Überfrisse wijn van Domaine La Hitaire

Armin en Rémy Grassa maken überfrisse wijn in de Gascogne van lokale en internationale druiven.

Armin en Rémy zijn de zonen van Yves Grassa van het moderne, in de regio Gascogne vooraanstaande Domaine du Tariquet, waarvan de wijnen al geregeld op mijn proeftafel kwamen.

De IGT Côtes de Gascogne van Tariquet van onder andere sauvignon, ugni blanc en chardonnay zijn technisch onberispelijk, toch overtuigen ze mij nooit helemaal. Je proeft de wijntechnische worsteling met de zuurgraad dat om tegenwicht vraagt van body, extract of zoete fruittonen. En die liggen niet voor het oprapen in de Gascogne.

😍 De Tariquet, Dernières Grives van Domaine du Tariquet (ik probeerde jaargang 2012), gemaakt van laat geoogste petit manseng, is daarom wél overtuigend. De hoge zuurgraad van deze druif is cruciaal bij de overrijpe druiven. Het is een schitterende Sauternes-achtige wijn. Mollig, fris, pittig, gember, snufje edele rotting, abrikozenschil, honing. Verkrijgbaar bij onafhankelijke wijnwinkels, € 17,98.

Ik weet niet wat Armin en Rémy anders doen dan hun vader, van wie zij in 1999 het 110 ha grote Domaine La Hitaire overnamen, maar hun droge wijnen bevallen mij beter dan die van Tariquet. Ik proefde er twee: Les Tours (ugni blanc, colombard en gros manseng) en de Sauvignon Blanc.

😊 Domaine La Hitaire, Les Tours 2017 – De Gouden Ton, € 7,95
Aangenaam licht in alcohol (10,5%), geurt naar kruidige bloemen en smaakt überfris naar citroen en groene appel, als een knapperige, felgroene Granny Smith. De stevige, kruidige zuren zijn zeer nadrukkelijk, toch schuilt er ook wat zoet fruit achter en samen met een aards toontje als van herfstbladeren geven de nerveuze zuren de wijn karakter, eigenwijsheid en een sense of place.

😋 Domaine La Hitaire, Sauvignon 2017 – De Gouden Ton, € 8,99
Kenmerkende sauvignon-geuren van passievrucht en kruisbessen, aangevuld met tropisch fruit en een snufje anijs. Prettig bescheiden alcoholgehalte van 11,5% en goede niet te overdadige zuren. Pleasing sappig, toegankelijk en ook wat groenige, bitterzure pittigheid. Goede balans van een en ander. Goed koel drinken.

Domaine La Hitaire is sinds kort verkrijgbaar bij Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton.

> Lees het persbericht ‘Nieuw bij Résidence Wijnen (Gouden Ton): Domain La Hitaire’