Vakantiewijn?

Heb jij ook wijn meegenomen vanuit jouw idyllische vakantieplek? Ik maakte een bijzondere wijnreis in Canada. Aan de westkust in British Columbia bezocht ik zo’n 30 wineries rondom Okanagan Valley.

– door Birthe van Meegeren –

Dit kleine wijngebied (3.500 ha) is pas de afgelopen 3 decennia in ontwikkeling. De wijnbedrijven zijn er klein, enthousiast, gastvrij en experimenteren er op los met druiven als barbera, gamay en arneis. Het is echt een uniek wijngebied met op sommige plekken een woestijnklimaat: zeer droog en bloedjeheet.

Door de extreem noordelijke ligging (50e breedtegraad) krijgen de druiven bovendien de meeste zonuren per dag van alle wijnbouwgebieden ter wereld! Maar doordat het ’s nachts wel 30 graden kan afkoelen, behouden de druiven gelukkig hun zuurgraad. Ik was dan ook het meest onder de indruk van de rieslings en pinot noirs: opvallend krachtig maar met veel frisheid.

En ja, natuurlijk heb ik ook de mooiste en de meest bijzondere flessen mee naar huis genomen. Ook al waren ze way overpriced. Voor een goede fles betaal je snel 60 tot 90 Canadese dollar op het wijndomein.

Hoe zullen ze hier smaken? Net als jouw meegenomen vakantiewijnen zullen ze in Nederland stiekem toch een beetje tegenvallen. Want mijmer, mijmer… wat was het daar prachtig, zonnig, ontspannen en gezellig…

Zo speelt bij het wijnproeven altijd zoveel meer mee dan alleen de smaak van de wijn: het verhaal erbij, de omgeving of de vriendelijke mensen die de wijn gemaakt hebben. Om die reden beslisten we ook nooit op beurzen of op bezoek bij leveranciers over opname in het assortiment. Altijd in Nederland naproeven terwijl de regen tegen de ruiten slaat.

En daarom mijn advies aan alle vakantiegangers die ‘hun ontdekking’ willen importeren naar Nederland: doe het niet!! Er is zoveel mooie wijn in Nederland te koop, zoveel keus. En die kun je eerst naar hartenlust uitproberen voordat je een pallet met 550 onverkoopbare flessen in je schuur hebt staan.

Nu het ook weer in Nederland regent: open gewoon die paar meegebrachte flessen van vakantie en geniet ervan. Ze smaken misschien iets minder nu, maar haal herinneringen op aan hoe heerlijk het daar was, dat is ook fijn.

Deze column verscheen eerder op de website van de Wine & Dine Academy

Birthe van Meegeren DipWSET/WA richtte eind 2016 haar eigen bedrijf voor wijnadvies & training op | birthevanmeegeren.nl
Zij is tevens medeoprichter van de Wine & Dine Academy 
Birthe deelt van tijd tot tijd een column op wino.sjakes.com