Hoe moeilijk is wijnproeven?

Birthe van Meegeren – © Wine & Dine Academy

Alle begin is moeilijk, en hallo… wijnproeven is ook een vak! 😉 En nog steeds leer ik iedere dag van medeproevers uit de proefpanels waaraan ik deelneem.

 – door Birthe van Meegeren –

Maar het belangrijkste onderscheid is toch eerst: gaat het om wat jij lekker vindt of gaat het om de beoordeling of een wijn goed is volgens objectieve criteria?

Ontdekken wat jij lekker vindt

Dat is niet zo ingewikkeld. Proef veel verschillende druiven uit veel verschillende gebieden en je zal snel ontdekken welke regio’s jou aanspreken of welk type wijnen: krachtig of juist verfijnd, soepel of juist verkwikkend fris, stevig of toegankelijk van smaak.

Objectieve criteria

Die leerde ik tijdens mijn opleiding aan de Wine, Spirit & Education Trust. Het gaat hier echt om de beoordeling van de kwaliteit van een wijn.

Eerst ga je analytisch wijnproeven. Vaste waarden als zuurgraad, smaakintensiteit, alcoholgehalte en body van een wijn deel je in op een schaal van laag – medium – tot hoog.

Maar hebben we het over kwaliteit, dan let je op andere waarden als: complexiteit (meerdere smaaklagen), lengte van de afdronk (hoe lang blijf je de wijn proeven nadat je ‘m hebt uitgespuugd) en balans: zijn alcohol, zuren, houtgebruik en intensiteit met elkaar in balans? Of proef je disbalans omdat de zuren overheersen of de vanilletonen door het houtgebruik?

Om deze waarden te kunnen beoordelen heb je meer oefening nodig. En bovendien veel focus en rust terwijl je proeft. Alle gezelligheid die bij wijnproeven komt ten spijt.

Zoals vele wetenschappers het met elkaar eens zijn: de grootste succesfactor zit ‘m niet in je talent maar vooral in oefening. En oefening betekent minimaal 10.000 uur (wetenschappelijk onderzocht). Dus als je een beetje ontwikkeld smaakvermogen hebt, interesse én tijd, kan iedereen in theorie een goede wijnproever worden.

Aan de slag dus: gewoon zoveel mogelijk aandachtig proeven en notities maken van bovenstaande criteria. 10.000 uur is wel lang, maar één troost: zo erg is het niet toch? Wijnproeven is interessant, leerzaam en als het goed is ook nog eens lekker…

Deze column verscheen eerder op de website van de Wine & Dine Academy

Birthe van Meegeren DipWSET/WA richtte eind 2016 haar eigen bedrijf voor wijnadvies & training op | birthevanmeegeren.nl
Zij is tevens medeoprichter van de Wine & Dine Academy 
Birthe deelt van tijd tot tijd een column op wino.sjakes.com