14% alc. Dik en sappig, compact, warm en fris fruit. Bloemen, kruidigheid en flink wat, maar niet storende houttonen. Energieke, schone wijn die het vooral van het fruitkarakter moet hebben.

😍 Laurinya 2016, Côtes du Roussillon
Afkomstig van het domein Lauriga in de Roussillon. Van syrah en wat grenache plus een beetje fruit van 100+ oude stokken carignan. Lage opbrengsten (24 hl/ha), gerijpt op deels grote houten vaten en deels barriques. Wat mij betreft de wijn met de meeste typiciteit, het meeste terroir van de drie. Vol en krachtig, maar zacht in de mond, met intens fruit, bloemen, peperige kruidigheid, een goede bite, iets vanille, veel lengte, frispittig ondanks 15,5% alcohol. De carignan zorgt voor een extra dimensie heb ik de indruk.

😀 Silenus 2018, Gres de Montpellier Languedoc
Van 35 jaar oude, biodynamisch geteelde stokken syrah en grenache. Gerijpt op deels barriques en deels grote vaten, beide van nieuw hout, 14,5% alc. Zeer intens donkerfruitig, compact en geconcentreerd. Mooi levendig en een stevige houttoets, met pittigheid en een snufje koffie. Zacht in de mond met een drogende afdronk dankzij aardig wat tannine. Robuust bouwwerk van veel fruit en veel hout, met een smaakvol interieur.

Exacte prijzen zijn mij niet bekend, 40+ volgens de organisatie van deze tasting. In dezelfde lijn werkt Jean-Claude aan twee nieuwe wijnen van 100% cinsault, een druif die wat hem betreft een rol kan gaan spelen die vergelijkbaar is met pinot noir in de Bourgogne en nebbiolo in Barolo. Ik kijk ernaar uit.