Pays d’Oc is geen terroirwijn, of toch wel?

De ene Pays d’Oc is de andere niet. Twee van deze drie wijnen uit de Pays d’Oc IGP Collection 2018 zijn afkomstig van wijnbedrijven die ik niet typisch Pays d’Oc zou willen noemen.

De meeste wijnen in de jaarlijkse Collection zijn anders dan de gangbare, eenvoudige, meestal prettig fruitige wijnen van bekende druivenrassen die volop te vinden zijn in de supermarkten en als huiswijnen op de kaart van veel restaurants. Ze zijn ook een stuk duurder dan de doorsnee-Pays d’Oc.

De IGP Pay d’Oc is een buitenbeentje in de Franse wijnwetgeving. Pay d’Oc is de enige appellatie die niet is gebaseerd op een specifieke geografische herkomst.

Ze zijn wel typisch Languedoc, al is het maar omdat ze inmiddels het overgrote merendeel van de wijn van deze regio voor hun rekening nemen. De regio produceert jaarlijks zo’n 1,9 miljoen hl IGP Sud de France, 1,4 miljoen hl AOC Languedoc en 7,5 miljoen hl IGP Pays d’Oc.

• Dit zijn de andere IGP’s van de Languedoc

Dat wil niet zeggen dat er geen eisen aan de kwaliteit van de wijn worden gesteld, maar in tegenstelling tot elke andere Franse AOP en IGP is de IGP Pays d’Oc in principe geen terroirwijn. Lokale verschillen zijn er natuurlijk wel, want de Pays d’Oc-wijnen worden in alle departementen van de Languedoc-Roussillon gemaakt.

Opvallend aan de jaarlijkse Pays d’Oc IGP Collection is dat vele daarvan stiekem tóch een terroirwijn blijken te zijn. Een selecte groep dus. Vermoedelijk is dat er de oorzaak van dat ze door de jury de meeste waardering krijgen.

😀 Domaine d’Aigues Belles, Premier Rolle 2017 – Wijnvanjoop.nl, € 14,65
In de buurt van Nîmes en Montpellier, 15 ha wijngaarden waarvan 6 ha is geclassificeerd als AOC Coteaux du Languedoc. Op de website staat te lezen dat het bedrijf een deel van de wijnen van de AOC-wijngaarden als IGP Pays d’Oc vermarkt, onder andere vanwege het gebruik van niet toegestane druiven. Voor deze wijn van rolle (vermentino) geldt dit overigens waarschijnlijk niet, aangezien vermentino ook is toegestaan voor Coteaux du Languedoc.

De helft van de vermentino-druiven vergist in oude houten vaten, de andere helft in stalen tanks. De wijn rijpt 3 maanden op hout en staal. Lekker kruidige geur, bloemen, gember. Pittig, bitter, sappig, licht vettig en intens van smaak met citrusschillen, grapefruit, steenfruit en kruidigheid. Mooie balans van dit alles. Behoorlijke lengte. Kwiek en fris ondanks 14% alcohol. De bitters zijn redelijk prominent aanwezig, maar dat is wat mij betreft juist een pluspunt.

😀 Domaine de la Métairie d’Alon, La Métairie Pinot Noir 2016 – Chabrol Wines, € 14,99
De eigenaren Catherine and Laurent Delaunay (www.abbottsetdelaunay.com) komen oorspronkelijk uit de Bourgogne. Het duo is dan ook gespecialiseerd in pinot noir en chardonnay. Biologische teelt. Een van de twee chardonnay’s die ze maken gaat als AOC Limoux de markt op, de andere als Pays d’Oc. Deze pinot noir is een lieu dit, oftewel single vineyard.

Vergist op grote houten vaten (5000 hl), deels niet ontsteelde druiventrossen, gerijpt op staal en op grote en kleine vaten uit de Bourgogne, waarvan 10% nieuw hout, 14% alcohol. Expressieve, bedwelmende en intense geur. Aards, gronderig, flink wat hout, vanille, donker fruit, kruidige bloemen op de achtergrond. In de smaak zoete kersen, hout, flink pittig, kruidig en (een hoog gehalte aan) zachte zuren. Fruitige en pittige afdronk gedragen door de zuren.

😋 Domaine de la Provenquière, Cuvée P Malbec-Petit Verdot 2017 – Topido, € 6,95
Zoals de prijs al doet vermoeden voldoet deze wijn meer aan het typische Pays d’Oc-profiel. Het domein – lid van de Vignerons Independants – is 155 ha groot, met bijna 20 druivenrassen voor uitsluitend wijn onder het label Pays d’Oc. De productie (100.000 flessen van deze wijn) is in vergelijking met de nadere twee (2.300 en 4.200) ook hoger.

Verwacht iets minder intensiteit en lengte, maar niet minder genot. Donkerpaars van kleur. Argentijns aandoende malbec-rokerigheid. Compact, ingedikt donker fruit en een snufje (vers) hout. Sappig, donker zoet fruit, bramen, aardbei, gestoofde paprika, getoast hout, peperige pittigheid, beetje koffie en chocola. De typische slanke strengheid van de petit verdot is ook duidelijk aanwezig. Een mooie frisheid en een lekker mondgevoel van milde tannine maakt de wijn compleet, 13% alc.

• Bekijk hier de complete lijst uitverkoren wijnen: ‘Pays d’Oc Collection – de 19 winnaars’