Wijnblabla

Laten we eens lekker moeilijk gaan doen. Goede wijn is nou eenmaal niet makkelijk te omschrijven. Mensen die mopperend het woord wijnblabla in de mond nemen, hebben vaak óf uitsluitend supemarktwijn van 5 euro gedronken óf ze hebben geen smaak. Zo, dat is eruit.

Vijfeurowijn kan prima zijn. Fris, schoon, sappig, prettig, balans, leuke wijn. Van harte aanbevolen (voor maar 5 euro) ðŸ˜Š

De wijnen van Weingut Im Zwölberich in de Duitse wijnregio Nahe vragen om beetje wijnblabla. Ik citeer wat incorrecte vaagheden uit de proefnotities:

Je krijgt er niet direct grip op.
Oordeel niet na het eerste glas, de wijn vraagt meer aandacht.
Hij is zichzelf, ongekunsteld, geen make-up.
De best krachtige zuren verlenen de wijn strengheid, weerbarstigheid.
Je accepteert die ongerijmdheden omdat ze erbij horen.
Zonder die extravagantie zou er niets van overblijven.
Eerder bitterzuur dan zoet-pleasend, dit drink je niet achteloos weg.
Wijnen die zich niet te gemakkelijk gewonnen geven zijn de beste (net als mensen).
Maar je verspilt er ook geen druppel van.
Toch heel goed mogelijk dat er mensen zijn die dit niet pruimen.

😀  Zwölberich Auxerrois 2017, € 11,90
Fijne florale geur en lekker bitterdroog/bitterzoetzuur van smaak met citroen, kruidigheid, bloemen, perzik en grapefruit. Niet overdadig fruitig, wel veel karakter en een goede structuur van mooie kruidige zuren en hartige mineraligheid.

😍  Zwölberich Edition Z 2016, € 19,50
Blend van auxerrois, grauburgunder en weissburgunder. Gerijpt op grote houten vaten. Bloemkruidige geur met een snufje oud hout en ook wat grassig en aards. Energieke, kruidige zuren in de smaak, met bloemen, pittigheid, witte pruimen, abrikoos en een goed mondgevoel. Sappig en vettig, maar bitterdroog, hartig en zilt. Pit, kracht en lengte. Wijn die je smakkend drinkt. Goed hoor.

Hans Heintz (Amsterdam) vertegenwoordigt deze wijnen van zijn Duitse familie.

• Update 2022: Hans is er helaas mee gestopt. “Het was mij te tijdrovend en ondankbaar. Hoewel ik groot fan ben van Zwölberich (ze scoren ook hoog op Vivino) is er veel concurrentie. Kortom, hard werken en niks verdienen…”

“Enkele jaren geleden kwam ik in contact met mijn achterneef Hartmut Heintz die een bijzonder Weingut in de Duitse Nahe-wijnstreek bleek te bezitten met de naam Zwölberich. Weingut Zwölberich biedt een breed assortiment met geweldige producten aan (zowel qua smaak als qua samenstelling).”

Overtuigd van de kwaliteit van de Zwölberich-wijnen, besloot Hans deze te importeren en te verkopen aan andere wijnliefhebbers (zowel particulieren als zakelijke klanten). “Ik doe dit met veel plezier naast mijn werk in de financiële sector.”

Weingut Zwölberich werkt al 25 jaar biodynamisch en is behalve Demeter- ook Vegan-gecertificeerd.