Nieuw bij Résidence Wijnen: Losada Vinos de Finca 

Het Spaanse wijnhuis Losada Vinos de Finca is sinds kort verkrijgbaar bij Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton. Vier rode cuvées van de mencía-druif en (vanaf 2019) een witte wijn van godello.

Dankzij de herwaardering van de druif mencía (of door de erkenning van de potentie van deze druif) heeft Bierzo zich als Spaanse wijnregio op de kaart gezet. Een uitgebreide proeverij van Bierzo-wijnen vorig jaar in de buurt van het dorpje Cacabelos – op een steenworp afstand van bodega Losada Vinos de Finca – stelde mij echter teleur. Geforceerde wijnen, teveel extractie, teveel alcohol, overrijp, soms volatiele zuren, teveel houtgebruik.

Losada behoort tot de uitzonderingen. Ik herinner me niet of dit huis in Cacabelos op de proeftafel kwam, maar ik proefde thuis eens de jaargang 2006 van de cuvée Altos de Losada toen de bodega nog in het pakket zat van Kwast Wijnen. Notitie: “Concentratie en kracht die aan een goede cabernet franc doen denken; stevige tannines, bessen, pruim, laurier, kirsch, tuinkruiden. Een ambitieuze wijn.”

Résidence Wijnen: “Losada Vinos de Finca is op zoek gegaan naar oude wijngaarden op kleigronden, een terroir dat over het hoofd werd gezien door de huidige wijnmakers van de streek. (…) Losada Vinos de Finca laat de gezonde druiven het werk doen en gelooft in minimale interventie in de wijnkelder. Ook het houtgebruik wordt zorgvuldig toegepast. Het wijnhuis stelt het terroir voorop en niet de eikenhouten vaten, zoals de meeste wijnhuizen doen in Bierzo.”

De beschrijvingen van Résidence:

  • El Pájaro Rojo 2017 is een frisse en fruitige rode wijn, afkomstig van verschillende wijngaarden in de regio Bierzo. De wijn heeft 4 maanden gerijpt op Frans eikenhout.
  • Losada 2016 is een stevige rode wijn, afkomstig van de met oude wijnstokken beplante kleigronden. De wijn heeft een houtrijping van 10 maanden ondergaan. De aroma’s van donker fruit worden omlijst door tonen van toast en donkere chocolade.
  • Altos de Losada 2016 komt van de hoger gelegen wijngaarden met oude druivenstokken. De wijn heeft een houtrijping van 15 maanden ondergaan. Zeer aromatische wijn met rode en zwarte bessen, mineralen, rozen en Aziatische specerijen. Ook verkrijgbaar als magnum.
  • Altos de Losada – El Cepón 2016 is een ‘single vineyard’-wijn, afkomstig van de gelijknamige wijngaard El Cepón. De wijn heeft een houtrijping van 15 maanden ondergaan en heeft een indrukwekkend fruitpallet met heerlijke, rijpe tannines.

Résidence Wijnen is tevens de importeur geworden van Casarena Bodega y Viñedos in Luján de Cuyo in Mendoza, Argentinië. Een wijnhuis dat volgens Résidence Wijnen “net als Losada afwijkt van de gebaande paden”.

“De eigenaren van Casarena willen de rijke geschiedenis en tradities van deze streek in ere houden en maken kwaliteitswijnen die de typiciteit van het gebied weten te vangen.”