Oogst 2018 in het Rhônedal – ‘zeer geslaagd wijnjaar’

© Christophe Grilhé

De oogst van het wijnjaar 2018 begon in het Rhônedal in de laatste week van augustus. Inter Rhône doet verslag van het groeiseizoen 2018.

Net als in vele andere wijnstreken in Europa startte de oogst langs de Rhône-rivier eerder dan gebruikelijk. Uitzonderlijk, maar niet voor het eerst, opende de noordelijke Rhône het oogstfeest.

Na een zachte winter, een ongewoon regenachtige lente in het zuidelijke deel van de Rhônevallei en een optimale zomer voor de gehele Rhône-regio, begon de oogst in het zuiden op vrijdag 31 augustus met het binnenhalen van de witte druiven.

Dankzij het warme weer en de beperkte neerslag van de laatste weken van het seizoen verkeerden de druiven in het Rhônedal in zeer goede conditie.

“Waar de natte lente de wijnmakers in sommige gebieden voor veel problemen stelde, maakte de droge en warme maand juli veel goed. Daarbij zorgde de aanzienlijke neerslag in de eerste helft van augustus voor verkoeling en voor herstel van het vochtgehalte en het volume van de druiven”, zo stelt Françoise Dijon, verantwoordelijk voor het monitoren van de zuidelijke Rhône-wijngaarden, tevreden vast.

De zuidelijke Rhône had een moeizame start, maar zonder nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de druiven…

Zacht en droog, de winter was mild in het zuidelijke deel van het Rhônedal. Het voorjaar, met langdurige periodes van regen, zorgde voor een bescheiden verlies van druiventrossen. Ook hagelbuien bleven gelukkig beperkt tot een paar gebieden, met name de regionale appellatie Côtes du Rhône werd gespaard.

Weliswaar tastte de schimmelziekte mildiou (valse meeldauw) grote delen van de zuidelijke wijngaarden aan, als geheel bleef de opbrengst op een behoorlijk volume.

Vanaf half juni herstelden de temperaturen zich tot normale zomerse waarden; de wijnstok profiteerde van deze hitte, waarna de regenbuien van augustus zich op het juiste moment aandienden om de vegetatieve cyclus van de wijnstok onder optimale omstandigheden af te ronden.

… Een vroege oogst in de noordelijke Rhône

Na een hete, droge lente en zomer, kon de oogst van de witte druiven in het noordelijke Rhônedal al beginnen in de laatste dagen van augustus, terwijl het plukken van de blauwe druiven in de eerste dagen van september van start ging, een week eerder dan gebruikelijk.

Het wijnjaar 2018 in de noordelijke Rhône wordt gekenmerkt door een zeer hete lente met verzengend hete pieken in juni, die een versnelling veroorzaakte in de ontwikkeling van de wijnstok en de rijpheid van de druiven. Over het algemeen verkeerden de wijngaarden in goede conditie en waren de weersomstandigheden tot het einde van het seizoen goed, wat het behoud van een goede gezondheid van de druiven bevorderde.

Volgens Inter Rhône belooft de hier beschreven klimatologische context voor het Rhônedal een zeer geslaagd wijnjaar 2018, met een aanzienlijk hogere opbrengst dan de kleine oogst van 2017.

Vignobles de la Vallée du Rhône

• Wijnbouw in de Rhône-vallei is de belangrijkste economische activiteit van de regio met 371 miljoen flessen verkocht in 2017.
• Het Rhônedal vertegenwoordigt 69.500 hectare en 5.300 wijngaarden, in 2017 werd 2,5 miljoen hectoliter wijn geoogst.
• 50.000 directe of afgeleide banen maken de wijnindustrie de grootste werkgever van de Rhône-vallei.
• Omgerekend wordt elke seconde, ergens in de wereld, een dozijn flessen Rhône-wijn uitgeschonken.