Nieuw bloed op de Nederlandse markt

Fratelli Pardi

Nieuwe wijnen uit Puglia, Montefalco, Gascogne, Châteauneuf-du-Pape, Portugal (Tejo), Veneto (Soave) en Bourgogne (Côtes du Couchois).


Crus uit Soave

Inama (Soave, Veneto), een nieuw wijnhuis in het assortiment van importeur Sauter Wijnen, is een van de weinige producenten in deze regio die wijngaardwijnen maakt van garganega. “Met welke wijn kunnen we de Vulcaia Fumé het beste vergelijken?, vroegen we aan de wijnmaker. Zijn antwoord: Met geen enkele wijn ter wereld.”
Lees ‘Top-Soave van Inama nieuw bij Sauter Wijnen’

Domaine La Hitaire

Armin en Rémy Grassa maken knapperig frisse wijn in de Gascogne van lokale en internationale druiven. Zij zijn zonen van Yves Grassa van het bekende Domaine du Tariquet, op loopafstand van hun Domaine La Hitaire. Nieuw bij Résidence Wijnen.
Lees ‘Überfrisse wijn van Domaine La Hitaire’

Bush vines primitivo en meer

Van de drie nieuwste Italianen bij Sprezzatura Enoteca Italiana/Verkerk Wijnimport wekt Morella (Manduria, Puglia) de meeste nieuwsgierigheid met zijn bush vines primitivo.

Ook nieuw bij deze importeur: Cantina Carpentiere (Puglia, nero di troia) en Fratelli Pardi (Montefalco, sagrantino en trebbiano spoletino).
Lees ‘Morella en zijn bush vines – geen doorsnee-wijnbedrijf’

Klein maar fijn: Côtes du Couchois

Vermoedelijk is Mamuse (Hilversum) de enige die wijn uit de kleine, onbekende Bourgogne-regio Côtes du Couchois naar Nederland haalt.
Lees ‘Mamuse – importeur Côtes du Couchois’

Quinta da Lapa

Er is veel te zeggen over wijnconcoursen en de waarde van de diverse medailles, maar als je op het Concours Mondial de Bruxelles twee keer Gold én twee keer Grand Gold in de wacht sleept, dan ben je goed bezig.
Lees ‘Nieuw bij Bensdorp Wijnen/de Confrérie: Quinta da Lapa’

Vin Natoir uit Châteauneuf-du-Pape

Ik check dagelijks nieuwsbrieven van importeurs en andere wino’s. Zeker 100 per week, schat ik. Net als bij een wijnglas gaat het om de inhoud, toch is het fijn dat er enkele nieuwsbrieven zijn die óók een genoegen zijn om te lézen. Een voorbeeld daarvan is de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, een wijnhandeltje van Marieke en Kees Sterrenburg in Amsterdam (foto).

Zo verrijkten zij de wijnvocabulaire met het woord vin natoir (‘natuurwijn waarin het terroir en de druif zich nadrukkelijk wél manifesteren.’)

De toevoeging aan het assortiment van Domaine Duseigneur (Châteauneuf-du-Pape) is een mooie aanleiding om eens een alinea uit de nieuwsbrief van De Smaakimportoir te citeren:

‘Wij hebben niets tegen natuurwijn, sterker nog, we zijn er dol op. Wel hebben we iets tegen veel makers van natuurwijn. Daar zitten namelijk nogal wat fundamentalistische ‘children of a lesser god’ bij. Net zoals bij klassieke wijnmakers trouwens. Veel vin nature boeren maken mislukte wijn en als je ze daarop aanspreekt, is steevast het antwoord ‘maar ja, dat heb je met vin nature, daar zitten vreemde randjes en geurtjes aan.’ Me hoela. Je moet gewoon een goed product afleveren, geen wijn die naar stilstaand water of dode vogel smaakt.’

‘Nee, dan Bernard Duseigneur. Die woont en werkt in Châteauneuf-du-Pape en maakt daar prachtige, op fruit gemaakte, witte en rode Châteauneuf. Binnenkort in ons  assortiment. Maar in 2015 – sterk jaar – besloot hij om een natuurwijn te maken. Nou, vrienden van de Vin des Amis, hier is-ie hoor: natuurwijn zoals dat moet, met heel veel plezier, een enorme doordrinkfactor en een goed gemoed na afloop. Reserveer vast: Domaine Duseigneur, Minha Terra 2015, IGP Vaucluse.’