Zes leuke nieuwe wijnhuizen

Pfalz

Zes nieuwe wijnhuizen op de Nederlandse markt, die mij de moeite waard lijken. Pfalz (VDP), Alicante (Vegan), Penedès (eigenwijs), Elgin (koel), (Noord-)Rhône (Grignan) en Rioja (originele druiven).

 

 

 

 

1 Weingut Rings (Pfalz)

Nieuw bij Sauter Wijnen (Maastricht, Zeist, Bussum, Nijmegen en Velp). De broers Steffen en Andreas Rings zijn lid van de Duitse organisatie van wijnbouwers Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Zij werken in Ungstein, Freinstein en Kallstadt onder andere met riesling, grauburgunder, spätburgunder, chardonnay, weissburgunder, merlot en sankt laurent. Natuurvriendelijk, spontane vergisting, geen filtering.

Lovende woorden krijgt Weingut Rings onder andere van Falstaff, The Wine Advocate, Gault&Millau en Hubrecht Duijker: “Om door een ringetje te halen, dat zijn de wijnen van Weingut Rings, zowel de witte als de rode.”

2 Montine (Rhône)

Wijnbar & Wijnwinkel Rood, wit & rosé aan de Wijnhaven in het historisch centrum van Dordrecht importeert sinds kort de wijnen van Domaine de Montine in Grignan (AOP Grignan-les-Adhémar). Het bedrijf wordt al vier generaties gerund door de familie Monteillet. Onlangs is het stokje overgedragen aan de zussen Camille en Melina.

Als ik het goed begrijp (ik kon de wijnen niet vinden op de website van de importeur) zitten er ook wijnen bij van wijngaarden die de familie bezit in de Noord-Rhône: Crozes-Hermitage en Hermitage.

3 MontRubí (Penedès)

Nieuw in het assortiment eigen import van wijnwinkel Joost Wijn in Hilversum. Finca MontRubí van de familie Peris is gevestigd in het stadje L’Avellá in de regio Alt Penedès, op 60 kilometer van Barcelona.

Eigenaresse Eelke Boswijk: “De wijngaarden liggen tussen 520 en 700 meter boven de zeespiegel. Wijnmaker Josep Queralt maakt wijn van de delicate rode sumoll, de pittige witte xarel·lo en afgeronde, maar minerale witte parellada. Daarnaast maakt MontRubi ook wijnen van meer gebruikelijke druivenrassen als garnatxa en samsó.”

4 Viña Ijalba (Rioja)

Nieuw bij Wijnen van Marc in Warmond . Een bijzonder wijnhuis in Rioja omdat het een kleine 20 jaar geleden begon te werken met de minder gebruikelijke Rioja-druiven tempranillo blanco, maturana blanca en maturana tinta. Viña Ijalba (Logroño) bezit 90 ha biologisch gecertificeerde wijngaarden.

5 Francisco Gómez (Alicante)

Een nieuwe biodynamische bodega bij Granada Wijnen in Utrecht. “Een mooie lijn biodynamische wijnen die ook nog eens geheel gevrijwaard zijn van dierlijke ingrediënten (en dus veganistisch zijn).”

Bodegas Francisco Goméz bezit 3.000 ha grond, waarvan 250 ha wijngaard en 350 ha olijfbomen.

Ze produceren 5 wijnmerken. Granada Wijnen koos voor de mousserende Queen Of Kings Brut, een blanc de noir (metodo classico) van monastrell, de witte en rode Boca Negra (‘piratenwijn’), van de druiven moscatel en petit verdot-syrah, een witte en 2 rode wijnen onder de naam Vid-A en ook nog 2 bijzondere dessertwijnen.

6 Oak Valley Estate (Elgin)

Nieuw in het pakket van Kaaps Wijnhuis in Huizen is Oak Valley Estate, Zuid-Afrika (1.784 ha), gelegen langs de Groenland Bergen Range in de Elgin Valley, zo’n 70 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad.

Als een van de koelste regio’s van Zuid-Afrika is Elgin hét terroir voor chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc en riesling.

Kaaps Wijnhuis: “Omgeven door bergen en slechts 10 km verwijderd van de Atlantische Oceaan hebben de wijngaarden baat bij hoge liggingen, tot meer dan 300 meter boven zeeniveau. Langere rijping geeft druiven meer smaak en karakter, te herkennen in puurheid, mineraliteit, concentratie van fruit, complexiteit en elegantie.”